Hulde aan vrouwen die vrouwen blijven.

Typische en gewenste vrouwelijke eigenschappen vroeger: verzorgend, helend, zacht, leven gevend, genezend, huiselijkheid creërend, voedend.

Typische en gewenste vrouwelijke eigenschappen tegenwoordig: zelfstandig, mondig, ambitieus, onafhankelijk, opkomend voor haar rechten zoals het aborteren van haar eigen kinderen en strijdend voor het recht om met haar seksegenoten minstens voor de helft vertegenwoordigd te zijn daar waar dat nodig wordt geacht: in de politiek en besturen, nooit in de stucadoorsbranche.

Ik begrijp niet waarom opkomen voor vrouwenrechten gelijk wordt gesteld aan het meespelen van het spelletje van een paar machtsbeluste en de weg van de menselijkheid kwijtgeraakte mannen die we vinden in de politiek en de bestuurskamers.

En uiteindelijk zijn we bijna allemaal aan het werk voor dat groepje. We werken voor het betalen torenhoge belastingen, voor hypotheken op zwaar overprijsde huizen waar ‘wall street’ & co goud geld aan verdienen. We werken om de boekhouding te kunnen doen zoals de overheid die oplegt. We werken om gigantische gemeentehuizen en nutteloze ambtenaren aan de gang te houden. We werken voor ziektekosten, die voor 80% voorkomen kunnen worden als mensen gezond zouden eten maar waar ‘big pharma’ zo lekker van profiteert. We werken voor de pillen van de mensen die nog iets voelen en derhalve burnt out of depressief raken in deze hel. Ook die mensen zijn weer uiterst lucratief voor de pillenproducenten.

Waarmee ik maar wil zeggen, we spelen allemaal het spelletje mee van de mensen die gierend van het lachen hun zakken vullen met onze ellende. En ik snap niet dat het spelletje van ‘de grote jongens’ meespelen, wordt gezien als verbetering van de positie van de vrouw.

Sinds de verlichting is er veel veranderd. En misschien soms ten goede. Het is fijn dat een lullige longontsteking ons de nek niet meer omdraait en dat we dagelijks schone en warme kleren kunnen aantrekken.

Maar de focus is volkomen te liggen op mannelijke waarden. De ratio. Weg met het gevoel. Dood aan de mythische wezens, de wolven, de eenhoorns, de tomtes, de sprookjes, de ‘oudewijvenpraatjes’, de geneeskrachtige kruiden, de verborgen boodschappen van de natuur. Ziekte was niet meer een onbalans in het hele lichaam maar simpelweg een defect onderdeel, als van een auto. En langzaamaan of razendsnel werd de hele wereld ziek. Doodziek.

De natuurlijke wereld is in razend tempo uitgemoord, omgehakt, weggedreven naar de laatste wilde gebieden in Scandinavie en Oost Europa, Rusland… Alles is volgebouwd en bestraat. We wonen in onze hokjes, rijden in een metalen doos naar een ander hok om 8 uur lang data in te voeren, we eten uit een doos of plastic zak en kijken naar Boer zoekt vrouw en denken dat we dat leuk vinden. Als we niet scrollen door social media feeds die precies een nanoseconde van iemands evenzogoed vreselijk imperfecte leven weergeven.

We zijn het contact met de natuurlijke wereld zo kwijt. Maar ook met onszelf.

Spaardoelen. Carrièredoelen. Bucket lists. Doelen, doelen, doelen. En altijd maar meer en beter en sneller en altijd wat een ander ook heeft + een beetje extra. Naar binnen kijken is een zeldzame kunst geworden. Silicon Valley heeft met instagram en facebook het laatste restje introspectie ook om zeep geholpen. Nooit kijken we meer naar binnen maar altijd naar wat voor ons ligt en we denken dat nog meer van hetzelfde ons gaat redden.

Het is alsof we bij een auto staan met een ontplofte motor en denken dat het stellen van de binnenspiegel gaat helpen bij het weer laten rijden. Nee, de hele balans is gewoon weg.

Vrouwen denken dat ze ‘empowered’ worden als ze het spelletje van de meest vileine mannen meespelen. Door zich te gedragen als de meest machtsbeluste of de meest fatsoensloze mannen, denken ze zich te bevrijden van de onderdrukking. De ironie, toch?

Maar laat dit nu precies de onderdrukking zijn die ons allemaal maakt tot slaafjes van de multinationals, de big-everythings, de belastingdiensten met hun terreur, de regeringen waar 99% alleen zit voor de eigen eer en glorie (en de bestuurspositie bij de KLM of Shell na vier jaar).

We moeten gewoon af van al die onzin, wat mij betreft. En ik heb het niet over wel of niet werken. Ik heb het over wat Penny Rimbaud zei: ‘we don’t bite the hand that feeds us, we feed the hand that bites us’.
We werken ons ten koste van alles over de kop en als we daarmee klaar zijn, gieten we het zuurverdiende geld terug in de schatkist, de zakken van de hypotheekzwendelaars en de verkopers van nutteloze rotzooi. En dan denken we dat als we maar aan de top kunnen komen van die banken, regeringen en multinationals dat alles goedkomt. Wat denken ze daar te doen, de wereld veranderen? Natuurlijk niet, macht corrumpeert iedereen die naar macht op zoek is.

