Gezellig en zelfredzaam

Als ik om me heen kijk lijkt alles normaal. Het is wat drukker dan normaal maar verder: soms regen, soms zon, de kinderen spelen, de man gaat naar werk, we wandelen wat door het bos, de winkels zijn open en behalve wat antibac-handpompjezombies is er weinig verschil met anders.

Ik geloof dat ik in mijn omgeving een van de weinigen ben die denkt: oh, wtf… dit gaat zo gruwelijk fout! Zelfs de man denk dat het allemaal meevalt en dat democratisch processen zorgen dat het niet uit de hand loopt. Via internet heb ik contact met mensen die een zelfde soort mening zijn toegedaan.

Er is een rapport van de WHO uit 2019 waar ik twee stukjes uit zal quoten. Het is aalgladde praat over een scenario dat al lang en breed klaarlag, voordat we the sheeple er ook maar van hadden gehoord.

In 2017 Germany, India, Japan, Norway, Gates Foundation (!), the Wellcome Trust and WEF founded the Coalition for Epidemic Preparedness Innovations to facilitate support for vaccine development to combat major pandemic threats.

High-impact respiratory pathogens pose particular global risks.. The pathogens are spread via respiratory droplets; they can infect a large number of people very quickly and with today’s transportation infrastructure, move rapidly across multiple geographies….

Het is in feite een plan voor precies wat we nu zien gebeuren. Dat besmetting niet gebeurt via voorwerpen zoals geld of sinaasappels is al sinds maart bekend. Dat er vooral mensen overlijden die toch al zouden overlijden en dan vooral overlijden met corona en niet aan corona, ook. Dat bijna 100% gewoon weer opknapt, evenzo.

Maar dat is niet het enige. Voedseltekorten door enorme hoeveelheden sprinkhanen. Nederlandse boeren die worden weggepest. Hele bossen die verdwijnen in de biomassacentrales. Windmolens die meer energie kosten dan ze ooit op zullen leveren en dat is nog het minst vergrijp. Kalk en chloor in je drinkwater dat je darmflora doodt en je hersens aantast. Censuur op youtube en facebook van andersdenkenden, artsen die het regeringsbeleid bekritiseren. Iedereen van het gas af maar: er is lang niet genoeg electriciteit voor de vraag die er dan ontstaat. Vaccins die je een beetje van je rechten teruggeven als je ze neemt maar die wellicht ingrijpen in je DNA. Surveillance 24/7 met big brother die je vrijwillig in je broekzak draagt. Gefingeerde ‘coronauitbraken’ waardoor hele gebieden kunnen worden afgesloten. Het vernederende dragen van de verplichte mondkapjes, die enorm slecht zijn voor je gezondheid. Het verdwijnen van cash geld. Pensioengelden van Nederlanders die naar de banken van andere Europese landen gaan. De aankoop van vaccins die in allerijl gemaakt zijn, of al lang klaar zijn vol met…. De normalisering van kinderp05n0. De door Nederland constant geblokkeerde bijenrichtlijn ter bescherming van Bayer – Monsanto, de grootste zaden- en bestrijdingsmiddelenproducent, het pushen van het eten van insecten en kweekvlees uit China….

En zo kan ik nog drie pagina’s vullen maar don’t get me started.

Alle maatregelen die nu worden genomen, soms onder het mom van groene leugens, solidariteit of volksgezondheid, liggen al lang klaar en zijn erop gebaseerd om mensen wereldwijd bang te maken en te onderwerpen. Alles, alles is erop gericht u zo bang mogelijk te laten zijn.

Ben ik bang voor de toekomst? Nee, dat is zinloos. Denk ik dat de soep zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend? Nee. Heter 😉 Denk ik dat het altijd anders loopt dan we kunnen bedenken vooraf: absoluut!

Maar, zelfredzaamheid is de sleutel. Voorlopig. Het minste dat we kunnen doen. En het enige -naast zoeken naar meer informatie over hoe het *echt* zit- dat we kunnen doen als je beseft dat demonstratierecht ook kan worden ingetrokken en dat bovendien de machthebbers zich rot lachen om het gepeupel op straat.

