Milieuvriendelijke en simpele schoonmaakmiddelen

Giftige rommel: het is overal om ons heen als we niet uitkijken. Als we wel uitkijken ook maar er is een boel dat we eenvoudig kunnen vermijden. Er is echter ook veel dat wordt verkocht als biologisch, waar toch addertjes onder het gras zitten. Argh, altijd die vermaledijde addertjes!

Wasmiddelen

Gewoon kledingwasmiddel en wasverzachter zijn zwaar geparfumeerd, en bevatten tal van chemicaliën die je niet op je lijf moet willen hebben en niet in het water zou moeten willen spoelen.

Je neus went aan de sterke geur waardoor je meer en meer gebruikt. Ik word soms gewoon misselijk van de lucht die kinderen achterlaten in hun met hun in parfum gedrenkte kleding want dat is een nadeel van niets parfumeren: een zeer sensitief reukorgaan 🙂

Ik gebruik gewoon waspoeder van Sonnet. Het is zuinig in gebruik en maakt alle was schoon. Echt nare vlekken laat ik een paar uur liggen nadat ik heb ingewreven met gewone zeep, maar geen lichte kleding en ander textiel gebruiken elimineert dat probleem voor een groot deel.

Het kost hier 75 euro voor 10 kilo. Het is niet geparfumeerd en van biologische oorsprong. Het komt in een kartonnen doos.

Ik heb ook vloeibaar wasmiddel ervan maar dat deed mijn was na een paar keer naar natte hond ruiken. Ik gebruik het nu af en toe voor mijn eigen kleding, die zelden echt vies is.

Als ik dingen heet moet wassen als vaatdoeken, doe ik dat vaak voor een minuut of twintig en zet daarna de wasmachine op spoelen of een programma met koud water en eventueel daarna aan met was die niet heet hoeft. Werkt prima, hoewel er vast wel wasmachine-experts zijn die vertellen hoe slecht het is.

Ik gebruik azijn als wasverzachter en het onderhoud van de wasmachine.

Afwasmiddel

De vaatwasser gebruik ik al langer met mate en de laatste tijd praktisch niet meer. Ik gebruik Sonnet afwasmiddel, waar wel een natuurlijk luchtje aan zit. Ik gebruik het ook opgelost in een spuitfles om van alles schoon te maken.

Afwassen kan net zo veel verbruiken als je vaatwasser maar ik gebruik een rvs emmer en doe die half vol met lauw water voor de dingen als glazen en bestek. Vervolgens doe ik de ‘viezere’ dingen, ik was ze af en spoel daarna met een beetje koud water. Het water dat over is, kan bij de plantjes in de kas.

Dit helpt me ook om eenvoudiger eten te maken, het mes snijdt aan twee kanten.
Ons energiegebruik is wel verminderd maar helaas kan ik het niet echt vergelijken met vorig jaar omdat we nu de (hybride) auto laten elke dag.

Shampoo

Je kan je haar prima wassen met roggebloem. Meng het met water tot het de dikte heeft van shampoo, masseer het in en spoel het goed uit.
Man en kinderen gebruiken afwasmiddel als shampoo. Het is mild, er zitten geen super ontvettende stoffen in als in Zalo. In het verleden gebruikte ik Ecover, maar dat kwam niet meer door de groene keuring.

Andere wasmiddelen

Met azijn en baking soda krijg je praktisch alles schoon. Een spuitfles met een vijfde deel azijn en verder water, eventueel met wat etherische olie is prima voor vloeren, ramen en badkamers. Vaak schoonmaken is belangrijker dan het middel waarmee je dat doet. Goede borstels en doeken zijn essentieel. In stukken geknipte oude baddoeken zijn ideaal voor glas, bamboe microvezel ideaal voor al het andere. Bovendien gaan ze i.t.t. polyester microvezel niet naar ruiken.

Met baking soda en water maak je eenvoudig een schuurmiddel waarmee je toiletten en wasbakken blinkend schoon kan maken.

Ik gebruikte melaminesponsjes voor douchewanden en het werkt perfect, maar ik kan dat eigenlijk ook niet meer zo goed verantwoorden voor mezelf dus ik gebruik ze nog bij hoge uitzondering en alleen voor de douchewand.

Smeren en poetsen

Ik ben gestopt met het gebruik van eyeliner, en ben inmiddels redelijk aan mijn eigen hoofd gewend. Hierdoor heb ik ook weer minder spullen nodig om het van mijn gezicht te krijgen. Ik haal mijn mascara weg met olie (meestal walnoot) en was mijn gezicht met lavendelzeep.