We denken dat als we maar met zo veel mogelijk mannen het bed delen, we vrij zijn van… wat? Burgerlijkheid? Onderdrukking? Ik weet het niet. ‘Ervaring opdoen?’. Ja, alsof een man die zijn leven met je wil delen dat een pre vindt.

‘Maar we hebben geen man nodig!’ Nee hoor. En regen ook geen zonneschijn, dag geen nacht, licht geen donker, warm geen koud, zonder leven geen dood, zonder bij geen bloem. We zijn allemaal onderdeel van een geheel en zonder het een, bestaat het ander niet. Een man heeft een deel vrouwelijkheid in zich, een vrouw een deel mannelijkheid en samen vullen ze elkaar aan. Yin en Yang.

Samen ben je een. Door je unieke vrouwelijke kwaliteiten te benutten, kan een man zijn unieke mannelijke kwaliteiten benutten. Je maakt elkaar niet beter door allebei 50% te zijn van een sneu opgedrongen ideaal en alles te delen, maar door allebei 100% te zijn wie je bent.

Heel mijn generatie is verpest met ‘een slimme meid is op haar toekomst voorbereid’. Niet uit goedheid van het hart van de overheid hoor. Nee, omdat vrouwen die ook werken = meer belastinginkomsten. En toen halverwege de jaren negentig de hypotheekregels werden losgelaten en krediet beschikbaar werd, gingen huizenprijzen en dus hypotheken en dus winsten voor de banken enorm omhoog. Ik weet nog dat ‘alle’ moeders opeens moesten gaan werken, een autootje kregen en verhuisden naar iets dubbel zo duurs.

En nu zijn gewone huizen onbetaalbaar voor de meeste eenverdieners, die ook nog eens van overheidswege extra gestraft worden met enorme belastingnadelen. Iedereen een slaafje van de banken en de overheid. Maar oh, we zijn zo lekker geëmancipeerd en zelfstandig.
Dat we voor het indraaien van een gloeilamp nog een elektricien moeten bellen en zonder kinderoppas nergens meer zijn, dat maakt niet uit. Dat de bank en werkgever ons danig in de tang hebben, daarvoor sluiten we liever de ogen en zien het als en ‘fact of life’. Terwijl: waar is het leven, in zo’n leven?

Maar we spelen precies het spelletje dat onze leiders -overheersers, uiteraard- willen dat we spelen. Zo veel mogelijk verslaafd aan luxe en aan overheidsdiensten en niet samenwerkend maar concurrerend om op de hoogte plekjes van de macht te komen, vanaf waar men lachend op ons neerkijkt.

Wel, hulde aan alle mannen en vrouwen die hier niet aan meedoen. Die kiezen voor familie en traditionele rollen en voor zelf de kinderen opvoeden, voor een eenvoudiger leven waarbij zij het ironisch genoeg juist degenen zijn die minder afhankelijk zijn. Een leven waarbij je elkaar versterkt in plaats van elkaar ‘verdunt’ door elkaar te dwingen elkaars taken over te nemen.

Zo en nu gaan we på bærtur, kijken of de frambozen al rijp zijn en de laatste bosaardbeitjes plukken. Doei!

50 gedachtes over “Hulde aan vrouwen die vrouwen blijven.

 1. Ik volg je nog maar kort maar jeetje, wat zitten wij op 1 lijn!!!
  Dankjewel voor het delen. ❣️🙏

 2. Hulde, ja! Ook aan jou! Je brengt het in praktijk én je neemt de moeite om anderen te inspireren.

 3. Ben volledig dezelfde mening toegedaan en had het niet treffender kunnen verwoorden!

 4. Dank je wel, doet me goed. Ik had het eigenlijk *ramblings of a madwoman* willen noemen 😄

 5. Wat me zo enorm verbaasd is hoe de kosten van leven zijn veranderd. Toen mijn man en ik 33 jaar geleden ons eerste huis kochten, kon dat op basis van maar 1 salaris. En hij was destijds administratief medewerker. Het was krap, maar we konden er een gezin van onderhouden, we hadden een auto en manlief deed nog een opleiding. Alles van dat ene salaris.
  Nu is de basis zo enorm duur geworden, en de luxe zoveel goedkoper. Onze eerste videorecorder kostte een maandsalaris. De maatschappij is zoals je al schrijft vooral opgekomen voor de emancipatie van vrouwen om ze als loonslaafje te kunnen gebruiken.

  Groetjes van een ander kruidenvrouwtje 🙂

 6. Oh ja, die posters, een slimme meid…(gruwelt)
  Feminisme is tegenwoordig: Wees een man, ook al heb je geen piemel.

  Ik werk 10 uur per week, mijn man 40 of meer. Vinden veel mensen raar, want waarom parttime werken als je geen kinderen hebt? Wel, ik doe het huishouden. Nou, dat moet ik maar op zaterdag doen en gewoon 40 uur gaan werken, vinden ‘zij’. En deze ‘domme meid’ maar denken dat emancipatie vrije keuze betekende.. (rollende ogen)
  Nou, die anderen kunnen van mij de boom in. 😉

  Mijn man en ik hebben besloten om zuiniger te gaan leven. We zijn nu bijna veertig jaar (en vandaag 17 jaar getrouwd), dus hoogtijd om eens wat beter met geld om te gaan. 😀

 7. Gerlinde, wat heb je dat toch weer mooi verwoord.
  Ik ben het zo met je eens en je weet het precies te vertellen hoe het is, daar heb ik enorme bewondering voor.
  Het is zo mooi geschreven dat ik het vaak wil herlezen omdat je inspireert.

