Saboteer het systeem (en spaar geld)

We leven in een systeem gebaseerd op het idiote idee dat eeuwige groei bestaat en dat we dat moeten nastreven. Als we nu allemaal maar die auto eens gaan kopen, dan komt het goed. Dat dit systeem helemaal niets geeft om hoe we de aarde -bron van al het leven- behandelen, daarvan zien we de pijnlijke gevolgen elke dag. Ontbossing, bosbranden, windmolenparken die al het leven onder zee en in de lucht wegjagen of vermorzelen, mega-akkers waarop dingen alleen nog groeien met copieuze hoeveelheden gif en kunstmest en complete bossen die in de biomassacentrales verdwijnen. Bossen uit Estland, uit Amerika, uit Nederland. Hoe stoppen we de gekte? Ik weet het niet. Maar we hoeven er ook niet actief aan mee te doen.

Hoe minder we van ons zuurverdiende geld teruggooien in het systeem, hoe beter. Ik weet dat dat voor sommige mensen bijna al onmogelijk is maar de meesten van ons hebben toch nog wel enige ruimte voor verbetering. Ik net zo goed.

Maar omdat het systeem is gebaseerd op consumptie, kunnen we het systeem schade toebrengen als we onze consumptie terugbrengen naar wat echt nodig is. Want elke keer als je tankt, een fles wijn ontkurkt of iets overbodigs koopt met 25% BTW daarop, spek je de schatkist van de mensen die jou vernederen, de natuur slopen en de eigen zakken schaterlachend vullen.

En natuurlijk zijn we allemaal deels afhankelijk van het systeem. Zonder het systeem had ik weinig te eten, weinig om aan te trekken en was het een eind lopen om in onze dagelijkse behoeften te voorzien.

Maar toch. Het kan beter. Wat tips:

Stap over naar een energieleverancier die niet aan biomassa doet.

Dus niet naar Vattenfal. Ik ben er niet zo in thuis in Nederland meer, maar ze zijn er wel. Verdiep je in wat biomassa is en waarom het zo slecht is. Hele bossen worden met de grond gelijk gemaakt en de boomstammen of pellets worden met zwaar vervuilende schepen naar Nederland gebracht om als drijfnat hout te worden gebruikt voor ‘schone’ energie. Want co2 neutraal. Natuurlijk is het alles behalve dat, maar ‘men’ heeft simpelweg bepaald dat de co2 die deze schone *braak* centrales produceren niet meegenomen worden in de co2 berekeningen waardoor Nederland de doelstellingen kan halen. Het is zo ziek, je verzint het niet.

Gebruik zo min mogelijk energie.

Kijk hierbij niet alleen naar het gebruik, maar naar het hele plaatje. Ik kreeg destijds commentaren over ons ‘vieze’ busje. Waar we al zeer weinig mee rijden. Dat de man met pijn en moeite op de weg hield in plaats van te laten verschroten, wat al lang gebeurd zou zijn als een garage het had moeten oplappen, want 6000 euro reparatie. Van een dame die net een nagelnieuwe electrische (meen ik) auto had gekocht. Want nee, die auto kostte geen energie om te maken en de stroom uit het stopcontact is gemaakt van madeliefjes en magic fairy dust. Grappig.

Het hele groene plaatje is een leugen en alleen niet consumeren heeft effect. Wat je niet nodig hebt, hoef je ook niet te betalen. Het kunnen simpele dingen zijn. We hebben hier een aantal lampen met drie peertjes, merkte ik na vier jaar. Daar kunnen er best twee minder, aangezien het ruimtes zijn waar we geen felle lampen nodig hebben. Spaart niet alleen stroom maar ik hoef ook minder nieuwe lampen te kopen. ’s Ochtends was ik met de hand af, zodat de vaatwasser maar eenmaal per dag aan hoeft. Ik was vaak koud en de droger gebruik ik niet.

Je kan een dure hooikist kopen om aardappelen of rijst te koken maar een bak met hierin een wollen deken of een piepschuim doos (kan je misschien afhalen bij winkels die levende vissen verkopen) met een deken erin, werkt ook perfect. Je brengt de boel aan de kook en vervolgens zet je de pan in de doos. Na een uur of vier, vijf is het perfect gaar.

