Geluk: stoppen met vergelijken

De man en ik hebben het enorm goed. Veel beter dan ik een anderhalf jaar geleden had kunnen en durven hopen. De moeilijkheden liggen voor het allermeeste achter ons, we wonen op een geweldige plek, de kinderen hebben het goed, ik ben dankbaar dat ik thuis kan zijn voor mijn gezin en de man heeft een fijne baan.

In vergelijking met sommige mensen doen we het geweldig. In vergelijking met anderen doen we het ‘minder goed’.

Wat zegt het me? Wel… niets. Elk huisje heeft zijn kruisje hè?

Ik kijk veel liever naar vriendinnen die met een klein inkomen van niets toch heel veel iets weten te maken, dan naar andere vrienden met hun camper van een ton voor de deur. Voor dat laatste hoef je niets te kunnen behalve je creditcard trekken maar dat eerste is regelrechte levenskunst.

Een rondje social media kan je of inspireren of diep in de put doen belanden, want bij jou geen perfecte nagels, -gelikte interieurs, gezonde vijfgangenmaaltijden, in linnen geklede schone kinderen, perfecte garderobes, niet doorgeschoten moestuintjes en zelfs geen ontbijt met op nummer gelegde gojibessen en stijlvol gedrapeerde plakjes biologische banaan.

Maar is het zo perfect? Nee joh. Kijk lekker naar jezelf.

En tel je zegeningen. 

Je weet niet hoe dat perfecte koppel elkaar negeert terwijl de likes van de perfecte huwelijksfoto binnenstromen.

Je weet niet hoe slecht het slaapt als je perfecte interieur geleend is tegen 17% rente.

Je weet niet hoe veel werk het is om die perfectie voor elkaar te krijgen. Zo veel werk, allemaal voor een goed gevoel van x-duizend volgers die je morgen vergeten zijn.

Als je een warm huis, genoeg te eten en fijne kleding hebt, heb je al meer dan heel veel mensen in de wereld.
Niet dat het dan leuk is als iedereen een degelijke auto heeft en die van jou wil voor de zevende keer die maand niet starten of je wordt alweer thuisgebracht door de wegenwacht, maar och… is het echt zo erg?

Elke keer als we iets ‘verbeteren’ is dat even leuk. En natuurlijk, van sommige dingen genieten we langer dan een halve dag maar als we onszelf gaan vergelijken met mensen van wie we denken dat ze het ‘beter’ hebben, steken we er altijd minder goed bij af. Maar je weet nooit wat er schuilgaat achter de perfecte plaatjes. Want het zijn niet meer dan dat: perfecte plaatjes, van levens even imperfect als dat van jezelf.

Stop met vergelijken. Tel je zegeningen. Letterlijk: denk elke avond voor je gaat slapen aan de dingen die goed waren die dag. En onthoud dat perfecte beelden van iemands leven alleen perfecte beelden zijn. De schijn hooghouden is niet zo moeilijk, maar tevreden zijn met wat je hebt, is een kunst.

10 gedachtes over “Geluk: stoppen met vergelijken

 1. Gezondheid is een groot geluk, elke dag eten hebben ook. De rest is bijzaak. Maar zolang er zegeningen zijn om te tellen, wie maalt er om. 🍀👍

 2. En dus…. weer van Instagram af? 😊
  Het lijkt inderdaad of mensen hun leven steeds meer moeten showen ipv het zelf te leven. Ik deel zelf steeds minder, op een enkele kringloopvondst na ( om te laten zien dat het zo ook kan, maar het is net zo goed pronken eigenlijk).

 3. Nee, account tijdelijk uitgezet. Vind het ook leuk om dingen te delen en contact te hebben met sommige mensen maar wat is nu het punt… Ben er een beetje moe van. Het is allemaal maar illusie.

 4. Ik ben zo blij dat ik niet meer mishandeld word. Dat ik mijn kinderen uit die situatie heb weten te halen en voor hun een veiligere omgeving kon creëren. Mensen “van vroeger” kijken dan op mij neer maar dat boeit mij niet. Ik heb het voor mijn kinderen gedaan en als ik zie wat ze bereikt hebben dan kan ik alleen maar trots op mijn kinderen zijn.

 5. Ah, wat goed dat je daaraan hebt kunnen ontworstelen. Als je je moet gedragen zoals de buitenwereld het goed vindt -en dat vinden ‘ze’ nooit- word je doodongelukkig, als je het nog niet was. Inderdaad, kijken naar je gezin en hoe je het zelf doet, dat is belangrijk.

 6. Amen! Wat zou het een mooiere wereld worden als iedereen minder hebberig wordt en de ander iets gunt zonder jaloers te zijn. Daarbij zijn er zaken die belangrijker zijn dan dat hele grote huis of die dikke BMW onder je kont: gezondheid, echte liefde voor elkaar, het feit dat je je rekeningen kunt betalen en brood op de plank hebt.

 7. We moeten meer welzijn hebben en minder welvaart.
  Onze corrupte regeringen zijn hier de oorzaak van, want zij dansen naar de pijp en van het geld ,multinationals.

 8. Precies. En vraag me steeds meer af of er eigenlijk nog een verschil is tussen politiek en multinationals…

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s