Verder vereenvoudigen, o.a. zonder smartphone.

Er is altijd wel iets te vereenvoudigen. En hoe simpeler, hoe beter. Niet altijd. En wat is simpel? Soms is simpel best ingewikkeld. Maar altijd maakt het gelukkiger dan domweg kopen en consumeren.

De laatste tijd deed ik ook weer een aantal dingen om het leven simpeler en overzichtelijker te maken. Mooier. Goedkoper.

Sommige dingen blijven, sommige dingen niet Sommige dingen veranderen weer. Sommige dingen deed ik eerder ook al, andere dingen zijn nieuw.

Allereerst: geen smartphone meer.

Meteen moet ik erbij zeggen dat hij niet volledig in de ban is, ik gebruik hem af en toe nog voor berichtjes via Telegram (heb geen whatsapp wegens privacy) met mijn moeder. Maar meer dan 99% van de tijd ligt hij achterin mijn klerenkast. Ik heb twee jaar geleden een smartphone gekocht, daarvoor gebruikte ik al langere tijd een simpele Nokia waarop het spelletje Snake de grootste vorm van entertainment is.

Ik mis hem niet, behalve zijn zachte piano-met-vogelgeluiden wekker-toontje 😉 En ik zou ook simpelweg de telefoon van de man kunnen gebruiken voor de communicatie met ’s ma en de wekker, bedenk ik nu.

Maar goed, het leven zonder smartphone bevalt me prima.

Als je vrij wil zijn, kan je geen smartphone gebruiken.

Simpel ontbijt

We hebben allemaal een favoriet ontbijt, bestaande uit ‘staples’. Ik vind het leuk als ze fruit en eieren en crackers en kaas en kaviaar en cornflakes en oesters willen eten maar dat doen we bij bijzondere gelegenheden; door de weeks is het muesli of overnight oats. En daar mag best iets door zoals appel, rozijnen, pitten etc maar we halen ons geen heel circus op de nek.

Een schema voor stomme klusjes

De grotere kinderen zijn twee keer per week aan de beurt, het kleintje een keer. Afvalbakken legen, textiel voor boven opbergen, de controllers en computers opruimen, extra helpen met tafel afruimen en helpen opruimen na de lunch etc. Werkt best goed.

Weektaken in plaats van dagtaken

Elke week doe ik dezelfde dingen in huis. In ‘normale’ tijden -wat dat ook weer moge wezen- doe ik op maandag de keuken, op dinsdag de badkamer etc, maar dat werkt nu niet zo. Ik heb daarom een aantal taken voor mezelf die ik elke week moet oden en laat het afhangen van mijn motivatie wanneer ik die doe. Ik heb genoeg discipline om ze elke week te doen maar ben zeker nu wat vergevingsgezinder als ik het niet op de aangewezen dag doe

Meer ‘staple foods’

Vlees, groenten en fruit zijn relatief duur en de prijzen hier zijn enorm gestegen. Ze waren al niet mals. Ik koop en we eten meer rijst, havermout, kool etc. Het is eenvoudiger, goedkoper en makkelijker. Gezond bovendien.

Capsule wardrobe

Mijn garderobe was net zo schizofreen als het weer dat geen idee heeft of het lente, herfst of zomer is. Er lag van alles, van wollen truien tot zomerjurkjes. Ik heb nu een kleine garderobe gemaakt met 17 kledingstukken waarmee ik goed vooruit kan als het 15 maar ook als het 25 graden is. 25 graden, lol. Dat is ook lang geleden.

Simpeler make up

Ik heb nog een oogschaduw, een gekleurde lippenblasem, een mascara, een wenkbrauwpotlood. Ik gebruik steeds minder. Meestal alleen lippenbalsem, mascara en wenkbrauwpotlood. Al een tijdje, en dat gaat goed. Ik heb nog niet de neiging gehad om weer iets te kopen. Ik zo bijna denken dat ik aan mijn eigen hoofd gewend ben. Hoewel ik nog wel mijn wimpers en wenkbrauwen verf, gewoon omdat het anders wel een heel saaie monotone boel wordt in mijn gezicht.

