Je ‘stel dat’ rommel.

Afbeelding van Jonathan Sautter via Pixabay

We hebben net toch best wel een ‘stel dat’ scenario achter de rug hè?

Stel dat er een potentieel dodelijk virus door de wereld waart waardoor we amper boodschappen kunnen doen, wat dan?

En laten we eerlijk zijn, het virus was niet zo dodelijk maar het scenario is nog niet voorbij en kreeg recentelijk een nogal bijzondere wending.

Ik zal niet zeggen dat het geen goed idee is om voorbereid te zijn. Op wat het dan ook is dat het leven ons doet toekomen de komende tijd.
Maar dan denk ik hierbij aan een voorraad eten, een waterfilter, simpele mobiele telefoon, boeken, opgeladen batterijen, dekens, een manier om te koken zonder ‘grid’. Misschien is het nooit nodig-nodig. Maar dan beter mee verlegen dan om verlegen.

Ik heb het over de 25 borden in de keukenkastjes voor een gezin van vier.
De drie versleten dekbedhoezen in je linnenkast. (tip: investeer in een zware kwaliteit linnen)
De back up kurkentrekker. Ik snap hem maar in geval van nood zijn er andere manieren om een fles te openen. Als de nood maar hoog genoeg is 😉
De kabeltjes en snoertjes die al jaren niet meer aan enig apparaat toebehoren.
De reservestofzuiger + zakken in de kelder.
De kleding achterin je kast die knelt, opkruipt, je doet lijken op een vaatdoek…

De kans dat je die dingen met plezier gaat gebruiken, is nihil. Je bewaart die dingen uit angst voor dat er ooit niet meer genoeg is van iets maar als dat zo zou zijn, dan dragen foute kleding of haperende stofzuigers alleen maar bij aan de misère.

Als je beseft dat je prima kan leven met een garderobe met vijftien kledingstukken, je de vloer ook schoon krijgt met een dweil en je al je maaltijden kan eten uit een simpele kom, weet je dat je niets te verliezen hebt als je al die ‘stel dat’ spullen simpelweg de deur wijst.

Of je het nu bewaart uit angst voor de toekomst, uit zuinigheid, omdat je geen beslissing durft te nemen of omdat je denkt dat het ooit nog van pas komt: probeer je eens een concrete situatie voor te stellen waarin deze dingen handig zijn en vraag je af hoe waarschijnlijk dat is. Of er geen andere manier is.

Je 25 borden bijvoorbeeld. Mocht je ooit een enorm feest geven en ze nodig hebben, kan je prima wat borden van een van de gasten lenen.
Je te kleine kleding. Als je denkt dat je er weer in gaat passen, begin daar van vandaag naar toe te werken. Doe je dat niet, laat die kledingstukken je dan niet elke keer dat je je kast opent vertellen dat je er te dik voor bent. Doneer ze en koop goede spullen voor het lichaam dat je hebt. Op dit moment.
Je kapotte spullen. Als je ze nu niet repareert, ga je dat ook niet meer doen. Misschien is het niet eens te repareren. Maar ze worden ook niet op magische wijze weer heel als je ze achterin een kast stopt.

Dit zijn dingen die voor veel mensen lastig zijn om weg te doen. Vaak zijn ze nog best oké en niet zelden ongebruikt. Je hebt er geld voor betaald en nu ligt het daar maar. Maar de kans is enorm dat het er, als je er niets aan doet, over tien jaar nog ligt. En al die tijd heeft het je op een of andere manier in de weg gelegen.

Het in je kast laten liggen, is zonde. Er zijn andere mensen die het wellicht wel kunnen gebruiken. Het is een enorme opluchting om juist al die dingen waarover het lastig beslissen is, gewoon weg te doen. In het ‘ergste’ geval moet je iets opnieuw kopen en kost het je een paar tientjes want het zijn zelden waardevolle dingen. Dat weegt niet op tegen het bewaren van een grote berg ‘wat als’.

Want dat is het vaak: als je het ooit een keer nodig hebt, is er altijd een andere optie. Je kan iets anders gebruiken, je kan het lenen, tweedehands kopen of in het ‘ergste’ geval: nieuw kopen. Als je het echt nodig had, gebruikte je het al wel minstens wekelijks. Of jaarlijks, in geval van zeer seizoensgebonden spullen.

Als je al die twijfelgevallen uit je leven verwijdert, zie je de dingen helderder. Er is meer ruimte voor die dingen die je graag wil doen of veranderen. Want al die dingen, die hebben een boodschap voor je:

 • Je hebt geld verspild
 • Waarop gebruik ik dat niet?
 • Eigenlijk zou ik vaker moeten hardlopen….
 • Wat jammer dat we niet meer op skivakantie kunnen
 • Ik zou dit eigenlijk eens moeten opruimen…
 • Ik kan niet wachten tot mijn kinderen groot genoeg zijn en ik al dat plastic de deur uit kan doen
 • Waarom lust ik geen havermout en waarom heb ik er zes pakken van gehamsterd?

Als je allen om je heen hebt wat je echt nodig hebt, kan je je focussen op de belangrijke dingen. Maar omdat we dagelijks zo veel dingen om ons heen hebben die communiceren -wat nutteloze spullen dus ook doen-, hebben we minder ‘besluitvaardigheid’ over voor de dingen die er toe doen.

Onze rommel maakt ons apathisch.

Dus hop, pak een grote kartonnen doos en een vuilniszak en weg met de meuk 🙂

7 gedachtes over “Je ‘stel dat’ rommel.

 1. De coronabeperkingen hebben één ding opgeleverd hier: de meuk is weg en de overgebleven spullen worden gebruikt. Soms niet het hele jaar door, maar wel IN het jaar. Ik vind het erg fijn allemaal want je hebt volkomen gelijk: het niet hebben van al die zooi geeft rust en overzicht.
  Hartelijk dank dus voor je steunlogjes. 🙂

 2. Ik ga een heel eind mee met het opruimen en minimaliseren. Ik heb eindelijk mijn echtgenoot ook zo ver dat de spullen van mijn 11 jaar geleden overleden schoonmoeder, die op zolder staan, ook grotendeels weg mogen. Het voelt ook goed om bezig te zijn met het je ontdoen van teveel. Wat nu teveel is, was dat een paar jaar geleden nog niet. Het klopt dus dat het een proces is. Voor wat betreft servies, bestek en keukenspul kijk ik er net iets anders naar dan jij. Tuurlijk kun je alles uit hetzelfde bord eten. In de jaren 50 gooiden mensen de vla die als toetje werd gegeten op het bord waar de resten jus van de hoofdmaaltijd nog op zaten, maar of dat fijn is! Ik houd van een mooi gedekte tafel en uitgebreid koken. Zeker als we bezoek hebben. Als alle kinderen en kleinkinderen er zijn, is het ook fijn om genoeg serviesgoed te hebben. Voor die gelegenheid heb ik ook een ander formaat pannen nodig dan als ik kook voor ons tweetjes. Strikt genomen heb ik dus veel te veel voor een simpele en flylady levensstijl (ook bedden en linnengoed voor een huishouden van 2), maar sommige zaken zijn voor een enkele keer per jaar toch wel fijn om te hebben.

  Vroeger aten we met goedkoop rvs bestek en lag mijn prachtige zilveren bestek in dozen zwart te worden. Een jaar of 10 geleden, toen het goedkope bestek louter nog botte messen had, heb ik besloten dat het idioot is om wat je mooi en fijn vindt in een doos te stoppen en een paar keer per jaar te gebruiken en geld uit te geven aan lelijke troep van een Zweeds warenhuis voor dagelijks. Sinds die tijd eten wij hier dagelijks met onze mooie servies en bestek. Zo fijn is dat!

 3. En dat ben ik ook wel weer met je eens hoor! 🙂 Ik houd ook van een mooi gedekte tafel, maar vind mijn simpele witte borden ook gewoon mooi. Altijd… en vorig jaar moesten we nieuw bestek en kocht ik een duurdere serie. Die maken me wel blij.

  Dat mensen hun mooiste dingen bewaren voor speciale gelegenheden en verder de oude meuk gebruiken, snap ik evenmin. Mooie en fijne spullen zijn een blijdschap.

  En wel… het ging mij meer om de dingen die mensen hebben voor een niet komend ‘ooit’. Als het je blijdschap geeft om vier kleuren beddengoed te hebben en te gebruiken, is het in mijn ogen geen overbodige zooi. Ik heb misschien op andere gebieden weer veel volgens anderen. Maar hoe veel of weinig je ook hebt, het is gewoon zonde om bezig te zijn met dingen die je niet echt nodig hebt, of die je niet blij maken, dat bedoel ik maar 🙂

 4. Hier ook zachtjes aan bezig te ontspullen. Ik zag dat ik op zolder nog wat dozen heb staan, niet heel veel maar wel met spullen die mogelijk weg kunnen. O.a. mijn trouwjurk. Ik ben gescheiden en draag hem nooit meer, ligt maar op zolder te liggen. Ik weet dat er een goed doel is die van trouwjurken knuffeltjes of iets maken voor zieke kinderen. Ik ga eens opzoeken of ik mijn jurk kan doneren. En daarna de rest vd dozen ook maar eens uitpluizen.

 5. Bijna vakantie…..hoera. ga ik weer fijn aan de slag….kasten leeg. Heerlijk declutteren. Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd. Ank voor de motiverende tips! Groetjes, Tineke

 6. Dankzij je blogjes krijg ik telkens zin om eraan te beginnen! Bedankt!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s