Een niet digitaal leven.

Vandaag gingen we wandelen, in het bos achter ons huis. We aten enorm veel bosbessen, tot ergernis van de man. Die wil namelijk van A naar B maar alle dames hier staan contant frambozen, aardbeitjes, zuurblaadjes en bosbessen te plukken, vol verwondering naar knalblauwe libelles of bomen in de vorm van een spin -of was het een eland- te kijken.

Wat me blij maakte is te zien hoe snel het stuk bos dat drie of vier jaar geleden gekapt is, zich herstelt. Er groeien dennenbomen, sparren, overal staan inmiddels manshoge berken, de varens zijn hoger dan ik en de grond is bezaaid met eikjes. Schitterend.

Verder testten de kinderen het kleine zeilbootje. De man had het gekocht voor de derde maar die heeft helemaal niets met water en varen. Ze gaat alleen mee als iedereen mee gaat.
De jongste vind het echter prachtig. ‘Doei mama’ zegt ze als ze erin springt. Schaterlachen als opeens de wind in de zeilen komt.

En we deden boodschappen. Veel voorraad wederom. Luister naar Vernon Coleman, hij legt uit waarom dit echt heel verstandig is met een naderende ‘perfect storm’. Alles wordt bovendien in rap tempo duurder, dus als ik het over een paar maanden moet kopen voor weer 15 – 30% meer, is het in elk geval financieel verstandig.

Met de man had ik een gesprek over facebook op zijn telefoon en over overal gevolgd worden. In de nieuwe Golf wordt ook alles automatisch gedaan. ‘Je benzine is op, zal ik een tankstation zoeken in de buurt?’ Je e-mailprogramma is gratis maar tegen welke andere kosten? En als het het mijne niet is (ik gebruik protonmail) dan is het wel die van de geadresseerde (gmail, hotmail). En bovendien, mijn telefoon is van de Chinese overheid.

En die staat dan wel vaker uit dan aan maar toch. Hoe uit is uit als mijn wekker het nog wel doet al staat hij uit? En hoe vaak moeten we nog lezen dat google en facebook (en dus instagram en whatsapp) de regels van de wet en het goede fatsoen met voeten treden voor we het zat zijn?

Ik houd net zo veel van mooie foto’s op instagram en berichtjes van mensen die ik lief heb als iedereen maar tegen welke prijs? Moet ‘men’ altijd weten waar ik ben? Weten bij wie ik in de buurt ben en wanneer? Kunnen horen wat ik zeg? Wanneer ik naar de wc ga?
Want facebook heeft een patent voor hoge tonen in commercials die je mobiele telefoon activeren om achtergrondgeluid in je huis op te nemen zodat ‘adverteerders weten of je voor je tv blijft zitten als hun product wordt geadverteerd’. Juist.

Ik heb al twee keer een simpele Nokia besteld. De eerste keer ben ik na een kwartier wachten de winkel uitgelopen, de tweede keer was de man te laat met hem ophalen. Poging drie heb ik gedaan. Want ik ben ook zo’n druif, zo lang ik de smartphone af en toe nodig heb en hij er ligt voor me, gebruik ik hem ook. Want makkelijk. En leuk. Toch wel. En dat is precies het euvel.

Zelfde als met chocola. Ik kan het prima niet kopen en mis het ook echt niet. Koop ik het wel, dan eet ik het ook op. Niet in een uur maar toch ook niet elke avond een blokje. Ligt de telefoon in werkende toestand in de la, dan is het te makkelijk om down the rabbithole te vallen.

Een analoog leven, is het nog mogelijk? Hier meer dan in Nederland. Ons dorpje heeft nog twee banken met een balie, waar je ouderwetsche dingen kan doen zoals acceptgiro’s betalen en een spaarvarken inleveren. Je kan je weer afmelden van een digitale brievenbus. Er hangen niet op elke straathoek camera’s. Maar ik ‘moet’ wel een app van Visma (ook een soort gezwel dat steeds meer in de weg zit) downloaden van school. Mijn kinderen moeten werken op een (gratis vanuit school) chromebook, want lekker goedkoop maar vanwaar die generositeit van google?

Toch: mag een instantie je verplichten apps te installeren die inbreuk maken op je privacy? Dat lijkt me van niet. Kan de school verlangen dat ik een smartphone heb omdat zij besluiten dat het ‘handig’ is?

Ik vind van niet.


En toch accepteren we het.