  Groetjes van Wil

 8. Je verwoordt het zo prachtig! Zo beeldend ook.

  Ik worstel enorm met deze kwestie. Ben ooit meer gaan werken zodat mijn man thuis kon blijven bij de kinderen. Mijn salaris en mogelijkheden waren gewoon beter. Maar hij vond het “thuisblijven” vreselijk. Nu zijn we al drie jaar aan het rennen en vliegen en werken we 32 en 40 uur met drie kids. En ja, die moeten naar BSO, en het eten is vaker dan me lief is ook een snelsnel verhaal.

  En dat terwijl we ooi zo bewust een goedkoop huis hebben gekocht met een lage hypotheek.

  Voor de zomervakantie heb ik mijzelf voorgenomen deze zomer aan te kijken en voor het einde van het jaar te besluiten wat wijsheid is voor mijn gezin.
  Nu zouden we wel (krap) kunnen rondkomen van 1 salaris, maar er blijft weinig te sparen over voor bijvoorbeeld studies of andere behoeften van onze drie kinderen.
  Dat is mijn enige bezwaar. Dat ik hen een mindere financiële toekomst kan bieden dan ik zelf heb gehad.

 9. Wat vervelend om te lezen dit alles. Ik herinner me inderdaad nog dat jullie toen die keuze maakten. Maar jullie betalen veel, meen ik uit een reactie van je van een jaar of zes geleden te herinneren. Zo rot!
  Maar je hoeft toch niet voor altijd thuis te zijn? Minder werken of tijdelijk stoppen kan toch ook? Als je kinderen blijken te willen studeren kan je wellicht nog iets zoeken dat simpelweg die kosten dekt? Maar misschien zie je niet op goedbedoeld advies te wachten want dit had je vermoedelijk zelf ook wel bedacht. Wens je veel sterkte en wijsheid 💚

 10. Als je meer tijd aan je kinderen besteed kan je ze meer sociaal kapitaal meegeven in plaats van economisch kapitaal en dat is misschien nog wel waardevoller. Wij sparen bewust niet voor de (eventuele!) studies van onze kinderen. Maar we leren ze hoe ze dat later zelf zouden kunnen gaan betalen als ze besluiten te studeren (werken en sparen voor je begint met studeren, een BBL opleiding of iets anders “leren met salaris” en daarna misschien doorstromen, zelf bepaalde vaardigheden aanleren en ondernemen). Ik zie ze ook liever op hun 22ste starten aan een studie dan op hun 17de/18de.
  Wij hebben zes kinderen en één werkende ouder (vier dagen) en we redden het ook. Nee geen auto, geen vliegvakanties e.d. Maar kunnen prima zonder.
  Mooie blog Gerlinde. Alleen denk ik wel steeds, ik ben helemaal niet zo vrouwelijk zoals jij omschrijft. Als ik daar iets over lees van je vraag ik me steeds af waarom niet. Vals bewustzijn? Geconditioneerd om dat te onderdrukken? Maar nee ik denk echt echt oprecht dat het gewoon niet bij me past, los van alles. Je zal mij gewoon niet binnen 10 meter van een make up doos vinden (en mijn man niet binnen 10 meter van een gereedschapskist trouwens). En dat is ook gewoon prima, toch?

 11. Dat laatste : absoluut hoor. We zijn zoals we zijn. Het is geenszins mijn bedoeling iedere dame in een jurk te persen en te beschilderen met warpaint. Ik denk alleen wel dat de meesten van ons zich beter voelen als ze aandacht besteden aan hun voorkomt in plaats van zichzelf steevast achterin de rij van prioriteiten te plaatsen wat dat betreft.
  Goede oplossing voor de kinderen en hun studie. Kan me overburen dat het anders is als je kind heel graag een zware universitaire studie wil doen direct na school. Anders zou ik me ook niet zo druk maken om ‘verloren’, jaren. Die zijn juist zo waardevol om levenservaring op te doen. We leren met in het leven dan op school. En ik hoop dat we tegen die tijd eens klaar zijn meg die diploma-obsessie, alsof dat iets zegt over hoe capabel mensen zijn voor een taak. Bedankt voor je reactie

 12. Heerlijk om te lezen, ook de reacties. Als ik bedenk wat mijn voornaamste taak is, is dat ‘ik zorg’ , niet alleen thuis, de zorg voor huishouden en gezin, maar ook bij de baas ‘zorg’ ik, niet gewoon alleen m’n werk, maar ook even voor de afdeling thee en water halen of een praatje maken met die collega die wat stilletjes is. Ik heb geen flitsende carrière, maar doe waar ik goed in ben; zorgen/verzorgen.