Koop tweedehands

Ja, elke bespaartip is een saboteer-het-systeem-tip 😉 Ik weet de frustraties van gebruikte spullen kopen en om mezelf de nodige frustratie te besparen, koop ik sommige dingen ook gewoon nieuw maar tweedehands heeft voor veel dingen mijn voorkeur: boeken, meubels, kinderkleding, fietsen, ski’s, auto’s… Ik koop het liever van een medemens dan van een ketenwinkel waar ik 25% belasting betaal.

En maak of repareer het zelf

Als ik iets zelf kan maken zonder al te veel gedoe dan doe ik dat. Een knoop aanzetten, een sok stoppen, een gat in een broek repareren, een verjaardagstaart maken, brood of granola bakken, wijn maken etc… is allemaal simpel en zorgt ervoor dat je veel minder weggooit en meer waardeert wat je hebt. En bovendien geen 25% of meer belasting betaalt.

Maak je eigen bier en wijn

Nog niet verboten, in tegenstelling tot zwaardere dranken. Want de overheid wil uiteraard wel zo veel mogelijk profiteren van een simpel scheikundig proces dat voor iedereen gewoon vrij ter beschikking zou moeten mogen staan. Maar vooruit, bier en wijn dat kan nog.

We gebruiken simpele blikken en flessen met concentraat. Bier brouwen is kinderlijk eenvoudig. Ik maak in mijn eentje 75 liter bier in een half uur. Hertogin Jan is my middle name. Je betaalt geen accijns en het is erg lekker bier. Ik zal binnenkort eens een uitleg posten voor wie het wil proberen.

Maak jezelf zo onafhankelijk mogelijk van geld van de overheid

Door een bureaucratisch misverstand kibbelen de Noorse en de Nederlandse SVB al jaren over wie kinderbijslag moet betalen. Als ik het krijg, komt het vermoedelijk met terugwerkende kracht maar voor nu ben ik blij het zonder te redden.
Sommigen van ons kunnen niet zonder en dat is zo vervelend. Wat heb je aan een overheid die eerst alles afpakt en vervolgens met een genereus gebaar een fooitje teruggeeft? Maar als je de mogelijkheid hebt: probeer dat geld te sparen en niet uit te geven.

Maak jezelf zelfredzaam in geval van nood

Ga er niet vanuit dat de overheid je wel zal redden. Als het aan diezelfde overheid lag, zaten de bejaarde mensen nu op hun kamer bij 40 graden te stikken van de hitte in hun eentje. Godzijdank is het geen zomer als de afgelopen jaren.
Diezelfde overheid komt je echt niet redden als er *iets* gebeurt. Haal eten voor een maand en eet het op en vul het aan om altijd ‘vers’ te hebben. Zorg dat je kan koken zonder energie van het energiebedrijf. Zorg voor een goede band met je buren, indien mogelijk. Zorg voor een basisuitrustig met verbandspullen, etherische olie, pijnstillers en eventueel jodiumpillen. Koop een waterfilter (wij hebben een katadyn voor 30.000 liter) of water in flessen.

Vervang je liefde voor spulletjes voor een intense liefde voor de natuur en alles wat leeft

Ik ben niet tegen het kopen van dingen. Ik ben echt niet altijd even heilig in mijn keuzes. Maar ik beperk het wel. Om tal van redenen maar ook omdat dat ik niet nog eens 25% extra skatt betaal, laat ik het meeste van wat de wereld te bieden heeft maar links liggen. Meestal is het het me niet waard dat er een boom met al zijn bewoners voor wordt neergehaald, dat er mineralen uit de aarde gemijnd worden en dat er energie moet worden gebruikt voor de productie en het vervoer ervan.

Als ik in de vroege ochtend met mijn kopje koffie buiten zit en de zwaluwen, scholeksters, kraaien, raven en al die andere vogels zie vliegen en vissen boven het water uit zie springen dan weet ik dat ik weinig nodig heb en niets meer dan ik al heb. Behalve koffie. In een kopje.