We zouden het idioot vinden als de makelaar even in onze telefoonklapper zou willen neuzen. Als iemand van de V&D al onze foto’s kwam doorneuzen als we alleen een vergroting zouden willen bestellen. Als je in je vriendenboekje zou moeten schrijven waar je vannacht tussen 2 en 7 uur hebt uitgehangen.
En ik zeg niet dat al deze data verkeerd gebruikt worden, maar wel dat het riskant is om ze klakkeloos af te staan aan Jan, Alleman en Mark Zuckerberg.

Ik heb mijn amazon account opgezegd. Want amazon. Dan ben je wel al je boeken kwijt die je kocht maar dat moet dan maar. Gemak dient de mens niet. Niet op de lange termijn.

Ja, ik kan me wel blijven conformeren. Want iedereen doet het. Want anders vinden ze me raar. Ik wil niet buiten de boot vallen. Het is ongemakkelijk. Ik mis alle leuke dingen.

Maar als ik niet wil leven in een gedebiliseerde gedigitaliseerde samenleving, heeft het weinig zin om mokkend mee te doen. Dan kan ik beter vrolijk passen voor het aanbod.

En we hebben weinig dingen op internet. Geen gekke horloges, koelkasten, kachels of zulke dingen die via de wifi communiceren met god mag weten wie en waarover. Ik maak liever de houtkachel aan en weet zelf wel of ik me goed voel en lekker geslapen heb.

Toch kruipt het langzaam ons leven binnen. De auto waarvan de big brother niet eens meer uit kan. De smartphone die je bijna verplicht bent te hebben voor school of werk. De Mijn Overheid waar je nooit meer vanaf komt (iemand een tip?)

Ik ben niet tegen technologie. Ik houd ervan dat we buiten muziek luisteren via de laptop binnen. Dat ik mijn ouders kan bellen en foto’s kan sturen. Dat de kinderen contact hebben met hun oom A. te W.
Maar ik ben er wel tegen hoe het steeds opdringeriger is, hoe we steeds meer verplicht worden er gebruik van te maken en dat er nog altijd nauwelijks regelgeving is wat betreft het bewaren en gebruiken van deze data.

Ik heb namelijk recht op een analoog leven, vind ik. Als ik morgen zou besluiten om mijn internetabonnement op te zeggen en mijn smartphone te verdrinken, zou ik niet moeten mogen worden gedegradeerd tot tweederangs burger. Maar ik ben bang dat dat wel gebeurt.

29 gedachtes over “Een niet digitaal leven.

 1. Dit en andere blogs van jou zijn mij uit het hart gegrepen. Altijd lezenswaardig! Even een heel andere vraag: jij blogde eerder een recept voor sambal. Ik kan het niet meer terugvinden. Wil jij het mij mailen? Een hartelijke groet vanaf het Canarische eiland La Palma: la Isla Bonita.

 2. Ik zal hem er binnenkort weer eens opzetten. Het is niets mee dan uien, knoflook en pepers aanbakken, zacht laten worden en wat ‘smaak’ toevoegen in wezen. Maar ik ga hem zoeken en dan publiceer ik hem weer.

 3. Dat van die hoge tonen😵 wist ik echt niet.
  Je hebt helemaal gelijk, ook in dat je wordt weggezet als tweederangs burger. School, bso, geldzaken, werkrooster alles gaat zo’n beetje via de smartphone.
  Echt heel erg, vooral als je er te lang bij stilstaat. Is er werkelijk een alternatief? Zo’n alternatief dat je toch nog een beetje kan meedraaien in de maatschappij?

 4. Dit blog is ook mij uit het hart gegrepen.
  Ik heb een smartphone nodig voor mijn werk, krijg er zowaar nog een maandelijkse vergoeding voor ook..
  Maar ik moet gebruik maken van een app om te weten wat mijn rooster is, om mijn loop te starten en te stoppen en om pakjes te scannen. Zonder smartphone kun je geen postbezorger meer zijn in Nederland. Tis toch eigenlijk van de zotte?
  Mijn man heeft een facebook-account aangemaakt omdat hij in de nabije toekomst toernooien wil spelen (Battlefront, Flames of War) en alles gaat via facebook. Ik heb ook een account, maar dan voor Harry Potter Cosplay, want alle fora erover zijn gesloten of staan op het punt van sluiten.
  En dan mijn collega’s , als ik het gesprek niet kan volgen. ‘Oh, dat staat op Facebook, maar dat heb jij niet. Ik zal het even naar je appen.’ Je hoorde er eigenlijk niet helemaal bij zonder Facebook.
  Ik voel me echt zo’n schaapje, bleh! 😛