 13. Ik ben het ook helemaal met je eens
  Ik heb ook 6 kinderen nooit gewerkt
  Ik was er altijd voor mijn gezin
  Maar heb vaak van mijn omgeving het gevoel en reacties gehad dat ik ouderwets was en klein wereldje had en snapten niet dat ik me niet verveelde. Ik volg je heel graag.

 14. Gerlinde, ik vind je advies niet vervelend hoor. Integendeel, ik lees juist graag bij jou, omdat je me een spiegel voor houdt.
  We wonen niet heel duur, naar huidige begrippen zelfs goedkoop.
  Ik vind de reactie van de moeder van 6 eigenlijk wel een hele goede om over na te denken. Ik heb niet het gevoel dat is ze te weinig begeleid op sociaal gebied, maar er is inderdaad wel wat voor te zeggen hoe zij het aanpakken met hun 6 kinderen. Knap zeg, niets dan respect.

  De reacties van de omgeving lijken me ook wel aanwezig, ik kan me in elk geval zo al een heleboel mensen in de mijne voorstellen die het zouden veroordelen. Maar gelukkig ook een heleboel die wel op 1 lijn zitten.

  Genoeg stof tot nadenken. Bedankt!

 15. Wat mooi gezegd. En inderdaad, je kan overal doen waar je goed in bent, dat hoeft zich niet te beperken tot thuis… 💚

 16. Ach de diploma obsessie….met bijbehorende suffe opleidingen parade. Inderdaad een specialistische universitaire als bijvoorbeeld geneeskunde, dat heeft echt waarde en als dat een echte passie/overtuiging is van mijn kind dan gaan we dat natuurlijk wel regelen met de middelen die we dan hebben. Er vanuit gaande dat ze dat niet alle zes willen dan. Maar international leisure marketing communication studies of enige variant op dat thema…
  Dat mogen ze zelf betalen 😉

  Ik moest wel lachen om de warpaint 🙂 ik vind het vreselijk onprettig voelen, gevoel van make up op mijn gezicht. Verzorgd uiterlijk is inderdaad fijn voor hoe je jezelf voelt, en mijn man zie ik ook het liefst goed verzorgd. Kinderen ook. Iedereen eigenlijk.

  Doen waar je goed in bent, gaat niet alleen om de plek maar ook om het moment in je leven. Nu besluiten niet te werken omdat het nu goed voelt betekent niet dat je nooit meer gaat werken. Ik heb in theorie nog 35 jaar te gaan tot mijn AOW, er kan veel veranderen en gebeuren in 35 (!) jaar. Je kan altijd weer een andere beslissing nemen. Maar bij het nemen van beslissingen zou ik de verwachte opmerkingen van anderen zo min mogelijk mee laten wegen. Ik had echt een paar leuke kinderen gemist als ik me daar iets van aan getrokken had.

 17. Onze oudste hebben werken leren gedaan
  Zijn nu inmiddels pas getrouwd
  Heb nu van 21 ,18, 11, en 6 jaar thuis.
  Ze hebben geleerd dat er overal hard voor gewerkt moet worden.
  Ze zeggen ook
  Mam u was er altijd. Ze zijn mij er dankbaar voor. Ik ben niet jaloers op de vrouwen die moeten werken voor de luxe. Ander verhaal als het niet anders kan. Maar ik zie in mijn omgeving dat velen slaaf zijn van hun eigen luxe leven
  Veel kleding laatste mode sporten muziek uitgaan dure vakantie.
  Ik heb juist meer medelijden. Wij hebben het gewoon goed. We zijn tevreden. We zijn zelf ook allebei in groot gezin en eenvoudig opgevoed

 18. Mijn man heeft geen hoog inkomen. Met ons gezammelijke inkomen konden we net aan een gewoon rijtjeshuis kopen in een doodnormale straat in onze woonplaats. Wel in de randstad. Alleen op zijn inkomen konden we niks, terwijl mijn hypotheek nu lager is dan ik zou moeten huren. Gek eigenlijk.

  Ik vind het ook niet erg om parttime buiten de deur te werken, maar soms vind ik het combineren wel lastig. Ik wil alles goed doen, maar verlies dan inderdaad mezelf uit het oog.

  Puntje van aandacht. Zeker omdat dat dus ook weer een weerslag heeft op je gezin.

 19. Sodeju, jij hebt even een lang stuk getypt! 😁
  Voor mij hoeft dat ook niet dat ge-e-man-cipeer. Het feit dat daar het woord ‘man’ in zit zegt al genoeg hè! Ik ben geen man en ik wil er geen één zijn. Waarom mogen we de dingen niet op onze eigen manier doen, met onze zachte, vrouwelijke kant? Of je nu werkt of niet, het zou toch zo veel mooier voor de wereld zijn met een meer vrouwelijke touch (zonder dat die mannen vrouwelijk moeten worden hè).
  En nee, ik kleed me niet persé vrouwelijk en ik heb een bèta brein (dus dat ‘kies exact’ wat ik mijn middelbare schooltijd een slogan was voor meisjes paste me wel….. en toen ging ik pedagogiek studeren, haha).
  Ik vind gewoon dat iedereen respect verdiend: vrouw, man, werkend, niet-werkend, welke huidskleur of geaardheid dan ook).
  Ik ben het beu om weggezet te worden (door media en regering) als sneu, meelijwekkend zonder inkomen die thuis zit te verpieteren. We (man en ik) bepalen zelf wel wat we nodig denken te hebben. Dat lukt al jaren meer dan goed!