Minder afhankelijk zijn van nutteloze moderniteiten. Van je mobieltje, je vaatwasser, je haardroger, weet ik het. Ook van je laptop. *pomtiedom*….

Zorgen dat je zonder elektriciteit kan koken, verlichten en verwarmen. Een kleine rocketstove om snel water te verwarmen met wat kleine houtjes. Olielampen met lampolie en lont. Kaarsen. Een propaanbrander. Lucifers of firesteel.

Kleding die je warm houdt wanneer er geen verwarming is.

Een houtkachel. En voor de antihoutkachelmaffia die ik nu weer over me heen krijg: bite me.

Eten. Want wat is er makkelijker en fijner dan niet naar de winkel hoeven?

Ruilmiddelen. Vaardigheden, alcohol, edelmetalen….

Boeken, puzzels en spellen. De laatste tijd hebben we veel boeken gekocht bij de kringloop. Ik heb geen Amazon account meer en ik krijg wel van een lieve vriendin boeken opgestuurd maar ik wil me ook zonder die, niet hoeven vervelen.

EHBO-spullen, medicijnen. Etherische olie en en idee van hoe ze te gebruiken.

Waterzuivering. Een gewoon waterfilter heb ik en voor nood is er een katadyn voor water uit de put.

Boeken over eerste hulp en survival.

Een plek om naartoe te gaan als het thuis niet veilig is of als je dreigt opgesloten te worden.

Een netwerk van familie, vrienden, buren, collega’s.

Minder geld op de bank. Schulden aflossen (!!!)

Leren om met weinig energie te doen wat je moet doen: wassen, douchen, schoonmaken. Een back up voor je stofzuiger. Zulke dingen.

Probeer eens een dag zonder stroom of winkels te leven. Welke praktische zaken moet je regelen? En ja, het helpt als de stroom ‘regelmatig’ al uitvalt zoals hier in de winter. Goede oefening.

Ga naar buiten, elke dag. Buitenlucht is goed voor je weerstand, ziektes tieren welig in warme dompige woningen.

En het fijne is: al deze dingen zijn ook nog eens gezellig. En sparen geld.

Hoe leuk is het om water te koken op een klein vuurtje in plaats van zo’n saaie waterkoker? Om ’s avonds te lezen of praten bij het licht van een olielamp in plaats van lelijk led? Om bordspelletjes te spelen in plaats van op de nintendo? Om niet naar de winkel te hoeven maar je eigen voorraad te hebben? Om ’s avonds samen onder en dekentje te zitten in plaats van elk achter je eigen scherm? Om kruiden te plukken voor thee met je gezin? Naar de vlammen van een houtvuur te staren in plaats van naar een cv? Om een boek te lezen? Om met elkaar de afwas te doen? Om de seizoenen te voelen in plaats van je constant in ruimtes van 21 graden te bevinden? En hoe bevrijdend is het niet langer slaaf te zijn van een mobiel, van de constante instroom van nieuwe spullen of gemaksvreten? Om je buren te leren kennen en banden met familie aan te halen?

En ik wet natuurlijk niet of het daar allemaal toe gaat leiden. Maar hoe dan ook is minder afhankelijk zijn van moderniteit een goed idee. Voor je portemonnee, je privacy, je gezondheid, je geestelijke gesteldheid en het milieu. Voor de rust in je hoofd.

En ik weet dat mensen gaan zeggen dat het overdreven is. En ondertussen vragen we ons af hoe tachtig jaar geleden iedereen werd verrast door het uitbreken van WOII als achteraf gezien de tekens zo overduidelijk waren.

Ik wil geen deel zijn van het nieuwe normaal. Want ik geloof niet dat Noorwegen de boot ontspringt. Misschien komt er geen lockdown meer maar ook hier is de staat hongerig naar meer macht, meer controle. De voormalig premier van Nooregen, Gro Harlem Brundtland, zit in het Global Preparedness Monitoring Board van de WHO, wat ik hier boven heb gelinkt. Ook hier worden mensen bang gemaakt met ‘andre bølgen’, verdraaide statistieken en inspelingen op onze diepste angsten. Ze pompen zich gek met antibac zonder te beseffen dat ze daarmee hun eigen gezondheid juist ondermijnen. Waar ik dan wel weer doorheen prik, het is afleiding. Net als dat racisme-gezeur.