Tandpasta gebruik ik zelf zelden, meestal poets ik mijn tanden met een beetje baking soda of iets zelfgemaakts met pepermuntolie, kokosolie en baking soda.

Voor de kinderen gebruik ik fluoridevrije tandpasta van Urtekram. Ik weet -mij is verteld- dat fluoride goed voor de tanden, maar het is naar mijn idee zeer schadelijk voor de rest van het lichaam. Ik geloof ook meer in het voorkomen van gaatjes dan in meer fluoride. Dat kan iedereen natuurlijk zelf afwegen maar weten wat je in het mondje van je peuter stopt, lijkt me altijd een goed idee.

Parfums in cosmetica en schoonmaakmiddelen

Zo lang een parfum in een middel niet uitdrukkelijk natuurlijk is, is het synthetisch. De vervuiling van parfums, is gigantisch. Het heeft een zeer nadelige invloed op het milieu maar ook op mensen want het is raar, maar we zijn onderdeel van de natuur om ons heen die we constant vervuilen met dingen waarvan we geen idee hebben wat ze met ons doen, zeker niet op de langere termijn.

Parfums zijn kankerverwekkend, kunnen huidaandoeningen opleveren, maken je duizelig, komen via de moeder bij het ongeboren kind, tasten het centrale zenuwstelsel aan, kloten met je natuurlijke hormonen, bevorderen onvruchtbaarheid, verhogen de kans om miskramen, desoriënteren dieren, vervuilen met milieu enzovoort. Het is bewezen maar de lobby is groot. Maar… is ‘een lekker geurtje’ je al die dingen waard?

Als je je huis lekker wil laten ruiken, maak dan gewoon goed schoon. Was je gordijnen. Lucht elke dag. Spuit wat azijn met lavendelolie op je bank en vloerkleed. Wil je zelf goed ruiken, eet dan gezond en drink veel water. Er zijn tal van natuurlijke parfums te koop.

Er is genoeg over te lezen middels een simpele zoekopdracht. Ook als ‘groen’ verkochte middelen, bevatten vaak parfum.

Simpeler, dus beter

Ik houd van de eenvoud hiervan. Dat ik geen kast vol met schoonmaakmiddelen nodig heb. Dat ik er zelden aan hoef te denken het te kopen ervan; na bijna 3 jaar is mijn wasmiddel eindelijk een keer op. Dat ik een paar middelen overal voor in kan zetten. Dat ik me niet druk hoef te maken over ingrediënten ervan want die zijn in alle gevallen biologisch afbreekbaar.

4 gedachtes over “Milieuvriendelijke en simpele schoonmaakmiddelen

  1. Ik doe het ongeveer op dezelfe manier als jij 🙂 Al jaren shampoo, make-up en pafrum vrij, poets alles met azijn en water, was kleren met paardekastanje of wasnoten, toilet met baksoda en vaat met sonnett of zelfgemaakt spul (sodakristallen + baksoda). Werkt perfect!
    Heb sinds enkele maanden problemen met mijn tanden terwijl ik eerder nooit gaatjes of tandpijn gehad heb. Na twee jaar poetsen met zelfgemaakt spul (soda, klei en kruiden) vond de tandarts 2 vlekjes, waarvan eentje nu een gaatje is 😦 Dat gaatje zit onder een kunstkroontje, dus ik kan er niet bij: dat wordt een dure grap bij de tandarts. Heeft me wel schrik gegeven voor zelfgemaakte tandpoeder/pasta. Terug overgestapt op gangbare tandpasta, helaas. Maar behalve dat blijf ik grote voorstander van milde, natuurlijke producten.

  2. Ik ben aan het overstappen naar natuurlijke producten. Het is even een omslag en is niet in 1 nacht geregeld, maar de wil is er. Ik wil mijn kinderen bewustzijn voor de natuur meegeven, dat je met dit soort dingen de natuur al heel erg kan helpen. Ik heb zelf ook nog genoeg te leren, maar het begin is er.

  3. Klein vraagje: gebruik je dan huishoudazijn of natuurazijn? Heb weleens gehoord dat huishoudazijn te agressief zou zijn (?).

  4. Volgens mij is huishoudazijn 6% azijnzuur, en gewone keukenazijn 4% ofzo? Ik weet het niet, ik koop eddikkonsentrat, dat is 35% azijnzuur en dat moet je dan mengen met 7 delen water. Maar je lost het sowieso op in water, dus te agressief dat valt wel mee denk ik….

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s