 20. @Kopka,
  Ik ben zelf ook moeder van 3 (11, 9 en 6jr) en ben zes jaar thuis geweest. Nu aan het werk met contract van 8 uur, tijdelijk 24 uur. Wij hebben ons huis gekocht op 1 salaris. Een rijtjeshuis in de dure Randstad. Het was krap qua spaargeld en we moeten nu wel extra inkomen hebben om te sparen voor wat verbouwingen. Maar verder is het goed te doen, ik vond het heerlijk om thuis te zijn voor de kids. Alhoewel ik voor de centen aan het werk ben gegaan, is het soms ook echt gewoon leuk om bezig te zijn. Wat ik maar wil zeggen: je hebt vast opties. 🙂 Misschien dat mijn verhaal je een beetje moed geeft. Ik kan er meer over vertellen als je wilt.

 21. @Denise, dat zou ik fijn vinden, als je er meer over wilt vertellen.
  Ik ben me bewust van de opties, nu meer dan ooit. Dit speelt niet voor niets al zo’n tijd door mijn hoofd en de thuiswerkperiode tijdens lock down, met de Kids fulltime om me heen, heeft me mooie ervaringen gebracht en nieuwe inzichten.

 22. Mijn zoons zijn nu volwassen, maar hebben het altijd fijn gevonden dat ik thuis was. Niet alle kinderen trekken het om voortdurend in de drukte te zitten van school en opvang.
  Hun vriendjes kwamen ook graag bij ons. En meestal at er tussen de middag wel een vriendje mee.

 23. Toch een beetje kort door de bocht, dit relaas. Soms groeien de dingen zo, in de loop van de jaren door allerlei ontwikkelingen in de geschiedenis. Soms moet je keuzes maken die je misschien helemaal niet wilt.
  Qua mannen moet je ook niet iedereen over 1 kam scheren. Machtsbeluste mannen zijn er door de geschiedenis altijd geweest(geholpen door machtsbeluste vrouwen want ook die waren er altijd al)
  Ik had een ongelooflijk lieve vader, ik heb 3 fijne broers, al 53 jaar een schat van een man, een lieve zoon en ook nog 2 schatten van kleinzoons. Over de fijne, lieve, geestige zwagers heb ik het dan niet eens. Een klein elitair groepje dat de boel kan verpesten. Mannen of vrouwen. Niks is alleen maar mooi en lang niet iedere vrouw laat zich aborteren al kan het wel. En laten we wel zijn, wees blij dat zulk soort problemen niet meer in een goor achteraf kamertje, stiekem hoeft. Ik vind je opvattingen goed maar veel te eenzijdig. Verder mag je zeer blij zijn dat we in staat zijn om keuzes te maken in het leven in onze westelijke wereld, hoezeer er ook rotte plekken zijn. Vergis je niet, het overgrote deel van onze bevolking heeft het goed en voelt zich tevreden. Je hoort natuurlijk ook veel meer over de slechte zaken dan over de goede. Dan lijkt het weleens alsof alles rot is. Bekijk het gewoon eens allemaal aan alle kanten. Wil je vrouwelijk en zacht zijn, oké maar heb je andere ideeën over de invulling van je leven moet dat ook oké zijn. Bij jou krijg ik wel eens het gevoel dat de andere kant niet deugt. Je gooit uiteindelijk je mannelijke familie ook op 1 hoop met de rest. Dat bedoel je vast niet.
  En alle andere mensen: probeer verder dan je neus lang is te kijken en maak dan een keuze welk leven je wilt. Moeilijk maar niet onmogelijk. Sterkte allemaal, groet Ien

 24. Jij leest echt totaal iets anders dan wat ik heb getracht op te schrijven 😄
  Of dat aan jou of aan mij ligt dat laat ik in het midden. Mannen op een hoop gooien? Wtf. De wereld heeft meer mannelijke mannen nodig. Het gaat toch goed? Nee, we hebben veel comfort en oogkleppen op. Dat is wat anders. Veel comfort, weinig vrijheid. Geef maar voorbeelden waaruit blijkt dat het anders is.

 25. Serieus, het hele idee van ‘we hebben het toch goed en we mogen niet klagen’ zorgt ervoor dat we onze ogen sluiten en in slaap gesust worden. Wacht maar tot de pensioenen straks middels het ESP in Frankrijk liggen, er geen enkel tegengeluid over de coronagekte mag worden gezegd, er nog 3 mln immigranten in Nederland zijn gepropt ten koste van de boeren, de bossen zijn verstookt als biomassa, we allemaal useful idiot zijn of dood na een vaccin van Bill Gates, hoe de bankiers voor de zoveelste keer een bailout krijgen van jouw geld, je kinderen verplicht marxistische bs door hun strot krijgen op school en je door middel van drones en 5g in de gaten gehouden wordt een uit elkaar gedreven zodra je in de buurt komt van anderen met wie je zou kunnen samenscholen. Overdreven? Het gebeurt allemaal al. Voor mij eigen gezin en mensen om me heen ben ik lief en zacht maar ik betaal hier de kosten van dit blog en ik wil graag dat mensen hun ogen gaan openen voor wat er gaande is in plaats van te denken… Och, ik kan me nog goedkoop volvreten en bzv kijken dus boeiuuuih…..

