Goedkope manieren om er netter uit te zien.

Hoe lelijker de wereld, des te meer de behoefte om er iets van te maken op de gebieden waarop ik wel invloed heb. De jogging- en andere sportbroeken, de nietsverhullende spaghettitopjes (oh, herfst ik mis je nu al!) en schaamteloze kreten op t-shirts: gruwel.

De dingen kunnen verkeren. Ik houd nog altijd veel van death metal, maar het is nu meer een privéaangelegenheid en heb mijn zwarte shirts met bloedende doodskoppen van mijn jeugd heb ik verruild voor roze kanten jurken en keurige bloesjes met bloemetjes.

Ik word blij als ik iemand zie op straat die enig werk van haar verschijning heeft gemaakt. En moeilijk is dat niet. Een klein beetje extra aandacht geeft een groots resultaat. Wat voor mij werkt, zijn onder meer de volgende dingen:

 • De koe bij de hoorns vatten: ’s ochtends direct zorgen dat ik toonbaar ben. Al is het alleen voor mezelf, ik zie mezelf ook liever met wat kleur op het gelaat en in een knappe jurk dan in iets slonzigs. Het kost een kwartiertje: snel douchen, wat smeren, aankleden en opmaken. Ik heb er de rest van de dag plezier van.
 • Rechtop lopen. Hoofd recht, rug recht, schouders naar achteren en kleinere stappen nemen. Scheelt een slok op een borrel.
 • Mijn handen netjes houden. Als ik veel in het water zit, in de tuin werk of iets anders ‘vies’ doe, trek ik rubberen handschoenen aan om mijn handen te beschermen. Zo nu en dan scrubben met koffiedik of suiker met olijfolie en mijn nagels schoon houden maakt een verschil van dag en nacht met niets doen.
 • Investeren in een goede garderobe. Het hoeft niet veel te zijn, als het maar weergeeft wie ik ben. Je kan niet in een trainingspak gaan lopen en verwachten dat mensen je op dezelfde manier behandelen als wanneer je er wel ‘put together’ uitziet. Ik merk zeker het verschil, zelfs in het heel erg egalitaire, informele en ‘boerse’ Noorwegen.
 • Goed ondergoed dragen. Je kan nog zo netjes gekleed gaan, als je bh ervoor zorgt dat je borsten op je rug hebt, of vier aan de voorkant, dan is het verkeken.
 • Een blik naar achteren werpen in de spiegel. Leuk, een witte broek en aan de voorkant lijkt hij misschien helemaal niet voorzichtig maar hoe vaak ik (oudere) vrouwen die verder echt netjes gekleed zijn, hun onderbroek kan zien door een toch doorschijnende lichte broek… Over leggings as pants zeg ik maar niets.
 • Iets doen met je haar, als het los niet meer je van het is. Een knot, een diadeem, sjaaltje of een simpele speld…. Met van dat slappe haar voel ik me meteen een dweil.
 • Zelfvertrouwen kweken. Ik voel me de laatste tijd beter dan ooit. Omdat ik meer werk van mezelf maak, van mijn omgeving, alles. Ik geniet ervan om dingen voor elkaar te hebben, in plaats van er tegenaan te schoppen. Omdat ik zelf weet dat ik het god doe, maakt het me ook minder uit wat anderen ervan vinden.
 • Letten op wat ik eet. 2,5 jaar geleden (?) las ik ‘French Women don’t get Fat’ van Mireille Guiliano en wow. Heel langzaam ging ik van bijna 65 naar 52 kilo, van maat 38 naar 34 en dat blijft zo. Het is een heel andere filosofie wat betreft eten, ongeacht wat je voorkeuren zijn. Het nadeel was dat letterlijk elk kledingstuk in mijn kast te groot was en mijn borsten verdwenen maar: niets wat we niet nieuw kunnen kopen 😉
  Ik houd ervan hoe mooi al mijn kleding staat nu niets knelt, nu ik weinig hoef te camoufleren en hoe mijn lijf voelt. Ik denk dat wat extra’s doen (bewegen, water drinken) en wat laten (snoepen en snacken en drie keer opscheppen) meer effect heeft dan boos worden op de media, de maatschappij, de schoonheidsidealen en kledingverkopers en uit alle macht je x kilo te veel proberen te accepteren als een ‘fact of life’.
 • Wat tijdloze accessoires toevoegen. Ik heb een heel fijn horloge, mijn trouwring en om mijn nek een simpele zilveren ketting met een hangertje. Less is more, mijn tijden als wandelende kerstboom zijn voorbij.
  Ik heb helaas een oorbel-allergie 😦 maar vind het er altijd meteen zo vrouwelijk en mooi uitzien.
 • Mijn dingen voor elkaar hebben. Geen tas vol met rotzooi, maar in een keer mijn portemonnee kunnen vinden. Zorgen dat mijn kinderen er netjes uitzien, zeker als we op stap gaan.
 • Geen kapotte kleding. Serieus, want is de grap met al die kleding die al met gaten en doorgesleten plekken in de winkel hangt?
  Gaten in kleding repareer ik meteen, of in elk geval haal ik het kledingstuk direct uit de roulatie, tot het gemaakt is.
  Scheer ‘pillen’ van kledingstukken af met een scheermes. Knip losse draden af, of werk ze weg in geval van gebreide stoffen.
 • Mijn gezicht iets meer uitdrukking geven. Mijn gelaatskleur is nogal monotoon. Mijn haar en gezicht hebben min of meer dezelfde kleur en mijn wimpers en wenkbrauwen zijn blond. Als ik mijn wenkbrauwen, wimpers en lippen iets kleur geef, zie ik er direct beter uit.
  Zo nu en dan zwerfharen rond mijn wenkbrauwen plukken, maar ook veel verschil.
 • Strijk alle dingen. Mits ze gestreken kunnen worden. Vroegah was ik zeer anti-strijk maar ik zie het verschil nu wel. Het maakt echt een verschil.
 • Ik probeer netjes en kalm te praten. Ik verval nog wel eens in oude gewoonten en met de jongste is tot tien tellen soms een enorme opgave maar wat is het punt van vloeken en botheid. Mijn moeder doet dat nooit, maar weet ook zonder dat feilloos haar punt te maken.
 • In geval van twijfel: zwart. Als ik het even niet meer weet, draag ik een simpele zwarte jurk tot op de knie. Een panty of kousen met een motiefje eronder en een kleurig vestje erop en hop: netjes.
 • Rigoureuze kastopruimingen. Nodig, zo nu en dan. Anders is de verleiding om dat te grote, te verwassen vest aan te trekken als het fris wordt, terwijl een fijn vestje met knoopjes en een sjaal in een goede kleur zo veel meer doet.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s