Accijnsvrij bier brouwen met een bierkit. (makkelijk!)

Het blijft een beetje typisch dat de overheid zo veel accijnzen heft op het geheel natuurlijke proces van fermentatie en gisting enzo maar de overheid is nu eenmaal typisch en de laatste tijd zo typisch dat we wel naar de alcohol moeten grijpen om de moed er een beetje in te houden 😉

Nee hoor, maar ik houd er erg veel van om na een drukke dag met de man een glas in te schenken, de kinderen achter een scherm te parkeren en even te ontspannen.

Belasting betalen is natuurlijk enorm nobel enzo maar genoeg is genoeg hé? Daarom maken we onze eigen wijn en bier, want wijn kost hier zo’n 12 euro per fles en bier 2,50 voor een halve liter van slootwaterige kwaliteit.

Veel mensen deinzen terug voor het idee van zelf bier maken, wegens bacteriën en gedoe. Ze zijn bang voor gist en mislukking terwijl het toch de moeite loont het op zijn minst eens te proberen, al was het maar omdat je hiermee een dikke middelvinger maakt naar de ‘almachtige overheid’ en bovendien geniet van iets dat je een beetje zelf hebt gemaakt. En het is lekker.

Een beetje zelfgemaakt, want het hele proces van mouten en schroten en al die dingen slaan we over. Te veel gedoe. We kopen een kant en klaar pakket met ‘bierstroop’ en gist. De gebruiksaanwijzing doet je de haren ten berge rijzen: wat ingewikkeld. Wel, als ik als toch niet heel potige dame 75 liter bier in een uur kan maken en er 75 in een uur kan bottelen, kan bijna iedereen het.

Alles kan simpeler. Hierbij dus mijn methode.

 1. Koop een bierpakket
 2. Los een kilo (of hoeveel er volgens de gebruiksaanwijzing nodig is) suiker op in heet water.
 3. Neem een 25 liter vat met waterslot en doe hier wat warm water in en vervolgens de opgeloste suiker.
 4. Doe de inhoud van het blik in het water. De laatste restjes haal je eruit met heet water. Roer goed met een roerstok om alle stroop op te lossen. De bierstroop gaat er makkelijker uit naarmate het blik warmer is.
 5. Vul het vat tot het gewenste aantal liter met koud water. Het pakket dat wij gebruiken is voor 20 liter maar we vullen het aan tot ongeveer 24.
 6. Voeg de gist toe en roer goed door (het water moet niet te warm zijn, gewoon lauw is prima. Als je ongeveer de helft vult met warm water en de rest aanvult met koud zit je goed)
 7. Sluit het vat af met het deksel, vul het waterslot en zet 5 – 7 dagen op een schaduwrijke plek.

Ik maak het in de douche, dat gaat het makkelijkste voor mij.

Als het vat niet meer borrelt, is het gistingsproces klaar en dan:

 1. Giet het bier zonder het te schudden over in een vat met een tapkraantje aan de onderkant. Het allerlaatste restje (ca. halve liter als je netjes schenkt) gooi je weg, want dat maakt je flessen vies.
 2. Los 150 gram suiker op wat water en meng dit met het bier
 3. Schenk het bier in flessen. Wij gebruiken de ‘korken’ flessen van Ikea, maar hebben de doppen vervangen door beugeldoppen van Brouwland (of brouwmarkt). We gebruiken ze nu zes jaar en er is er nog nooit een geklapt.
 4. Laat het bier een week staan om het optimaal op smaak te laten komen

Als je lichter bier wil, kan je minder suiker toevoegen. Wil je sterker bier, dan kan je meer suiker toevoegen.

En wat met ontsmetten en alles? Vergeet het 😉 Wat ik doe: ik was het vat af met heet water. Hier is het water uit de kraan 72 graden. Na het bottelen was ik het vat ook af en laat het drogen. De flessen spoel ik om met heet water.

Maar ’s mans theorie klopt: als er prima bier uit een vat komt, hoef je niet zo moeilijk te doen als je er daarna op normaal hygiënische wijze nieuw bier in brouwt en *klopt op hout* maar in zes jaar en vele honderden liters hebben we nog niet eenmaal een slechte ton gehad.

Vragen? Ik beantwoord ze graag als ik het kan. En mocht je het willen proberen: lykke til & skål!

8 gedachtes over “Accijnsvrij bier brouwen met een bierkit. (makkelijk!)

 1. Ze dichten niet helemaal goed inderdaad. En dan komt er geen prik op je bier.

 2. Als ik een bierdrinker in huis had dan zou ik het proberen. Het lijkt me leuk, maar het komt hier niet op dus dat zou zonde zijn. Volgende keer een blog over zelf wijn maken? Dat drinken we wel 😊

 3. Als we bier zouden drinken, zou ik het zeker proberen. Lijkt me heel leuk om te maken.
  Hier kom ik niet verder dan vlierbloesemsiroop. Daar schijn je ook een soort champagne/bruiswijn van te kunnen maken, maar dat is wel weer linke soep ivm met losschietende kurken enzo.
  Dan is een scheutje siroop door bubbelwijn een stuk eenvoudiger en schijnt heel lekker te zijn.
  Ik weet het niet want ik drink nooit alcohol😎

 4. Wat heb je nodig als basis (naast dat bierpakket) om te kunnen gaan brouwen? Ik wil de man een startset geven voor z’n verjaardag, maar ik raak verstrikt in de verschillende startpakketten (basis, plus, pro en weet ik veel).

  Gebruik jij een thermometer of iets dergelijks? Strips om te meten… uh… om iets te meten?

  Alvast bedankt voor je reactie!

 5. Een vat van 25 liter met waterslot en kraantje.
  Een extra vat (zonder kraantje) is handig. Onderin komt namelijk bezinksel en als je het van het vat zonder, in het vat met kraan overgooit, kan je het meeste bezinksel achterhouden. Het is niet heel nodig, alleen een vat met kraantje kan ook maar dan moet je erg oppassen met bezinksel.

  En ik gebruik geen thermometer. Als je eerst warm water gebruikt om de ‘siroop’ op te lossen en dan aanvult met koud, heb je lauw water. Nou ja, je hebt kinderen in bad gedaan, als je je kinderen erin zou badderen is het goed voor gist ook 😉

  Verder is een lange roerstok een must.

  Vat met kraantje, roerstok, waterslot.
  Bierpakket, pak suiker. Meer heb je in principe niet nodig.

  Laat maar weten als je nog vragen hebt.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s