Recept: heerlijk brood zonder kneden.

Foto door Flo Maderebner op Pexels.com

Credits voor dit recept gaan naar Zero Waste Home, hoewel het vast een heel bekend recept is. Je moet het ergens vandaan hebben hè?

Dit recept maak ik zo vaak. De afgelopen weken kon ik de oven niet gebruiken. Nadat de voorkant van de deur eraf gevallen was, had ook een van de elementen het begeven. Moesten we supermarktbrood. Blergh!

Ik ben blij dat ik nu weer mijn gewone broodjes kan bakken. In een ‘nieuw voor ons’ oven. Die groot genoeg is voor twee broden tegelijk. Dat kan normaal ook wel, maar deze broodjes bak je in een pan en dat paste niet. Ah, ik ben er zo blij mee ❤

Het recept. Het is enorm makkelijk, je hoeft niets te kneden en het smaakt heerlijk. Niet dat smakeloze van de winkel. Het krijgt de tijd om te rijzen en dat proef je ook echt.

Dit is een recept voor TWEE broden. Dat is economischer qua de oven aan maar als je maar een brood wil, kan je alles halveren.

 • Los een halve teaspoon droge gist in 3 cups lauwwarm water op in een grote bak of pan
 • 6 cups tarwebloem + 3 teaspoons zout toevoegen.
 • roer door met een spatel tot alles is opgelost
 • laat 12 uur op kamertemperatuur staan met het deksel of een vochtige theedoek erop.
 • vet je handen in met olie en pak de helft van het deeg en maak er op een bebloemd aanrecht een bolletje van. doe dat daarna met de andere helft.
 • Leg het deeg op het aanrecht en vorm met je handen een bolletje waarbij je de vouwen aan de onderkant hebt.
 • Leg het op een bakpapiertje dat groot genoeg is om het brood te omsluiten
  Verwarm de oven voor met een pan erin. Doe het brood in de pan en het deksel erop.
 • Pas op, pan is heet.
 • Het originele recept gaat uit van 260 graden, dat is in mijn oven te hoog en ik zet hem rond de 230 – 240 graden. Check halverwege even of het niet te donker wordt aan de bovenkant. Indien wel, zet je oven iets lager.
 • Bak het brood een half uur met deksel en een kwartiertje zonder.
 • Haal na het bakken z.s.m. uit de pan en laat afkoelen op een rooster

Wat aantekeningen:

Ik gebruik gewone bloem. Ik doe niet aan volkorenbrood want ik geloof dat het per definitie niet zo gezond is. Wel lekker op zijn tijd.

Gewoon bakkersgist. Op de bakafdeling. Geen verse gist. Is dat eigenlijk te koop in Nederland? Een verpakking goed luchtdicht verpakken na gebruik, anders verliest het zijn werking.

Het brood rijst enorm en zakt in zodra je het pakt. Geen zorgen, dat komt goed.

Geen cup-maatkopjes? Een cup is 236 ml. Je kan het meel ook gewoon afmeten in een maatbeker met decilitervermelding.

Je kan het deeg uit de pan halen met een spatel of met je handen. Oppassen dat je het niet kneedt, maar het in vorm vormt 🙂

Je kan er nadat je het heb gevormd, wat water op sprenkelen en er sesamzaad, havervlokken of ander leuks op strooien. Voor een authentiek uiterlijk zet je met een mes een kruis over de bovenkant, ongeveer een centimeter diep en strooi je er nog wat bloem over.

Ik denk dat je er ook dingen als kruiden, gedroogde tomaat en olijf in kan doen maar ik weet niet precies of dit dan evenwichtig door het deeg verdeeld raakt. Ik bedenk het nu pas, dus ik ga het eens proberen en laat het weten als het wat wordt 😉

5 gedachtes over “Recept: heerlijk brood zonder kneden.

 1. Lijkt me heerlijk! Maar waarom is volkorenbrood niet gezonder?

 2. Hier een stukje dat heel erg… gebalanceerd is.
  https://www.dehormoonfactor.nl/brood-gezond-ongezond#4_Veel_broodsoorten_zijn_gemaakt_van_geraffineerde_graansoorten

  De meningen lopen uiteen, maar er zijn genoeg deskundigen die zeggen dat naast al deze dingen de zemelen en kiemen in volkorenbrood de darmen juist irriteren. Voor vezels kan je beter broccoli eten ofzo.

  Hier nog een post over het boek Broodbuik. Je kan zelf oordelen. Ik heb gemerkt dat ik het vele malen beter doe zonder brood. Maar dat is persoonlijk 🙂

  https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/07/03/de-onvermijdelijke-post-over-broodbuik/

 3. Dank je! Ik eet zeker 300 gram groente en regelmatig peulvruchten. Daarnaast ook volkorenbrood. Ik vind lichtbrood lekkerder en zeker makkelijker te bakken! Ga het eens een paar weken proberen😃

 4. Graag gedaan. Heb op instagram de nodige positieve feedback gekregen over het recept, dat was fijn om te horen. Ben benieuwd hoe het lukt bij jou 🙂

 5. Brood kun je ook prima bakken in koekenpannen. Mijn roestvrijstalen koekenpannen kunnen dat prima aan. Ik gebruikte er wel vlamverdelers onder. Hoe ik het precies deed weet ik niet meer, want ik bak al jaren geen brood meer (glutengedoe, helaas, ben gek op brood). Zoek eens op Marokkaans brood uit de koekenpan. Dan kun je vast het eea vinden.
  Ik heb nooit dat no knead bread gemaakt. Wel brood met vulling en dat deed ik er meteen bij. Niet zoals volgens de recepten pas bij het tweede kneden. Dan kreeg ik de vulling er met geen mogelijkheid doorheen.

  Groetjes,
  Veggiemo

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s