11 gedachten over “Verder vereenvoudigen, o.a. zonder smartphone.

 1. Simpeler is inderdaad veel fijner. Wist ik, net als jij, allang natuurlijk. Maar zoals dat gaat sluipt d’r bij ons ook met periodes weer van alles in qua spullen en ook gewoontes. Tijd om de bezem daar weer eens door te halen.

  Wat make-up betreft moet ik eerlijk bekennen dat ik juist wat meer ben gebruiken het laatste half jaar. Ik was altijd van mascara en klaar, maar nu ik ouder word (zoekt boom om zich achter te verstoppen) heb ik ik toch een wat “kaal” gezicht zonder schmink. Ik haat het hoor, geloof me, maar ik doe het dus wel elke morgen. Eerder interesseerde het me niet om zonder schmink de winkel in te gaan. Maar nu word ik liever niet eens “kaal” gezien als ik de was ophang. Ik moet ook zo lachen om mezelf. Wat een muts ook als ik zo opschrijf 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Precies, je leven klein en simpel houden. Dan is het veel eenvoudiger om je ineens aan te moeten passen aan veranderende omstandigheden. En dat gaat van financieel tot verwachtingen en dromen. Wat mij zo ontzettend opvalt, zowel in maart als nu, is de enorme moeite die mensen hebben met de noodzaak om thuis te blijven, thuis in de zin van letterlijk in huis in maart tot nu een keer de vakantie misschien eens vanuit je huis te vieren. Mede door financiële redenen ga ik al jaren niet meer op vakantie, maar vullen we het anders in, bijvoorbeeld naar een stad gaan en eventueel via Airbnb overnachten om in de omgeving nog iets anders te doen. Even een andere omgeving en dan weer ons eigen, heerlijke huis. Waarom zou ik honderden (en dit jaar duizenden) euro’s uit gaan geven om elders dagenlang te gaan slapen, waar de douche minder fijn is, de bedden anders liggen, de pubers toch geen zin hebben om uitstapjes te maken waar ik wel zin in heb etc etc?

  In maart zag je ook al snel dat mensen zich verveelden thuis. Hoe dan? Ik vermaak me er prima. Ook zonder lockdown hang ik dan niet ieder weekend aan een touw langs een klimwand, bezoek ook geen pretpark of bioscoop, shop niet voor de fun of ga maar zelden uit eten, maar ik ben heel tevreden met mijn tuin, wandelingen, contacten etc. De dingen die ik nu dus ook niet meer kon/wilde doen (vooral omdat het OV dus ook tijdelijk verboden terrein was), miste ik af en toe wel, maar ik miste vooral mijn familie en vrienden en mijn vrijwilligerswerk op de basisschool hier in de wijk. Ik sprak ze (familie, vrienden en regelmatig kinderen) wel, maar of via de telefoon of op grote afstand. In irl zonder afstand is zo anders. Verder veranderde mijn leven niet erg veel, juist omdat ik al zo gewend was om veel thuis te zijn en daar mijn geluk te vinden. Mijn pubers hebben het veel zwaarder gehad met het thuis moeten blijven en het stoppen van de sporten. Ikben ontzettend trots hoe ze zich staande hebben gehouden, helemaal na een aanvaring met een echt k-BOA.

  Waar ik me ook zo over verbaas, is de overtuiging dat je alleen vakantie hebt, als je die buiten je huis doorbrengt. Dat zit echt tussen je oren. Een pure state of mind. Vanaf maart thuis zitten en netjes alle regels volgen, alles wat de msm en de overheid zeggen voor zoete koek slikken, want bang of wat dan ook, maar dan nu wel naar het buitenland? Ik volg dat echt niet. Of de voortdurende stress of het nou wel of niet door kan gaan, want oranje/geel/rood of welke kleur dan ook en meteen moeten vertrekken, als er iets in die kleuren verandert, omdat de verzekering anders niet dekt of repatriëring niet gegarandeerd is. Wat is daar ontspannend aan? Maar ik wens iedereen plezier en hoop oprecht dat ze het fijn hebben. It’s only not my cup of tea!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben het niet helemaal met je eens voor wat betreft de telefoon. Met zelfdiscipline en andere bezigheden kan je hem gewoon aan de kant leggen als je hem niet nodig hebt. Ik heb heel prettige draadloze “oortjes” en als ik aan het strijken of poetsen ben luister ik via de telefoon muziek, een boek of een lezing. Ook lees ik er soms boeken en tijdschriften op. Met een abonnement van de bibliotheek kom je heel erg ver op die manier. Met die telefoon was/is het bovendien makkelijk om contact te houden met vrienden en kinderen en mijn oude moeder. Noem mij naïef, maar ik denk dat ik zo onbelangrijk ben dat geen machthebber geïnteresseerd is in mijn doen en laten. Zelfs als alles opgeslagen wordt, ben ik volkomen oninteressant. Hooguit voor statistieken en bestudering van menselijk gedrag is mijn data voor hen van waarde Dat moet dan maar.

  Als er zich rampen voltrekken en er is geen stroom meer (en gas en water) dan kunnen wij ons prima redden in huis en haard. Wij maakten ooit een orkaan mee in Florida en zaten 10 dagen van de 21 zonder elektra. Ik heb daar een hoop van geleerd voor wat betreft voorbereid zijn op van alles en nog wat.

  In jouw berichten over voeding mis ik een beetje gedroogde peulvruchten en variatie in granen. Je kan met granen en peulvruchten heel geschikt ook “hamburgers” of koeken maken als vleesvervanger. In de winter vind ik overnight oats vaak wat koud. Een lekker bordje havermoutpap of rijstepap vind ik dan veel lekkerder en eigenlijk niet meer werk. Als je dat in de avond kookt en in een hooikist zet (lees in een dekbed of deken pakt in een kist of doos) heb je de volgend ochtend direct eetbare pap. En pap koken kan met melk, maar ook met water eventueel.

  Voor de winter zijn kool en peen prima te gebruiken als rauwkost. Maar ook in roerbak of stamppot. Blijven bovendien lang goed. Zuurkool en bieten idem.

  Op 1 of andere manier heb ik het idee dat je vaak hetzelfde maakt (omdat het makkelijk is en favoriet), maar dat je wel heel goed en lekker kan koken en bakken. Zo jammer om dan niet nog meer daar mee aan de gang te gaan. Er is nog zoveel leuks te ontdekken en te bedenken. Ik lees graag kookboeken, probeer soms een recept, maar als ik eenmaal smaak en structuur en eigenschappen van een product ken, bedenk ik mijn eigen variaties. Als je koken als een noodzakelijk kwaad ziet, kan ik me voorstellen dat dat teveel gevraagd is trouwens.

  Like

 4. Aaargh die smartphone hé. Ik heb er zo’n haat-liefde relatie mee. Liefst leg ik ‘m ook weg, net als jij, maar ik vond de moed nog niet… Grootste struikelblok is hier ook WhatsApp (ik krijg mijn contacten niet mee naar een veiliger alternatief :-/)

  Like

 5. Bedankt voor je aanvullingen. Ik heb inderdaad wel bonen en linzen maar dat is mijn noodvoorraad. Ik ben er niet dol op. Bonenburgers maken we wel geregeld. En ik maak voor mijzelf en de kinderen wel soep met linzen bijvoorbeeld.

  Ook grappig want ik kook zelden voor het makkelijk en vind het heerlijk om te doen. Ik probeer ook vaak nieuw dingen uit.

  Natuurlijk staan er ook wel eens wraps op tafel als ik weinig zin heb in koken, maar dat komt niet heel vaak voor.

  We eten niet vaak hetzelfde. Rijst kan ik maken op zijn grieks, als risgrøtt, als nasi goreng. Ik gooi geen kale rijst op tafel.
  Idem met kool. Maak ik soms aziatisch met gember en sojasaus en honing, soms als coleslaw, soms grieks met knoflook en citroen en soms als zuurkool door fermentatie.

  Havermout doe ik sowieso altijd laten weken omdat dat gezonder is. Mijn ene dochter maakt het altijd warm. Ik zelden.

  Maar goed, eentonig koken doe ik echt niet 😉

  Ik doe hetzelfde als jij met kookboeken. Ook al maak ik totaal niets wat erin staat, toch geven ze me vaak goede ideeën.

  En verder: ik denk zelf ook niet dat ik zo interessant ben hoor 😉 Maar het is gewoon het idee dat zo’n apparaat heel de dag meeluistert. En dat ik er niet van afhankelijk wil zijn. Ik vind het enerzijds fijn om hem mee naar boven te nemen als ik daar ga schoonmaken, maar het is ook wel eens fijn dingen gewoon in stilte te doen. Ik hoef niet steeds afleiding. Zoals ik zei, het is gewoon het idee. Twintig jaar geleden hadden we gegruweld van het idee overal gevolgd te kunnen worden, al de namen van vrienden en kennissen prijs te geven, onze pijntjes en kwaaltjes te delen met een ander dan de huisarts etc….

  Like

 6. Dat is wel lastig ja. Mijn ouders en broertje en gezin hebben Telegram. Ik snap de moeite niet zo, iedereen heeft toch 30409 apps erop, dan kan eentje er toch wel bij?

  Like

 7. Lusten jullie hummus? https://dreenaburton.com/?s=Hummus
  En nog wat recepten van Dreena http://viveleveganrecipes.blogspot.com/2011/03/mellow-lentil-sniffle-soup.html
  Ze is mijn favoriete vegan boekenschrijfster. Haar recepten maak ik het vaakst. De recepten zijn goed, al heeft ze naar mijn smaak soms de gerechten zuurder dan ik ze wil, dus voeg ik daar altijd minder van toe.

  Hier met voeding ook weer back to basics. Gelukkig is dat in Nederland niet zo duur als in Noorwegen, maar we doen het er gewoon lekkerder op. En vanavond nog op zoek naar een kersenboerderij. Tis het eind van het seizoen, maar ze zijn zo lekker 😋 hier in de Betuwe.

  Geliked door 1 persoon

 8. Tja, hier ook een Whatsapp-loze die van de 167 contacten er maar 7 zo ver heeft gekregen dat ze ook Signal geinstalleerd hebben. En slechts twee daarvan gebruiken het ook regelmatig om me te appen. En die twee hebben het alleen geïnstallerd omdat ik dat zo graag wilde en gebruiken het verder niet ☹️

  Degene met wie ik eerder het meest appte had er geen zin in … appte ze mij. Had ze me nooit in mijn gezicht durven zeggen, denk ik. Inderdaad, zoals je schreef, zo’n app kan er toch best nog bij. Signal lijkt bovendien heel erg op Whatsapp, dus het is ook niet moeilijk of zo. Je kan ze ook gewoon naast elkaar gebruiken.

  Privacy is veel en veel meer dan je gegevens afschermen. Maar voor de meeste mensen een te abstract begrip, vermoed ik. Afijn, ik heb Whatsapp er lekker afgegooid en onbeperkt bellen genomen.

  Ik luisterde naar de Insert User podcast, en daarin zegt een van de sprekers iets als: er zit altijd een derde bij de communicatie. En dat is zo: er zit namelijk altijd een bedrijf tussen jou en degene met wie je mailt, appt. Maar mooi dat ik niet meer Facebookprodukt ben.

  Google is het volgende hoofdstuk … wordt lastig. Alternatieven genoeg, maar allemaal voor een ander stukje. In kleine stapjes er vanaf dan maar. En voorlopig maak ik nog dankbaar gebruik van hun diensten. Wel in combinatie met VPN, dat scheelt weer.

  Geliked door 1 persoon

 9. