Opeens heb je het: je bent een jaren vijftig huisvrouw

Oh nee, ik wist het al.

Via pinterest kwam ik op een artikel dat een handleiding voor de jaren vijftig huisvrouw volledig belachelijk vond.

Thank goodness times have changed because these 18 bullet points sound unbearable. 

Ondraaglijk? Wel… Laat ik ze allemaal eens beschrijven.

‘Have dinner ready. Plan ahead, even the night before, to have a delicious meal ready on time for his return. This is a way of letting him know that you have been thinking about him and are concerned about his needs.

De avond van tevoren? Soms zelfs een paar dagen van tevoren. Ik houd ervan om goed eten op tafel te zetten en omdat ik weet dat de man houdt van kip met rijst, maak ik dat in allerlei vormen, regelmatig.
Ik heb hem nooit iets negatiefs over het eten horen zeggen en dat is zo fijn. Maar ik kook graag iets goeds. Voor hem. Ja. Wat moet ik dan? Elke avond pasta? Magnetronmaaltijd? Hem verzoeken zijn eigen eten te maken als ie zo nodig honger moet hebben?

Het is mijn werk om dat te doen. Iets goeds maken voor iemand van wie je houdt is fijn.

‘Prepare yourself. Take 15 minutes to rest so you’ll be refreshed when he arrives. Touch up your make-up, put a ribbon in your hair and be fresh-looking. He has just been with a lot of work-weary people.’

Ja, hij heeft van half 8 tot half 4 tussen lelijke morsige mannen gezeten, in een loods tussen de vettige motoronderdelen. Fijn thuiskomen bij een vrouw met d’r haar op half zeven en vlekken op d’r kleren.
Ik zorg voor hij thuiskomt dat ik even een doekje over mijn stoffige gezicht haal, mijn haar kam, make up bijwerk en als ik in een goede bui ben verruil ik panty’s voor kousen en dikke sokken voor schoenen met hakken. Und? Het is fijn voor hem als ik me mooier voor hem maak, het is fijn voor mij als hij blij is me te zien.

‘Be a little gay and a little more interesting for him. His boring day may need a lift and one of your duties is to provide it.’

Wel, ik informeer naar zijn dag, we praten wat, ik vertel wat en soms vertelt hij wat. Ik haal bier en wijn en soms een liflafje. Even een half uurtje lezen en relaxen. Zalig.

Ja, vreselijk om een leuk persoon voor je partner te willen zijn. Dat doen we tegenwoordig toch beter! Oh nee….

‘Clear away the clutter. Make one last trip through the main part of the house just before your husband arrives.’

Voor mezelf en voor de man. Ik vind zo rond vier uur altijd een goed moment om de boel te ‘resetten’. Tekenspullen, schoenen, tassen, jassen, kopjes, borden en alles wat slingert op zijn plek, de tafel eventueel alvast dekken, even de bezem door het kot. Kan ik als de man thuiskomt ook ontspannen gaan zitten, want ik doe dat stukken beter als mijn omgeving netjes is. De avond verloopt rustiger als ik niet struikel over kinderspul of overal dingen zie staan waar ik iets mee moet.
De man geeft weinig om rondslingerende spullen maar ik vind het wel fijn als hij thuiskomt in een netjes huis.

‘Gather up schoolbooks, toys, paper, etc. and then run a dustcloth over the tables.’

‘Prepare the children. Take a few minutes to wash the children’s hands and faces (if they are small), comb their hair and, if necessary, change their clothes. They are little treasures and he would like to see them playing the part. Minimize all noise.

Ja, dat hoort er dan bij. Duh. Als ze er niet uitzien, moeten ze even iets anders aandoen of hun gezicht wassen. Kwestie van fatsoen, wel handig om ze dat aan te leren. Waarom? Wel, we zijn geen varkens.

‘Over the cooler months of the year you should prepare and light a fire for him to unwind by. Your husband will feel he has reached a haven of rest and order, and it will give you a lift too.

Ja, als ie een hele dag in een ijskoude loods werkt is thuiskomen weldadig als er een vuurtje brandt in de kachel. Ik weet dat het heel erg gewaardeerd wordt als ik dat doe. En omdat ik het snel warm heb en me dan ontdoe van dikke truien, is de man nog meer blij. Het is toch heerlijk om thuis te komen bij een brandend vuurtje, het altaar voor Hestia.

At the time of his arrival, eliminate all noise of the washer, dryer, or vacuum. Try to encourage the children to be quiet.’

Ik krijg het niet altijd precies voor elkaar, maar ik vind het zelf ook fijn om mijn dingen voor die dag gedaan te hebben. Ik stofzuig zelfs niet meer in het weekend als hij nog slaapt. Gewoon, omdat ik lief ben 😉

En de kinderen mogen om vijf uur op de Nintendo, lekker rustig voor ons.

Want… ik houd ervan dat de man ons voorziet van wat we nodig hebben doordat hij hard werkt.
En ik houd ervan om te doen alsof ik hier de shit voor mekaar heb en me speciaal te voelen / kleden / maken voor hem.