De meeste mensen zijn het contact met de aarde lang verloren. Hommels zijn vieze steekbeesten, spreeuwen die in de meest mooie formaties vliegen gewoon irritante vogels die je auto onderschijten, wilde eetbare vruchten zijn vies en onhygiënisch en planten zijn hinderlijke dingen die je maar beter kan vervangen door lekker strakke tegels. Hoe kan je dan verwachten dat mensen het liefhebben?

Mezelf in geval van ‘ik wil’ eraan herinneren dat wat ik wil een schone aarde is waarin wordt hersteld in plaats van vernietigd, helpt me om dingen niet te willen. En dus zo mijn stem te laten horen. Want volgens sommigen is kopen, stemmen maar niet kopen is dat nog veel meer.

Vorig jaar zagen we een dolfijn in zee, een paarhonderd meter bij ons huis vandaan. Als je dat ziet denk je hopelijk wel drie keer na voor je chemicaliën door de afvoer spoelt of een half pak wasverzachter in je wasmachine gooit.

En dat bedoel ik, als je je weer bewust wordt van het leven om je heen, van de natuur om je heen al zijn het maar wat bijen en spinnen op je balkon in de stad, dan kom je zelf ook weer tot leven en besef je dat wat je zoekt nooit kan worden gevonden in dat wat de wereld je toeschreeuwt in advertenties, instagram en televisiespots maar alleen in de natuur, waar we uiteindelijk allemaal onderdeel van zijn.

Hoe minder je nodig hebt, des te minder je nodig hebt. Des te minder afhankelijk ben je. En ik ben voor afhankelijkheid maar dan van elkaar en niet van de overheid. Van je gezin, je echtgenoot, buren, vrienden… omdat we elkaar moeten helpen. Omdat we niet meer op de overheid moeten of kunnen vertrouwen voor hulp. Want alles kan op elk moment worden teruggedraaid.

Stop met het doen van dingen die de overheid extra geld opleveren

Ik snap dat mensen roken, maar misschien is stoppen als je niet kan minderen een goed idee. Als je kan minderen, is dat ideaal. Ik rook heel af en toe en dat vind ik heerlijk. Elke dag roken zou het genieten veel minder maken. Maar elke sigaret die je opsteekt is wat… 20 cent in de zakken van de overheid? Elke keer dat je de auto volgooit…. oei.

En het is lekker comfortabel, overal heen kunnen wanneer je wil. Maar meestal is het niet nodig. Ik heb nu ook geen auto en mijn kinderen kunnen prima 6 km fietsen naar hun vriendjes in het dorp. In het weekend combineren we wat we moeten doen en rijden verder hoogstens om een stuk te wandelen waar we nog niet elke boom en steen uit ons hoofd kennen.

Betaal boetes op tijd.

Simpelweg: wees extreem zuinig maar vergeet niet te genieten van het leven. Ik heb een veel fijner leven als ik me enigszins afzijdig houd van sociale media en wat iedereen doet, als ik de winkels vermijd en de natuur opzoek, als ik koop wat ik nodig heb en niet wat ik leuk vind…

En hiermee doe ik mezelf niet tekort. In tegendeel. Maar door veel dingen links te laten liggen, spreek ik ook een stem uit tegen wat ik ervan vind. De plastic dingen kopen is zeggen ‘maak meer plastic spullen van geraffineerde aardolie uit dubieuze landen zonder mensenrechten’ en de nieuwe meubelen kopen is zeggen ‘hak meer bomen om voor iets dat ik alleen maar wil omdat ik gehersenspoeld ben’ en wijn kopen is zeggen ‘hier overheid, heb je weer vijf euro van me, doe er wat leuks mee he!’.

Nou ja goed, dit was dus weer de zelfde bespaarpost als altijd in een iets ander jasje die nog wat voeten in de aarde had omdat mijn laptop om de vijf minuten zelf de helpfunctie van windows 10 opstart en dan vervolgens alle commando’s volledig door elkaar haalt. Maar nu heb ik die van de man geleend, en hij is af. Dan kunnen we nu lekker gaan wandelen, bessen plukken en naar de man toe wandelen.

Fijne dag allemaal nog!