 26. Je zult vast gelijk hebben maar misschien zit de wereld gewoon zo in elkaar. Dat blijkt steeds weer. Wij mensen maken steeds de boel stuk de geschiedenis door ook al omdat heel vaak de grote meute overal achteraan loopt. In het klein moet je vooral, allemaal, nadenken. Wikken en wegen over je opvattingen want we mogen stemmen(doet lang niet iedereen:zo krijgen anderen kans wat vaak niet in het algemeen belang is) Niet gaan schreeuwen want dat helpt ook al niet. Democratie vind ik, ondanks ook bezwaren, toch de beste oplossing.
  Nou ja, een ingewikkelde discussie maar ik lees wat jij schrijft. Ik begrijp je wel over je opvattingen maar je veralgemeniseerd het en ik moet met voorbeelden komen!
  Ik vind je soms ongenuanceerd. Maar misschien zie jij wel waar de clou zit bij de misstanden? Ik denk dat wij vaak iets voorgeschoteld krijgen waar wel degelijk een andere kant aan zit. Het is ook heel makkelijk een beeld te schetsen waar iets fout gaat maar vertel dan ook waar enwaarom het fout is gegaan. Dat doet niet iedereen. Je handen wassen in onschuld is ook zoiets. Iets waar veel politici toe geneigd zijn. Helemaal waar maar de goeien(en die zijn er echt) worden weer over die ene kam geschoren en dan kun je fijn zeggen dat je gelijk hebt.
  Er zijn immense problemen in de wereld. Zoek maar eens een goede oplossing zonder dat de boel in elkaar stort.
  Mannelijkheid en vrouwelijkheid hebben daar niks mee te maken. Wij mensen moeten het samen klaren. In het groot en in het klein.
  Dit is dan even kort door de bocht van mij. Misschien denken we hetzelfde maar uiten we het verschillend .

 27. Ik denk idd het laatste. Vind het soms lastig om iets duidelijk te schrijven zonder te veralgemeniseren maar ook zonder alles weer te nuanceren.

 28. Ik ben tegen de ratrace van nu en voor het volgen van je gevoel. Ik kan me dus in een deel van je verhaal helemaal vinden.

  Maar ieders gevoel is individueel. Ik hield als kind enorm van school, het nadenken, doordenken en de uitdaging die het naar school gaan mijn geest bood. Ik zie dat bij mijn middelste kind ook, die houdt daar enorm van. Thuisblijven bij de kinderen was voor mij geen optie. Niet omdat ik niet van ze houd, uiteraard niet: integendeel. Niet omdat ik niet graag bij ze ben. Ik zou alleen die uitdaging missen, de interactie met mijn studenten (ik geef les op een hogeschool). Thuis zijn er ander soort uitdagingen die voor mij niet hetzelfde betekenen.

  Mijn man en ik werken allebei parttime en ik ben alle vakanties thuis. Ik geniet daar enorm van. Ik bouw hutten, ga zwemmen en kook en bak met de kinderen. Of ik doe lekker niks, ook heel gezond!

  Wij hebben buiten de vakanties 5 uur per week een oppas.. BSO hebben we niet. Mensen die zeggen: voed je eigen kinderen op, begrijp ik niet. Wij voeden onze eigen kinderen op.

  Mijn man is geen extreem mannelijke man, al is hij een goede klusser en houdt hij van voetbal. Een carrière kan hem gestolen worden. Ik ben geen extreem vrouwelijke vrouw, al houd ik van jurken, koken en zorgen. Ik heb ook een andere kant. Ik houd van mijn werk. Daar is niks mis mee. Net zoals het prima is om thuis te zijn.

 29. Bedankt voor je reactie 💚
  En… Ik heb het niet over werken buitenshuis. Ik denk dat mensen automatisch daar vanuit gaan omdat ik een andere keuze heb gemaakt…
  Maar ik heb hier geloof ik met geen word over gerept.
  Ik ken ook mensen die 3 dagen kdv en 3 dagen opa en 2 oma hebben voor de kinderen en een massa verplichtingen in het weekend. Wat is dan de stille tijd die je nodig hebt…
  Dat bedoel ik. Niet dat je gewoon iets vindt dat bij je gezin past.
  Maar dat veel vrouwelijke kenmerken zoals gevoeligheid of mededogen niet echt worden gewaardeerd ofals onwenselijk of zwak worden gezien en al het mannelijke zoals carriere maken, macht etc. als wenselijk voor mannen en vrouwen dat vind ik jammer.

  Want enerzijds mogen mannen geen typisch gedrag meer vertonen maar moeten we wel allemaal concurreren, hogerop, doelen vervullen, beter zijn dan de ander, meer macht etc. Het is een beetje een rommeltje. Een eenzijdig rommeltje.
  Maar begrijp me niet verkeerd, ik bekritiseer vrouwen die werken niet. Echt niet 🥺 maar met vrouwen en mannen die de eigen loopbaan of hedonistische levensstijl stellen boven het belang van hun kinderen dat heb ik gewoon niets mee. Om meerdere redenen.

 30. @Ien,
  Ik kan een heel eind mee gaan met wat je schrijft. Maar niet met ‘wij mensen maken alles stuk’. Dat is net zoiets als de uitdrukking die politici graag maken ‘daar hebben we nu eenmaal voor gekozen’.
  Vaak denk ik dat onze routeplanner van de auto verstandiger is dan veel politici en mensen die enorm veel vertrouwen in de overheid hebben. Een routeplanner zegt nog: ‘probeer om te draaien’, of tegenwoordig krijg je een andere route te zien.
  Als ik naar Amsterdam wil en per ongeluk de afslag naar het noorden neem, hoef ik ook niet te blijven rijden tot aan de Noordkaap om erachter te komen dat er een foute beslissing is genomen.
  En veel van wat er nu gebeurt zie ik als bewust verkeerde beslissingen maken en vervolgens de mensen zo bang maken op msm dat ze het allemaal nog goed vinden ook. Of zelfs vragen om meer, of zelfs zeggen dat de overheid het zo goed doet met ‘corona’.
  Ik steun bv ook ‘Viruswaanzin’. En praat met mensen om ze na te laten denken. Niet om ze te overtuigen.
  Als ik dan vertel dat mijn vader met acute leukemie bloedtransfusies kreeg door verpleegkundigen ZONDER mondkapje, want GEEN PROTOCOL. De verpleegkundigen hoppen van de ene doodzieke patient zonder afweersystmeem naar de andere en vervolgens staan ze onbeschermd met elkaar te kletsen.
  Dus de zwakste mensen worden onbeschermd behandeld en gezonde mensen worden opgesloten. Hoe logisch.

 31. Wow meen je dat nu.. Ja uiteraard natuurlijk… Wat vreselijk van je vader.
  Hoe de bejaarden ook worden behandeld. Twee weken lang op een kamer zonder douche en toilet en een postoel die eenmaal per dag geleegd wordt. Geen pbm bij personeel voor de allerzwaksten. Enn dan niet de airco aan bij hitte want coronagevaar. Laten we God of de cosmos of wie dan ook op de blote knietjes bedanken dat het geen zomer is als vorig jaar maar ik blijf erbij: dat valt Rutte van. Iemand die het weekend en wetens had willen verkloten, had het niet perfecter gedaan kunnen hebben….

 32. Ik ben een alleenstaande moeder van 2 kinderen. Ik ben parttime gaan werken toen ik de kinderen kreeg, mijn ex werkte ook parttime om ook de kinderen op te zien groeien. Daar hadden we bewust voor gekozen. Hij verdiende aardig voor parttime (ict) en ik zit in de zorg, en we kwamen niks tekort. Na de scheiding was ik wel blij dat ik werkte maar niet fulltime, ik wil mijn kinderen namelijk zelf opvoeden en zien opgroeien. Ik moet ze nu helaas een deel vd week missen omdat ze dan bij hun vader zijn. Maar op de dagen dat ik ze heb, ben ik (meestal) vrij en heb ik echt tijd en aandacht voor ze. Vriendjes kunnen komen spelen, we kunnen samen een film kijken, spelletjes doen. Gewoon in alle rust, zonder het geren en gevlieg om naar de opvang te gaan of daar op te halen en dan in een rap tempo te eten, omdat de kids naar bed moeten. Nee ik kan gelukkig de tijd nemen voor mijn kinderen en rustig een maaltijd klaar maken en te nuttigen met ze. Ik ben het met je eens dat we met zijn allen in een ratrace terecht zijn gekomen waarin geld en status belangrijk zijn gemaakt, waarin bepaalde partijen profiteren en de rest vd bevolking mag door blijven ploeteren. Altijd maar meer meer meer, groter grootst. En niet nadenken over de gevolgen voor de natuur. Ik ben sinds mijn scheiding bewuster van wat ik nodig heb, probeer hier en daar te minimaliseren en meer natuurvriendelijke producten te kopen/gebruiken. Het overconsumeren me steeds meer tegen gaat staan en dat we de aarde zo kapot maken. Ja ik ga nog wel eens uit eten of ik koop iets nieuws, maar dat is dan een weloverwogen keuze. Ik moet wel iets vaker de auto laten staan, dat geef ik eerlijk toe.
  Mijn huisraad is een mix van 2ehands en nieuw, ik koop steeds minder kleding voor mezelf want ik heb genoeg. Daarmee bespaar ik mezelf geld en kan ik sparen. Ik kan in principe mijn vaste lasten betalen v mijn parttime salaris, maar dan blijft er echt niks over. De toeslagen gebruik ik grotendeels om te sparen en een deel om nodige dingen te kopen zoals de boodschappen en kleding voor de kids. Misschien als we allemaal onze mindset veranderen ten goede vd aarde en onze eigen portemonnee, dan komen we misschien ergens. Maar ik vrees dat de hebzucht naar geld en macht het gaat winnen van dichterbij de natuur en bij je gevoel leven.