Omdat na een dag in de kou tussen de mannen, het fijn is voor hem om thuis te komen in de warmte, bij zijn vrouw die moeite doet voor haarzelf en voor hem. Ik hoef de kou niet in, ik hoef niet uit werken, omdat hij dat doet. Daar mag best wat extra moeite mijnerzijds tegenover staan.

‘Be happy to see him.’

Altijd.

‘Greet him with a warm smile and show sincerity in your desire to please him.’

Dat gaat automatisch.

‘Listen to him. You may have a dozen important things to tell him, but the moment of his arrival is not the time. Let him talk first – remember, his topics of conversation are more important than yours.’

De man praat niet zo veel, dus als hij iets zegt luister ik meestal ook wel. Ik denk niet dat wat hij zegt belangrijker is dan wat ik te zeggen heb, maar iemand laten vertellen wat hij of zij wil is simpelweg fatsoenlijk gedrag. Wachten met praten tot de ander is uitgepraat, ook.

‘Make the evening his. Never complain if he comes home later or goes out to dinner, or other places of entertainment without you. Instead, try to understand his world of strain and pressure and his very real need to be at home and relax.’

‘Don’t complain if he’s late for dinner or even if he stays out all night. Count this as minor compared to what he might have gone through at work.’

Ja, daar zou ik best falen. Gelukkig is de man net zo graag weg van huis als ik. Als in: niet. Als hij van mensen hoort die op ‘guttetur’, een reis met de jongens gaan snapt hij daar niets van. ‘Je gaat toch niet met een paar stinkende kerels op stap als je met je vrouw kan’. ❤

Heel de avond wegblijven zou ik toch niet accepteren, maar het is evenmin iets dat hij zou doen.

‘Your goal: Try to make sure your home is a place of peace, order and tranquility where your husband can renew himself in body and spirit.’

Ja, dat is mijn doel. Voor mijzelf en voor de man, hoewel voor hem peace, order en tranquility kan worden gelezen als sleutelen, repareren en doe-het-zelven.

‘Don’t greet him with complaints and problems.’

Omdat klagende mensen, vervelend zijn. Ik zeur ook wel eens maar probeer het niet te doen. Niet klagen over dat ik gaar word van de dag lang kinderen aan mijn hoofd, eeuwig terugkerende klusjes in huis, enorme bergen was of niet meewerkende websites van banken, overheden of pensioenfondsen. Maar… wie is daar in geïnteresseerd? Het verbetert er niet door, het is niet boeiend en het maakt de klager in kwestie niet aangenamer.

‘Make him comfortable. Have him lean back in a comfortable chair or lie him down in the bedroom. Have a cool or warm drink ready for him.’

Ik zet bier koud en zorg dat er ’s ochtends koffie staat als hij naar werk gaat. Ik maak boterkoek voor hem voor op werk en zorg graag dat hij het fijn heeft. Doet hij ook op allerlei manieren voor mij. Bite me 🙂

‘Arrange his pillow and offer to take off his shoes. Speak in a low, soothing and pleasant voice.’

Er zijn grenzen.

‘Don’t ask him questions about his actions or question his judgment or integrity. Remember, he is the master of the house and as such will always exercise his will with fairness and truthfulness. You have no right to question him.’

En dat is gelukkig veranderd 😉 Er is een verschil tussen uit liefde veel voor iemand doen of alles maar accepteren. Ik ben de deurmat niet he!

Ik denk wel dat als je je vrouwelijker gedraagt en je man ook zichzelf laat zijn, er automatisch dingen op hun plek vallen maar onderdanigheid is geen onderdeel daarvan. Iemand in zijn waarde laten wel. Rare eigenschappen accepteren en gewoon zien als interessant onderdeel van diegene, ook. Iemand zich laten verantwoorden voor wat ie doet, ook.

Dus. Op wat kleine schoonheidsfoutjes na, waren de jaren vijftig in mijn optiek nog niet zo slecht. Het is niet dat de wereld nu heel veel mooier werd, de vrouwen veel gelukkiger, de kinderen beter opgevoed of de mannen hoffelijker toen wij vrouwen allemaal ‘bevrijd’ werden. In tegendeel, zou ik zeggen.

13 gedachten over “Opeens heb je het: je bent een jaren vijftig huisvrouw

 1. Mooi hoor.
  Ik klaag ook wel eens over de sleur
  Van het huishouden. Maar mijn man moet net zo goed altijd werken en moeilijke klussen oplossen. Ik had dit ff nodig. 👍 groeten Trijntje

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi zo. Ik doe het ook niet elke dag fluitend hoor, maar…. doe het nou eens niet 🙂

  Like

 3. Kan me er voor een groot deel wel in vinden. Nu nog doen😂
  Na wederom een topweek (niet dus) op het erk met in de morgen huilende Kids die niet weer naar bso of oma willen heb ik ’t danig gehad met werkende mama zijn.
  De keuze daadwerkelijk maken is niet makkelijk. Maar dat er iets moet veranderen is duidelijk.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ja die grens trek ik ook bij die schoenen;) en zijn eigen troep opruimen mag hij ook, sowieso kan hij me dan ook niet de schuld geven als hij (weer) eens iets niet kan vinden haha

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben ook best wel een soort van jaren ‘50 huisvrouw. En veel van toen vind ik helemaal prima. Maar ben wel blij met een aantal huishoudelijke gemakken zoals een wasmachine. En de goden gedankt lopen we niet meer het risico om onbedoeld twaalf kinderen te krijgen…

  Like

 6. Jaren vijftig moeder??

  ’s Morgens om 4 uur! op om de was op te koken, de overalls van de man wassen, de was van 4 kinderen. En dat dan 2 X per week! Geen centrifuge, dat kwam pas later. We hadden wel een wringer (dat was luxe! ) verder alles met de hand: wassen, schrobben, spoelen…… Elke dag het zeil opwrijven met was en de kleden vegen met stoffer en blik! want een stofzuiger was er nog niet bij ons, daarna de meubels met was behandelen en uitwrijven! Pf wat een rot werk!
  ’s Morgens vroeg buiten kolen halen en de kachel aansteken, bij mist en/of ander slecht weer ontsnapte er regelmatig een roetwolk.Kon je de hele kamer weer doen.
  Elke week de centen tellen en verdelen in de spaarpot voor: Kolen; aardappels; de huur; etc en wat er overbleef was net genoeg voor eten.

  1 keer per week in de teil en voor de rest alleen koud water.
  Niks geiser, niks douche, niks doortrek toilet, een poepdoos en een gierput!!

  En dan ook als vrouw je nog opkalefateren voordat je man thuis kwam? Mens ze was te moe om uit haar ogen te kijken! Eerst eten koken op een fornuis en een een pits gasstelletje (luxe! wij waren ‘rijke’ arbeiders) ’s avonds sokken stoppen, ondergoed verstellen, hemdjes breien, kapotte lakens repareren, want voor nieuw was geen geld. Doodmoe naar bed en dan de volgende dag weer hetzelfde. Een 6 daagse werkweek. Mijn vader heeft zich letterlijk kapot gewerkt. Mijn moeder was versleten.
  En wij waren dan nog redelijk rijke arbeiders in die tijd. Er waren mensen die het nog veel slechter hadden!

  Is dit wat jullie verstaan onder de jaren 50 moeder? Ik heb het zelf meegemaakt en geef mijn portie maar aan fikkie!!
  Maar deze jaren 50 moeder zullen jullie wel niet bedoelen toch? ……..jullie verhaal gaat over de rijken, met een hulp in de huishouding en een meisje voor elke dag ( ook wel daghitje genoemd)….. Ik herken waar jullie het over hebben (het optutten voor je man en lief zijn etc….) en dat stond inderdaad in de libelles en dat soort bladen van vroeger maar dat was ab-so-luut!! geen – ik herhaal geen – realiteit!! Zeker niet in arbeiderskringen, of bij leraren/ambtenaren etc. Ik zou het toch zeer op prijs stellen wanneer deze periode wat minder geromantiseerd zou worden. Jeetje je weet echt niet waar je het over hebt!

  Like

 7. Maar lezen met een knipoog dat is niet aan je besteed 😉 Dit is overigens een Amerikaans artikel, die hadden destijds al flink meer luxe. Echter: altijd leuk als ik iemand in de gordijnen kan jagen 🙂

  Like

 8. Geef mij ook een man die dat voor mij doet. Dat was mijn eerste gedachte. Ik moet er nl. niet aan denken om dit zelf zo te doen, daar word ik zo diep ongelukkig van. Ik laat het huishouden graag aan iemand anders over!

  Mijn tweede gedachte: ik moet er niet aan denken om zo’n man, zo’n leven te hebben. Ik moet er niet aan denken dat het huishouden voor mij wordt geregeld, dat mijn kinderen stil moeten zijn als ik thuis kom, dat mijn man zich optut omdat ik thuis ben. Ik moet er toch niet aan denken dat het om uiterlijk gaat, om een ander het ware leven te ontzien, om het geluid van spelende, lachende en ruziënde kinderen te moeten dempen, om iemand van het gezin het idee te geven dat alles als vanzelf gebeurd. Mijn schoonouders hebben het huishouden op die manier opgezet en daar is niemand beter van geworden.

  Ik ben meer van het eerlijk delen, samen werken, samen kinderen opvoeden, samen het huishouden doen. Mijn man heeft andere kernkwaliteiten dan ik heb. Laat hij die dan vooral ook inzetten, zodat onze kinderen en ons huishouden daar ook beter van worden. En ook ik leer daarvan. Want samen vullen we elkaar aan. We hebben een gezamenlijk leven en niet 2 levens naast elkaar…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s