22 gedachtes over “Saboteer het systeem (en spaar geld)

 1. Fantastisch……Wat een prachtstuk en ik kan het helemaal beamen wat je schrijft.
  Gelukkig leef ik al grotendeels zo maar er moeten zoveel meer mensen wakker geschud worden.
  Van dingen kopen word je niet gelukkig maar de natuur om ons heen die is gratis en daar word je ook nog eens erg gelukkig van. De vogeltjes, de bomen en de plantjes die je zelf hebt opgekweekt…….❤

 2. Benieuwd naar je bierrecept! De rest doen we al zo ongeveer. O ja, granola ga ik ook maar weer eens proberen!
  Bedankt voor je blogs. Zijn thema’s waar ik zelf ook mee rondloop.

 3. Ik ben het hier zó mee eens. Wij houden ook best wat geld over aan het eind van de maand. Omdat we onze behoeften verminderd hebben. En een goed inkomen hebben natuurlijk. Maar dan, wat doe je er vervolgens mee? Ik lees ook wel eens andere blogs over sober leven. Financieel onafhankelijk zijn. Dat klinkt mooi. Maar dat wordt je vervolgens door je door sober leven verdiende geld te investeren in indexfondsen die drijven op het (hyper)consumeren van andere mensen. Dat lijkt me óók weer niet de bedoeling. Dan ben je alsnog onderdeel van dat systeem. Iemand andere suggesties?

 4. Oh dat heb ik eens een blog over geschreven. Maar niet gepubliceerd. Ik vind dat verwerpelijk. En gun iedereen zijn fire etc. Op persoonlijk niveau
  Maar als verschijnsel vind ik het heel fout. Dan maar wat langer werken.

 5. Precies! Ik gun de ratrace niemand maar mensen zouden van andere manieren gebruik moeten maken om hem te ontlopen dan van een systeem dat draait op de ratrace van anderen.
  Mocht je er toch ooit iets over publiceren dan zal ik het met interesse lezen 🙂

 6. Anders naar dingen kijken, scheelt zoveel. Ben niet meer op fb, maar heb Vattenfal regelmatig om de oren gegeven dat ze schijnheilig bezig zijn. Mensen bang maken en ondertussen massaal bomen kappen. Wij zoeken nu voor de jaarlijks wisselende energie leverancier en het zal sowieso nooit Nuon/Vattenfal zijn.
  Ook al ben ik een kruidenvrouwtje, groene vingers voor moestuinieren heb ik niet. Dus mooie bloemen en planten in de tuin. Graag geruild, en anders zoveel mogelijk blijvende planten. Kiemen kan ik wel goed en met een zak bruine/groene linzen en een zak zonnebloempitten kan ik heel wat in mijn keuken ‘verbouwen’.
  Spinnen zijn gratis zilvervisjeseters. Ik verwelkom elke spin in mijn huis. Ok, in Nederland geen giftige. Dus makkelijk praten.
  Ik ben gek op vintage. Ik koop bijna nooit iets. Ik krijg het van mijn ouders. Zij ruimen spullen op en vinden het fijn dat ik er blij mee ben. Eigenlijk wil ik een jaren 60 salontafel. Maar sinds vanmiddag ligt er een gekregen, gehaakt kleedje op tafel, een gekregen vaas en wel gekochte rozen erbij. Die luxe gun ik mezelf en ik word er heel blij van. Mijn massief eiken (niet te verslijten) salontafel mag lekker blijven.
  Heb vandaag de kleding van manlief doorgenomen. Er kan veel weg, dus we hoeven geen nieuwe kast te kopen. De man hier moet strak in het pak naar het werk. Hij heeft meer kastruimte voor zijn kleding dan ik.

  Je ziet hier steeds meer ruilkastjes voor boeken. Leuk!
  Mijn hooikist is een oude koelbox, oude theemuts, oude handdoeken. Voldoet prima.

  Gerlinde, jij hebt weleens geschreven dat jij kookt mbv een gasfles. Kun jij eens een stukje schrijven over hoe jullie dat hebben ivm de veiligheid? Wij zouden evt de gasfles in de garage kunnen zetten. Daar is genoeg ventilatie en onze keuken grenst aan de garage.