 33. Gerlinde, mijn vader is drie weken geleden overleden. Drie maanden na de diagnose.
  Twee weken voor zijn overlijden zijn we nog bij mijn ouders geweest. Hij zei: ‘Als verpleegkundigen mij zonder mondkapje behandelen kan ik ook ‘mijn meissie’ (zo noemde hij me vaak) vastpakken. Dus we hebben elkaar een stevige knuffel gegeven. Ben zo blij dat ik hem toen nog zo heb vast kunnen houden.

 34. Ah, wat erg. Gecondoleerd. Fijn dat je vader eigenwijs was en jullie elkaar nog konden vasthouden 💚
  Wat een moeilijke tijd nu voor jullie. Veel sterkte lieve M 💜

 35. @Kopka, ik heb je email niet, maar misschien heb je insta of kan Gerlinde onze mailadressen uitwisselen? Of heb je een blog met contactgegevens?

 36. @ Denise, als Gerlinde dat kan en wil mag ze je mijn mailadres geven.

 37. Hear hear!! Mijn oudste is nu 17 (andere 2 15 en 13) en ik ben al 17 jaar thuis. Op mijn manier heb ik al die jaren een flinke bijdrage geleverd aan de maatschappij door oa mantelzorg, helpen op school (toen de jongste klaar was op de basisschool werd ik door verschillende leerkrachten daar echt voor bedankt) en toen ze ouder werden, een paar uur (vrijwilligers)werk per week. Inmiddels ben ik alweer voor het 11e jaar TSO medewerker op de basisschool waar mijn jongens gezeten hebben. Dat contact met die kinderen, de invloed die je op ze hebt en de beloning van overal en altijd maar ‘overblijf!!!!’ met hard zwaaien en blije gezichtjes. Ouders die dan heel raar op kijken en als ze horen wie ik ben, me regelmatig bedanken voor wat ik voor hun kind die in dat halve uurtje per dag. En het liefste was gedurende de maanden dat de scholen dichtzaten. Ik woon naast ‘mijn’ tso school en zag dus veel kinderen. Hoe langer het duurde, hoe meer kinderen me vertelden dat ze me misten. En die nu geen afstand willen houden op het schoolplein, iets dat ik dan maar doe. Echt, daar kan geen luxe vakantie of topsalaris tegenop!!

  Op vakantie gaan we trouwens al jaren niet meer. Onze garderobes zijn minimaal, ons huis staat vol met tweedehands uit kringloopwinkel, weggeefgroepen of zolders en kelders. Alleen de bedden en matrassen zijn altijd tot nu toe (en van IKEA vanwege de portemonnee). We doen niet mee met de gadget race en gaan zelden uit eten. Auto heb ik al 1,5 jaar niet meer. Ik huur of ga met de trein, alhoewel dat laatste al maanden geleden is en met die mondkapjes plicht ook niet zal gebeuren, tenzij als uiterste nood.

  Mijn pubers vinden het niet altijd leuk dat heel veel niet kan, maar telkens als ik aangeef dan wel te gaan werken en wat dat betekent (oa minder tijd voor hen en juist meer huishoudelijke klussen (alleenstaande moeder)), dan zijn ze meteen genezen. De ‘luxe’ halen ze bij hun vader, de tijd en aandacht bij mij. Ik zou voor geen goud willen ruilen!!

 38. En omdat ik altijd thuis was, heb ik bij 2 van de pubers heel veel begeleiding kunnen geven die vanuit diagnoses nodig was. Mijn oudste heeft me daar al voor bedankt. Wat wil je nou nog meer?? ❤

 39. Prachtig hoe je dat hebt aangepakt. Zulke beloning is toch veel meer waard dan een bedragje op je rekening. Ook leuk maar niet het belangrijkste.

  Later herinneren de kinderen echt niet meer wat niet kon. En denk dat het zelfs maar beter is…

 40. Ik krijg voor dat tso werk een mini bedragje als vrijwilligersvergoeding. In mijn geval mooi meegenomen. 😉 Maar het staat niet in verhouding met wat ik er nog meer van krijg! De input van de kinderen, maar ook steeds weer de bevestiging dat dit mijn plek in het leven is: de kleine mensen helpen hun stem te vinden en soms die voor hen zijn. Vanuit verbinding, liefde en gelijkwaardigheid. Met geduld en respect. Kinderen zijn puur. Ze voelen dat ik er voor hen ben en ze serieus neem. Zelfs de grootste donderstenen bereik ik hiermee. Vele collega’s snappen niet waarom ik zo weinig aanvaringen met ze heb. Vele pubers, jongens en meisjes, groeten me nu jaren later nog steeds (de een openlijk, de ander wat meer stiekem). Ik doe blijkbaar iets goed. Dit jaar hebben een paar leerkrachten me zelfs gesmeekt om weer naar hun locatie te komen, want het is chaos daar. Spijtig voor de kinderen, maar dat doe ik niet. Dan kom ik met vrouwen te werken die zo negatief zijn…. Daar wil ik geen energie meer aan kwijt raken. Dus ik blijf waar ik ben, tot groot verdriet van meerdere leerlingen die naar de bovenbouw locatie moeten. Zij zijn door broers en zussen op de hoogte van hoe het daar gaat en waar kinderen flink kunnen overdrijven, is dat nu niet het geval.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s