Er is veel comfort waar ik zonder kan. Geestelijk heb ik me voorbereid om veel in te leveren. Hoeft het niet, dan niet. Maar mocht het nodig zijn, dan kan het. Ik ga me niet aanpassen om mee te kunnen blijven doen in een wereld die ik toch al verafschuw.

23 gedachten over “Gezellig en zelfredzaam

 1. Ik ben het niet altijd met je eens, maar met dit stuk hierboven wel. Ik sta er net zo in. Ik woon sinds februari in België en daar is het zelfs nog een paar graadjes erger met de bangmakerij. Ik sta helemaal achter de rest van je bericht. Ik heb het altijd een nogal beangstigend idee gevonden om zo afhankelijk te zijn van gas en elektra. Ook bij ons voldoende hout voor ‘you never know’, een moestuin, dan wel weer een vriezer (argh) en ik zorg zelfs voor mijn eigen vlees. Een waterzuiveraar is nog wel een dingetje, maar we hebben 1000 liter watervoorraad. Wat zeg ik: als het eens lekker regent 10100 liter! Ik zit per dag gemiddeld minder dan een uur op het scherm van mijn smartphone (die ik móet hebben voor mijn werk….) en lees nog gewone papieren tweedehands boeken. Verder ben ik ook niet roomser dan de paus hoor….Ik probeer het nog wat leuk te maken voor mezelf met vooral de tuin als uitlaatklep.

  Like

 2. Ik ben het niet met je eens. In mijn omgeving, ik woon in Italie, heb ik enorm veel mensen ziek zien worden. Een gezonde man van 43 uit ons dorp is overleden aan Covid. Mijn beste vriendin, normaal gezond persoon, niet obees, geen diabetes of iets dergelijke, is na ruim drie maanden nog niet klachten vrij. Mijn man is 2 weken behoorlijk ziek geweest maar was er redelijk vlug weer bovenop. We weten gewoon nog veel te weinig over deze ziekte, ook hoe de besmettingen overgebracht worden.
  Jij boft dat je in een omgeving woont waar misschien weinig mensen ziek geworden zijn, maar op een gegeven ogenblik eind maart stond de plaatselijke kerk vol met kisten met overleden mensen, omdat het crematorium het niet aan kon. En we wonen niet in Bergamo, want daar was het helemaal een ramp.
  Dus, dankzij veel opofferen en afzien van de bevolking, is nu alles ok en onder controle, en als ik dan in een winkel een mondmasker op moet doen doe ik dat graag. En nee, daar krijigen we niks van…

  Geliked door 1 persoon

 3. Maar……niet iedereen heeft een tuin om gezellig een vuurtje te stoken om water te verwarmen voor een theetje of heeft een bos in de achtertuin om bessen te plukken en het lijkt me ook niet verstandig om een gezellig kampvuurtje aan te leggen in je flatje in plaats van de centrale verwarming te gebruiken om je huis te verwarmen. Het lijkt mooi maar is niet haalbaar voor iedereen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Waarom zou je alleen kijken naar wat niet kan? Voedsel op voorraad, kan iedereen. Een gasbrander en olielamp aanschaffen kan iedereen. Kan zelfs in een flatje. Zeggen het is niet haalbaar: ik snap het niet. Je kan creatief zijn en kijken naar de mogelijkheden die je wel hebt. Die zijn er genoeg.

  Like

 5. We hebben het allemaal gezien en ik vraag me ook af waarom er bij jullie zo veel zieken waren. Jullie hebben de allerhoogste luchtvervuiling van heel Europa, een dikke rode enorme vlek op de kaart. Als je dat 43 jaar lang inademt….
  Joggen langs de snelweg is ook te vergelijken voor je longen als elke dag een pakje sigaretten roken.

  Dus ja er zijn verschillende ervaringen. Maar het is sowieso al bekend dat plekken waar veel luchtvervuiling is, de mensen harder getroffen worden.

  Uiteindelijk als je kijkt naar de cijfers gaan er eigenlijk niet meer mensen dood dan normaal.