 7. Begin het ook wel meer te waarderen die tuttige dingen. Op een goede manier. Ook vooral omdat Martijn anders klaagt over te kaal😄
  Maar moestuinvingerd heb ik ook niet, vind het vooral leuk om te rommelen ermee. En liever hommels in de tuin dan versteende tomaten na een zomer intensieve verzorging 😄
  Gasfles… Kan volgens man geen kwaad. Het had ruik je, kans dat je een ontsteking in gang zet is minimaal en de aansluiting zit bij je fornuis dus als het lekt heb je het in je huis ook al staat je gasfles 10 km verderop. En verder, een flesje is niet gevaarlijker dan een complete gasleiding met miljarden kuub gas erachter….zegt de expert.

 8. Ja ik ben het weer helemaal met je eens hoor
  Ik ga toch weer beter nadenken voor ik fles wijn koop
  Hoe kan ik zelf wijn maken?

 9. De ratrace…. ja daar wil ik ook niet bijhoren. En misschien is het precies dat wat mij de laatste tijd erg dwars zit. Dat er bijna geen ontkomen aan is. Al de dingen die jij noemt probeer/doe ik al jaren. Mijn moeder was laatst op bezoek en wilde gaan winkelen. Kleding voor de kinderen. Bij de hm koń Ik haar met moeite overtuigen dat ik niks wilde voor de heb maar waar de kinderen echt iets aan hadden. Uiteindelijk zag ze het in. Ze is geen betere oma als ze spullen koopt😉. Ik koop bijna alles tweedehands. Als ik de prijzen in winkels zie schrik ik. En ik wil de mega multinationals niet steunen. Je zichtwijze spreekt mij zeer aan.
  Ik zou mij wensen in een andere tijd te leven. Nu lijkt het alsof wij in een ongewenst systeem leven waar geen weg terug is. Behalve dat het volledig breekt.

 10. Mooi blog weer! Ik hou enorm van hergebruik en het bespaart inderdaad enorm veel geld, maar dat is bijvangst. Ik merk wel dat je daar echt de tijd voor moet nemen, toen ik vroeger nog werkte had ik daar echt geen energie voor. Gevolg was alles nieuw kopen (en veel meer kopen uit onrust en onvrede). Ik heb het nooit uitgerekend, maar heb het vermoeden dat ik geld bespaar door niet meer te werken.
  Ach, die overheid…man en dochter werken daar regelmatig als zzp-er en laat ik het zo zeggen, het belastinggeld kan vaak wat slimmer besteed worden. Dat man en dochter ervan betaald worden vind ik uiteraard wel weer een heel goed idee, haha.
  Oja, inmiddels je geen kneden brood gemaakt, en dat is een blijverdje😋

 11. Ik denk ook dat weken in mijn geval niets oplevert. Drie kinderen op sfoo, een barnehage. 8000 kr per maand. Auto erbij. 2500 pm incl tanken. Werkgarderobe. Een vaskedame want dit die ik er niet. bij na het avondeten. 2000. Geen tijd om zelf dingen te doen en repareren. 1000. Man geen tijd om auto zelf te maken. 1000. Serieus, er blijft een fout over die de berg stress nooit goed kan maken. Geen enkel bedrag.
  En inderdaad ben met je eens, je kan niet allebei. Geloof wel dat je dingen anders kan doen als je werkt. Maar als ik een hele vrijdag had gewerkt had ik echt de puf niet om nog eens pizza te bakken, dan kocht ik die lekker want toch geld zat 😄

 12. Hier heb ik nog veel te leren… 😁Heb wel een moestuin en weinig kleding. Ik fiets of wandel bijna alles. Ik rook en drink niet. Ik kook zelf en zoveel mogelijk vegetarisch. En mijn 3 kinderen leer ik over liefde, delen, de natuur en met minder ook tevreden zijn. 😇🌱 Dank voor je inspiratie.

 13. We leren allemaal van elkaar toch ❤ Ik kan ook enorm veel leren van anderen want ik vertel ook vooral de dingen die ik wel goed vind maar houd mijn mond over mijn mindere kanten 😉

 14. Die onafhankelijkheid van overheidsteruggaven ben ik zó met je eens!
  De overheid houdt de burger daarmee in de tang. Probeer te leven alsof je geen toeslagen krijgt hou ik mezelf voor.
  En het stoort me ook wanneer mensen gaan rekenen alsof ze er Recht op hebben.

 15. Ik werk in de schoonmaak en dus echt geen wereldinkomen, maar toch lukt het mij om te sparen en ondertussen nog best leuk te leven. Oke ik heb geen auto, ga niet op vakantie en rook en drink ook niet. Verder hoef ik echt niet de laatste gadgets te hebben, zo kocht ik pas vorig jaar een smartphone. Verder hou ik mijn oren en ogen open, bij kringloopwinkels, rommelmarkten en ja nog veel meer als er grof vuil buiten op straat staat. Zo had ik nog geen tuinstoelen buiten die ene die ik jaren geleden bij de kringloop kocht, maar heb er inmiddels 4, die stonden per 2 bij 2 verschillende punten hier in mijn straat. Ik weet dat buren van mij statiegeldflessen in de plastic container gooien en schaam mij er niet voor om die er weer uit te vissen en in te leveren, levert ook weer een paar euro op. Verder koop ik veel 2e handskleding, maar als ik iets nieuws koop doe ik dat in de uitverkoop en meestal dan bij winkels die kwaliteit verkopen. Betaal ik wel iets meer maar het is ook kleding waar ik heel lang mee kan doen. Verder maak ik steeds meer dingen zelf wat betreft eten. Verse ingredienten waar ik alles van gebruik, gooi bijvoorbeeld geen stronken van broccoli en bloemkool weg , maar snij die klein en gooi het in de soep of in de pastasaus. Appelschillen en klokhuizen verwerk ik tot azijn. Oud brood word paneermeel, Schillen van uien en groenterestjes worden gebruikt om bouillon van te trekken. Eet regelmatig kliekjes i.p.v. weggooien. En ook zijn er dingen die je kunt laten hergroeien zoals prei en bosui. Mijn hooikist is een oude slaapzak met daarom heen een couponnetje van de stoffenwinkel. Mijn voortuin die vol tegels lag is inmiddels weer een waar plantenparadijs met grotendeels gekregen planten en planten stekken. Een kleine vijver van een cementspecie kuip die ik ooit bij het grof vuil vond en een zelfgemaakt insectenhotel van restjes hout. Koffiedik en eierschalen zijn goede grondverbeteraars en katten hebben een hekel aan koffiedik dus die zie ik ook minder in mijn tuin. Verder laat ik het vooral aan veel mensen weten als ik iets zoek cq nodig heb. Want veel mensen gooien soms klakkeloos iets weg en nu denken ze eerst oh ja dat zocht zij nog. Ik heb sinds kort een vriend en in het begin had hij wel zoiets van oh god heb je haar weer met iets wat ze langs de weg vond, maar hij krijgt daar steeds meer waardering voor aangezien ik ruimschoots kan leven vanwege de manier waarop ik leef en ook mijn inmiddels volwassen dochter word aangestoken met mijn minder is meer leefstijl. Bovendien hou ik op deze manier genoeg geld over voor dingen waar ik wel graag iets meer uitgeef, zoals goede schoenen, een goede fiets en af en toe lekker uit eten of een leuk uitje.

 16. Prachtig! Ik ken je niet maar kwam je tegen via googlen naar minimalisme, omdat wij proberen steeds minder te verbruiken en gebruiken. Zo te zien ben je veel verder dan wij, maar het is inspirerend te lezen hoe je dit doet en je verwoord het prachtig.
  Vooral het tweedehands kopen zijn wij zelf erg fan van, dan wordt iets niet extra geproduceerd en hebben we toch kinderkleding, meubels etc. Met 1 x produceren kun je meerdere gezinnen jaren helpen met een enkel product. We zijn dan ook fan van een lege zolder, liever verkopen of weggeven en terugkopen tweedehands (nooit nieuw) als het nodig is, scheelt veel om minder energie voor produceren van spullen te gebruiken.
  Sorry, ik wijdt wat uit, maar ik ben fan van je duidelijke verhalen en tips! Wordt gewaardeerd.

 17. Heel fijn om te lezen, bedankt voor je reactie en veel succes op dit pad!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s