 5. Het klopt wat je schrijft maar je kunt ook de middenweg kiezen. Geheel analoog is een utopie geworden met een gezin dat midden in de westerse wereld staat. Óf smartfoon weg ,wel pc houden dan kan je de meeste essentiële dingen digitaal, óf smartfoon vaak uitzetten, locatie altijd uit en nokia erbij (je kunt met Nokia beter bellen dan met een smartfoon) en alleen gebruiken als je hem nodig hebt (is niet vaak) óf een nieuwe Fairfone kopen waarvan de nieuwe zelfs zonder Google werkt (dus geen Android), ze zijn te repareren en eerlijk gemaakt. In ieder geval geen social media, mailen en sms werken ook en daar kun je ook foto’s mee sturen. Succes met deze overgang

 6. Nog even over het drinkwater van Papendrecht, Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland.
  Ik heb wat linkjes gevonden:
  Dit is een stukje over het onderzoek van 2019:
  https://www.papendrecht.net/nieuws/2019-05-06-13147-onderzoek-vu-amsterdam-wijst-uit-veel-meer-genx-in-papendrechts-leidingwater
  En dit is een artikel uit Alblasserdam. PvdA-motie wordt niet gesteund.
  https://www.alblasserdamsnieuws.nl/wordpress/2020/07/08/geen-steun-voor-motie-om-onderzoek-naar-drinkwater-heeft-geen-toegevoegde-waarde/
  Laten we hopen dat de Alblasserdammers deze partijen in hun achterhoofd houden met de volgende stemronde.

 7. Het is inderdaad een eng idee zoals al die apparaten en apps ons doen en laten bepalen. Hoe contant geld bij sommige winkels niet meer welkom is, een effect dat door corona versterkt en versneld is. Als ik langs een Tesla loop word ik op de foto gezet door de auto (wat een nerveuze achterdochtige auto’s denk ik bij mezelf. Zouden de eigenaren ook zo zijn??). Ik heb niks kwaads in de zin, maar die beelden staan wel ergens op een server van Tesla en met welke bedoeling? Heel goed om af en toe het analoge leven terug te pakken en waar mogelijk digitale ketenen los te maken!

 8. Het geeft wel te denken inderdaad. Alle ‘leuke’ snufjes in huis. Mijn zwager is daar nogal van, dus ook van Google nest en zo. Ik kreeg ze gratis bij mijn nieuwe tv+internet abbo maar geef ze weg. Ik heb er niks mee. Sowieso als persoon maar ook vanwege eventuele privacy die dan nog meer geschonden wordt, omdat ze mee zouden kunnen luisteren vanuit Google. Nee doe maar even niet.
  Mijn locatie v mijn telefoon heb ik alleen aan staan als ik ergens naar toe ga en ik weet de weg niet of ben daar nog nooit geweest. Mocht er iets gebeuren, hebben ze in ieder geval een laatste locatiemelding. Ik ben een alleenstaande moeder en ga soms op date, dan staat mijn locatie ook aan. Ik ken de beste man niet als ik voor het eerst op date ga, dus dan vind ik die GPS toch wel fijn om achter de hand te hebben, ook al spreek ik dan wel in een publieke ruimte af waar ook andere mensen zijn. Niemand let meer echt op elkaar, dus dan maar zo.
  Maar het geeft wel te denken dat bepaalde grote bedrijven zo’n inbreuk mogen maken op onze privacy. Wat gaat dat in de toekomst doen? Langzaam lijken we alsnog richting een Chinees dictatoriaal systeem te gaan, maar dat wordt niet zo gebracht natuurlijk. Alles wordt zo gebracht dat het in ons voordeel en gemak is. En veel mensen slikken het.

 9. Snap goed dat dat een veilig gevoel geeft in jouw geval. En met de laatste zinnen, ik denk dat je daarmee de spijker op de kop slaat.

 10. Mensen met een Tesla… (insert kotssmilie). Arroganter volk vind je niet. Maar dat ze die beelden bewaren is nieuw voor me.

 11. Ik hoop het ook! Wat een berichten. En wat ze dan ook nog zeiden: Nee, dat komt uit het Ruhrgebiet. Natuurlijk. Als ik het niet vergeet deel ik ze bij de volgende leestips, bedankt!

 12. Zonder digitale shit is ook een utopie, en ik houd bovendien van mijn blog. En van jullie reacties 🙂
  Simpele Nokia is prima. Heb twee jaar geleden ook een tijd zonder gedaan, tot mijn lieve jongen de nokia uit zijn broekzak liet vallen tijdens voetballen. Niets gemist.