  Een mondmasker kan wel degelijk kwaad. verontreiniging blijft erop achter, koolstofdioxidegehaltes worden hoger in het bloed en er is een psychologisch effect dat stress geeft, de root of all evil.

  Like

 6. Och ja als we alleen dingen konden lezen van mensen met wie we het altijd eens waren dan viel er weinig te lezen 😉
  Die afhankelijkheid die vind ik ook ijzig. Vooral omdat niemand erover lijkt na te denken dat het het ook kan laten afweten. Alles. De voedselvoorziening in de winkels, electriciteit…..

  En ik hoop dat het duidelijk is dat ik evenmin roomser dan de paus ben. Maar jezelf, al is het alleen maar mentaal, voorbereiden op wat kan komen is essentieel.

  Wij hebben een waterput, ook fijn. Zelfs in de zomer van 2018 zat er nog genoeg water in.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik word gek van de verplichting van de mondmaskers, ben er zeker van dat constant je eigen uitgeademde lucht inademen niet oké is. Voor mezelf enkel als ik in een winkel kom – echt niet vaak dus – en als ik opvangkindjes ontvang of teruggeef aan de ouders. Telkens korte stukjes dus. Maar een heleboel mensen dragen ze verplicht de godganse werkdag…
  Mijn dochter, zeer gevoelig aan bv zeep en wasverzachter, wordt kortademig door de handgel in de winkel te gebruiken, dus zij doet nu op eigen initiatief alsof.
  Het allermeest heb ik een mentaal probleem met de autoriteit die nu uitgeoefend wordt…
  ik weet dat het een naar virus kan zijn als je het oploopt, maar ik denk niet dat dít nu de oplossing is.
  Onze groentetuin is groter dan ooit, de houtkachel besteld en we kunnen intussen brood (en pizza 😉) bakken in een leeg olievat dat dwars in een berg aarde ingegraven is in de tuin… leuke experimentjes, een goede leerschool voor de kinderen en wie weet handig voor ooit

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik wil er even aan toe voegen dat ik niet in een gebied woon waar industrie of luchtvervuiling is. Integendeel, een dorp boven het meer, in de bergen met schone lucht en net zulke mooie vergezichten als bij jou in Noorwegen. Voor de duidelijkheid, niet in Lombardije, ik noemde Bergamo alleen als voorbeeld.
  Het is gewoon een kwestie van pech.
  Mensen moeten zich niet aanstellen als ze even een masker op moeten in een winkel, je kunt overal wel moeilijk over doen. Als het personeel in verpleegtehuizen etc. een mondmasker had opgehad vanaf het begin, was er veel leed voorkomen.

  Geliked door 2 people

 9. Zeker dat laatste! Wat dat betreft is de late reactie en zeker in de verpleeghuizen een grof schandaal!

  Like

 10. Middel is vele malen erger dan de kwaal, zeker in ontwikkelingslanden….
  Mijn kinderen doen ook alsof op school. Ik denk echt dat het rotzooi is….goede projecten heb je lopende! Je pizzaoven klinkt heel gaaf!

  Like

 11. Maar, is dat van je kennis vastgesteld via autopsie, of is hij de overgrote meerderheid die stierf met, in plaats van aan corona? Geiten en papaya’s testen nog positief voor corona, letterlijk. Een motorrijder die onderuit gaat en positief test: coronadode. Het is een grote zwendel.

  Like

 12. Mijn kennis stierf aan corona, dat is vastgesteld, hij had geen onderliggende kwalen. Het was een kerngezonde man die veel pech heeft gehad. Hij had twee jonge kinderen. Ook zijn vrouw is ziek geworden maar er bovenop gekomen.

  Geliked door 1 persoon

 13. Waarom maken mensen zoveel ophef over het aantal Covid patiënten en niet over die 30000 kindertjes die in Nederland alleen al de moederschoot gedood worden?

  Like

 14. Nou inderdaad, ook dat. En ze verkopen het als vrouwenbevrijding hé! Je eigen kinderen vermoorden. En samenleving die infancticide ziet als positief… Is dat niet het grootste bewijs van onze in een in rotte wereld…
  Het is een verborgen tragedie. Als met mensen zouden weten hoe en wat… Maar dat is met zo veel dingen.

  Like

 15. Dat denk ik van mensen die de overheid geloven. De informatie is er. En niet van aluhoedjes maar van onafhankelijke wetenschappers, hoogleraren en een enkele laatste journalist die zelf dingen onderzoekt. Lees zelf de rapporten die ik quote. Zoek ID2020. Lees wat Bill Gates zegt dat hij wil. Lees wie een wat hij financiert. Lees hoe cijfers worden gemanipuleerd. Kijk hoe artsen met gevaar voor de eigen loopbaan vertellen wat ze moeten doen. Kijk naar Rob Elens die mensen in NL behandelde met een werkend middel dat opeens gevaarlijk was terwijl het in Frankrijk gewoon over de toonbank te krijgen was. Het heeft alles met elkaar te maken. Maar wacht vooral tot er geen weg terug meer is. Laat je bang maken voor een ziekte die minder slachtoffers heeft dan een milde seizoensgriep. Btw waar is de griep dit jaar? Mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is, die zijn een gevaar.

  Like

 16. Hoi Gerlinde, ik kan in een hoop meegaan, maar ik vraag mij wel af naar het motief van macht. waarom zou de overheid dat bewust allemaal willen. Terwijl we al jarenlang met een regering zitten die aansturen op zelfredzaamheid. Het complotdenken wat ik uit jouw blog een beetje naar voren zie komen veronderstelt een soort voorspellend meesterbrein. Zou kunnen, alleen denk ik, waarom? Bestaat zulke manipulerende meesterintelligentie? Waarom zien we dat dan nooit ingezet voor het positieve? ik heb echt ernstige twijfels aan een dergelijk masterbrein. Wat ik zie is een reactieve regering die impulsief reageert op wat zich aandient, en vervolgens moet zien te dealen met een bevolking die steeds duidelijker vragen stelt. Dus eerst met zijn allen in een paniekfreeze geschoten en nu komen we allen min of meer tot onze positieven. En worden we weer ons altijd met elkaar oneens zijnde zelf…

  Groetjes Jacqueline

  Geliked door 2 people

 17. Hoe afhankelijk zijn mensen? Ze kunnen niets Niets. Iedereen is in een gruwelijk duur koophuis geluisd met een goedkope rente maar aflossen doe je nog steeds in euro’s en als de markt vermindert, hebben de meesten een enorm probleem.
  De belastingdruk is gigantisch. Mensen mogen niet kiezen waar ze hun klachten laten behandelen, wat voor onderwijs ze wensen voor hun kinderen en worden de hele dag aangespoord te consumeren. De suikerlobby en Bayer – Monsanto zo machtig dat ze regeringsbeleid beïnvloeden en zelfs bepalen. In plaats van blije berichten over amper nog zieken, opnames en doden horen we alleen: meer gevallen, waaaah! Terwijl er alleen maar meer getest wordt. Dus vind je ook meer, ook coronavirussen die veel voorkomend zijn maar daar maakt de test geen onderscheid in. Terwijl de ouderen ‘vermoord’ werden. Eigenlijk zonder aanhalingstekens want dat gebeurde gewoon door zorgpersoneel pbm’s te weigeren de eerste tijd. En nu door ze airco te weigeren, godzijdank het geen 40 graden. Veel andere mensen wordt zorg geweigerd, en meer en meer mensen in ontwikkelingslanden creperen van de honger door lockdownmaatregelen.

  De overheid laat iedereen zo hard mogelijk werken, gooit de mensen af en toe wat kruimels toe, laat mensen verder aan hun lot over maar geeft wel even de Nederlandse pensioenen weg aan Zuid Europa, of de banken van Zuid Europa. De ellende komt eraan maar mensen hebben het als een kikker die langzaam gekookt wordt niet in de gaten.

  En qua verdere machten…. Bilderberggroep, Vrijmetselaars, Tempeliers, Deep State, IMF, WHO, wereldbank…. onderzoek ze eens als je er zin in hebt. Ik weet dat het voor veel mensen te ongemakkelijk is, maar er wordt veel duidelijk.

  Like

 18. Het nieuwste snufje van Elon Musk (chip in je hoofd als divice voor muziek en om een taal te leren). Heb je een teiltje.
  Ik doe mijn best om rondom en in alle sh*t een weg te vinden. Voorbereid zijn voor zover dat kan en me ook niet de vrijheid ontnemen van de leuke dingen van het leven, anders wordt het helemaal zo’n depri gebeuren.
  Ik praat met mensen over bepaalde onderwerpen als ik een ingang merk bij een oppervlakkig praatje.
  Als ik vertel dat mensen met kanker zonder mondkapje behandeld worden door verpleegkundigen in ziekenhuizen zie ik dat dat mensen tot nadenken stemt en dat vind ik al heel wat.
  Mijn opa zag WO2 aankomen en drong aan bij mijn oma dat ze lakens, kleding etc moest kopen. Mijn oma zag het nut er niet van in. Mijn opa noemde het diverse keren en op het laatst zei hij dat wanneer zij het niet deed, hij het ging doen. Wat niet echt gebruikelijk was in die tijd, maar het maakte mijn oma wel wakker. Ze was blij met haar voorraad.

  Like

 19. Wauw, dit gaat lijken op de Amerikaanse preppers die bunkers bouwen en 20 jaar voedsel inslaan en ieder lid van de huishouding schieten leert. Niet om aan vlees te komen maar om andere mensen te doden omdat die vast hun eten willen stelen. En waarom? Invasie van buitenaards leven, oorlog of in ieder geval een ineenstorting van de maatschappij. Een beetje heel cru. Altijd uitgaan van het slechte van de mens.
  Niets nieuws onder de zon want er zijn altijd mensen die iets slechts in de zin hebben. Velen meer overigensdie dat niet hebben.
  Dan zoiets als de wereld kan ook nog vergaan.
  Misschien is dat zo. Dat zien we dan wel weer.
  Wij hebben in de westelijke wereld onze leiders democratisch verkozen. (Net als Hitler vroeger ook. Goed nadenken dus wat je kiest)
  Als kind zijnde zag ik gebeuren dat mensen bang werden door de inval in Hongarije (net de oorlog achter de rug en dan weer een nieuwe. Niet gebeurd)
  Toen kwam de A-bom. Dan moest je zandzakken voor de deur leggen, schuilen onder de tafel en scheepsbeschuit kopen. Mijn ouders lachten erom. En terecht.
  Toen de neutronenbom. Wij hadden net ons 1e kind. We besloten om, als hij zou vallen, naar buiten te gaan zodat het leed ook meteen over zou zijn.
  Vervolgens kwam er terreur van Eta, Raf , Ira enz. Ja bomaanslagen helaas waar mensen wel degelijk bij om kwamen. Vliegtuigkapingen, treinkaping leed op beperkte schaal maar wel wereldnieuws waar je dus bang voor werd. Leed ook wat niet op kwam dagen maar mensen wel bang gemaakt hebben.
  Weet je, doe wat je kunt maar dat verschrikkelijke doem- en complotdenken is van alle tijden. Wees nuchter , heb je man en kinderen lief en leef je leven. Geniet ook van deze wereld zonder alles kapot te maken. Er gebeuren absoluut rare dingen maar kun je het veranderen, die dat dan. Ga dan bv op de barricaden of gewoon de politiek in( dan kom je er achter hoe het werkelijk gaat en dat toch meestal de gulden middenweg gekozen wordt, echt! Hoewel je daar ook creaturen tussen hebt zitten met een eigen agenda, ja)
  Er lopen ook veel dwazen rond die van alles verkondigen. Als je je dat allemaal aantrekt, is het geen wonder dat je de wereld haat. Hoe komt bv een mevrouw, hierboven, aan 30.000 abortussen hier in dit land? Is de voorlichting en anticonceptie zo slecht hier?
  Daar geloof ik nou eens niks van. En met vrouwenbevrijding heeft dit al helemaal niks te maken. Wees blij dat het gewoon legaal kan maar wees er ook van overtuigd dat je zo’n beslissing meestal niet lichtvaardig neemt.
  Verder gooit Gerlinde alles maar op 1 hoop alsof we allemaal verrot slecht en ook nog stom zijn. Het spijt me te moeten zeggen maar jouw statements verliezen kracht omdat je niet nauwkeurig bent met je gegevens. Je moet dan wel onderzoek doen aan alle kanten en niet een negatief stuk als de waarheid presenteren.
  Als je erin gelooft dan moet je rap maatregelen nemen om met je gezin te kunnen overleven want wat voorraad en wat spaargeld helpt je bv geen 5 oorlogsjaren door. Voor de olie was Noorwegen een arm land waar mensen een hard bestaan hadden. Overigens in heel Europa gold dat. Mijn overgrootouders waren zelfvoorzienend in een land met een paar miljoen inwoners. Ze hadden dus land om te bewerken en ook dat was een hard bestaan. Mijn opa had nog veel wetenschap van dat bestaan en wij nog een beetje. Ondertussen zijn we met een paar mensen meer op aarde en wil je misschien zelfvoorzienend maar waar is plek?
  Spuug maar vast in je handen. Bessen plukken wordt dan noodzaak. Als je de kans hebt want er zijn heel veel mensen op deze aardkloot die allemaal willen eten, werken en wonen en het goed willen hebben voor hun kinderen. Ze gaan niet voor niks emigreren naar gebieden waar ze denken het beter te hebben.
  En wordt eens wat positiever (en ook vrolijker) in dit leven. Mochten wij het hier verknallen dan ben je er niet eens. Maar ik denk dat het allemaal anders loopt dan je je nu voorstelt. Want zo gaat dat nu eenmaal. Druk maken heeft geen zin. Handelen wel maar, zie boven, dan moet je erg wikken en wegen of dictator worden. En wie wil dat nou?

  Geliked door 1 persoon

 20. Je kent me niet aan het half uurtje waarin ik een blog schrijf. Wat ik schrijf is echt maar een heel klein deel van mijn leven, dus je kan me vragen wat positiever te schrijven.
  Niet te zijn want je weet niet hoe ik bén.

  Ik ben niet bezorgd of bang maar ik ben wel graag voorbereid. Ik verander toch niets aan de loop der dingen. Maar we kunnen allemaal als een struisvogel doen of er niets aan de hand is en dan opeens voor voldongen feiten staan.

  En toevallig hoop ik nu mensen te waarschuwen dat je een klein beetje voorbereiden een boel kan schelen. Als het echt mis gaat, dan beginnen we niets. Dat verbeeld ik me ook niet. Volgens mij heb ik ook geschreven dat het toch wel anders loopt.

  En mijn insteek was ook dat het vooral gezellig is. Omdat moderniteit dat niet is.

  Like

 21. Ik heb ook de verhalen gelezen. Dat artsen met een simpel middel heel veel patiënten hebben kunnen helpen, over Bill Gates etc. Er blijft alleen de vraag: hoe komt het dat de IC’s vol lagen? Als het een ‘simpel griepvirusje’ is hoe komt het dan dat mensen weken op de IC liggen?
  Ik ben het met veel dingen met je eens hoor. Als je maar lang genoeg je ogen dichthoudt zie je ook niets, maar over dit nieuwe virus blijf ik wel mijn twijfels hebben.

  Like

 22. Dat Covid 19 een naar virus is, zal ik echt niet ontkennen. Ik heb het -volgens mij- in januari gehad. Althans, het had alle kenmerken van eerst mild verkouden / griep, even beter en daarna echt goed ziek incl. flink benauwd een nacht wat ik nooit heb gehad.

  Dat ouderen en zwakkeren eraan bezwijken of flinke moeilijkheden krijgen ermee en ook een enkele gezonde persoon vette pech heeft, is ook een feit. Maar de mensen stierven niet aan, maar met corona en naar wat ik las, was er volgens artsen bij het overgrote deel sprake van dat ze toch binnen een jaar zouden overlijden. Misschien dat mensen nu naar een ic werden gebracht, waar ze bij een griep ‘gewoon’ thuis behandeld waren, evt met stervensbegeleiding? Zoals mijn oma in januari. Ook een longontsteking maar daar grossierde ze ook in. Toch: was ze in maart overleden en hadden ze een spoortje coronavirus ontdekt -zoals bij zovelen rond die periode, altijd elk jaar- was ze als coronadode de boeken in gegaan….

  Like

Reacties zijn gesloten.