 13. Wees blij, je bent juist geen schaapje. Facebook…. heb het een tijdje gehad, maar ik snap de lol er niet van. De sfeer is ook heel anders, vijandiger dan bijv. instagram. Bizar van die pakjes ontvangen in NL. Ouderen dan, zonder smartphone?

 14. Dank voor de inspiratie! Ik heb meteen weer wat accounts verwijderd van online winkels die ik voor mijn werk ooit gebruikte om te bestellen. En ik heb ie-bee opgezegd. En a lie ex press. Zo, dat ruimt op! Ik heb een Nokia achtige telefoon en regel andere dingen via de PC. Het is soms onhandig maar het gaat prima zo. Geen tikkies, betaalverzoeken, apps en andere afleidende zaken. En het heeft me behoed voor oplichting via Marktplaats. Ik wilde boeken van Lucinda Riley kopen maar doordat ik geen mobiel nummer door wilde geven voor een betaalverzoek en dat vervolgens per mail kreeg en op een nepbetaalpagina van de bank kwam, kom ik het nog op tijd stoppen! Met een smartphone hadden ze zeer waarschijnlijk mijn telefoon gehacked … dus zo blij zonder smartphone!
  Ik ga binnenkort ook groot inslaan. Heb de voorraad van de vorige hamsteractie alweer bijna op. En heb sinds kort een moestuin, blij mee!

 15. Ik snap je angsten heel goed, en je wens naar een analoog leven.

  Maar ik vraag me ook af: wordt je er gelukkiger van, krijg je een eenvoudiger en beter leven als je al dit soort informatie en artikelen blijft lezen? Een analoog leven houdt denk ik ook in dat je niet meer op zoek gaat naar allerlei informatie over hackers, infiltratie, machtige silicon valley bedrijven enzovoorts.
  Ikzelf heb geen facebook, instagram of een blog. Ja, ik heb wel een emailaccount bij Gmail, en ik weet dat er ongetwijfeld een hele database aan informatie over mij is. Maar dat zal ook zonder Gmail account zo zijn. En ik weet ook dat er achter alle wereldleiders nog andere machten aan het werk zijn.
  En ik kan veel gaan lezen en me druk gaan maken over wat ze met mijn informatie kunnen doen. Maar ik kan er óók voor kiezen om in die tijd de tuin in te gaan, m’n haakwerkje op te pakken, of een positief iets te gaan lezen.
  En ik kies voor het laatste. Niet omdat ik mijn hoofd in het zand wil steken. Nee, omdat ik geloof dat op een positieve manier ik veel meer aan mijn kind kan doorgeven dan me te focussen op de negatieve dingen.

  By the way: Ook Tesla-rijders kunnen gewoon hele lieve mensen zijn, die alleen (nog) niet het inzicht hebben wat jij hebt.

 16. Bedankt voor je reactie. Ik snap wat je bedoelt. En ik denk niet dat ik er gelukkiger van wordt, maar ook niet van het negeren ervan.
  Ik kan zulke dingen vrij goed naast me neerleggen.

  Maar wat er op het spel staat nu, het is te veel om te negeren want het gaat onze levens en onze vrijheid zo vreselijk veranderen en inperken. Ik hoop dat mensen er nog op tijd achter komen wat er staat te gebeuren. Ik kan het nieuws normaal best goed negeren en kies er doorgaans voor me er niet in te mengen maar er wordt nu een ‘new world order’ gecreëerd, mijn geboorteland glijdt af naar een dictatuur, mijn kinderen moeten leren dat het geen vrouwen zijn maar ‘mensen die menstrueren’, we zijn allemaal racisten en straks zijn we rechteloos zonder bill gates vaccin, want die heeft de who in zijn zak. Dat lijken me geen dingen om bij te gaan zitten haken. Of, niet voltijds want dat het belangrijk is om gewone, aardse zaken te doen dat ben ik volledig met je eens. Nu meer dan ooit.

  Ik breng genoeg tijd door offline en in de natuur of met een boek. Nadat ik dit getypt heb ga ik naast mijn man buiten zitten bij een houtvuurtje. Zonder telefoon.

  Over Teslarijders: even generaliserend maar ze rijden in een door belastingbetalers gesponsorde racewagen, die ze ook als zodanig behandelen. Ik ben nooit gemeen tegen iemand persoonlijk en geef iedereen een eerlijke kans maar als ik de teslarijder moet typeren dan zie ik enorm hooghartige, te hard rijdende…. figuren.

 17. Komt nog bij dat je voor het “echte nieuws”, zelf op zoek moet gaan. Want dat lees je niet in de krant. Of je dat moet willen weten? Ik denk van wel. Ik adviseer bijvoorbeeld mijn dochter nooit afbeeldingen van haar kinderen op social media te zetten en kan dat onderbouwen.

 18. Met je eens, maar zo moeilijk om terug analoog te gaan. Voel me grotendeels ‘verplicht’ om op sociale media te zijn om gecontacteerd te worden door vrienden en familie, want bellen zit er bijna niet meer in 😦 Want ‘makkelijker’ om met één berichtje iedereen te contacteren dan ieder apart te bellen. En als ik dan de enige ben die niet op whatsapp zit, tja, dan val ik uit de boot… Maar die eenvoudige nokia spreekt erg aan, maar ook het idee van een echte telefoon die aan de muur vastzit 🙂

 19. Bizar van die pakjes ontvangen in NL. Ouderen dan, zonder smartphone?
  Oh nee, de postbezorger moet de streepjescode scannen met zijn/haar smartphone. Sorry, dat het niet duidelijk was. 🙂
  Maar ook ouderen kunnen zo langzamer hand niet meer zonder.. Een collega van mij is voor een 80-jarige man een paar dagen bezig geweest om voor hem een nieuw pasje van de bank aan te vragen. Want ja, geen balie meer, he, moet allemaal digitaal en de beste man heeft geen computer en heeft een opvliegend karakter. Gelukkig heeft mijn collega engelengeduld en kreeg ze het voor elkaar om voor hem een nieuwe bankpas te regelen, maar : “Voortaan moet hij dat zelf doen,hoor, mevrouw.”

  Dank je dat je de linkjes wil delen. 😀

 20. Het is een voortdurende worsteling: het gemak van internet en de aanslag op je privacy. Google, Amazon, Microsoft etc. bieden goed werkende programma’s maar voor niets gaat alleen de zon op. De afhankelijkheid van overheden aan deze tech giganten is ook eng. Het zou al heel mooi zijn als alle overheden in Europa zouden overstappen van Microsoft naar Linux. Ik gebruik zelf ook protonmail en mijn echtgenote tutanota mail en ik houd Gmail en Outlook.com alleen voor alle reclame crap. PGP is ook een goede mogelijkheid. En bvb. Cryptomator voor opslag in de cloud. Kortom: er is best wel wat te organiseren op privacy-gebied, maar dat kost meestal geld (en dat is redelijk) en je moet nadenken over wat je doet.

 21. Graag gedaan 🙂
  En weet je, er zijn zo veel mensen die wel buiten de boot vallen. Mijn ex-collega werkt bij de gemeente Rotterdam, en ze wilden eens een inventarisatie maken van de mensen van wie ze niets hoorden, zoiets.
  Ze gingen toen naar die mensen toe, in een stadsdeel met een aantal collega’s en in een paar dagen hadden ze alleen in Katendrecht (meen ik) al 76 mensen gevonden in erbarmelijke omstandigheden. Ondervoed, mensen bij wie water en electra afgesloten waren die water haalden uit de sloot… Want geen kinderen of niet ten tonele, geen sociale controle en de overheid geeft evenmin een zier, dus… dat was heel triest. Het is uiteindelijk wel naar buiten gekomen geloof ik maar oh oh, het is toch vreselijk.
  Gelukkig zijn de ouderen die een goede band hebben met hun kinderen in een wereld die ze niet begrijpen… en wie begrijpt het wel…

 22. Gerlinde, wat een verschrikkelijke situatie. En nu met de plandemie nog veel meer leed.
  Gelukkig hebben we een erg goede band met mijn moeder en zorgen we goed voor elkaar. Die smartphone van mij is een oudje en ben heel erg blij met het beeldbellen omdat we toch anderhalf uur bij elkaar vandaan wonen.
  Ik ga na fb ook stoppen met ig. Ik postte al niks, maar volgde sommige mensen. Nu jij er niet meer op zit, ben ik er ook wel klaar mee.

 23. Ik ben brieven aan het schrijven, er komt er ook een jouw kant op. Met koddige postzegel 🙂

 24. Hoi! Gebruik je je oude mail nog? Van valhalla? Moet even checken 😁

 25. Ja, heb je mail gehad en antwoord je binnenkort. Was blij van je te horen 💚

 26. Ja, een paar weken terug al weer hoor. Dan ga ik die binnenkort gewoon beantwoorden. 🙂

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s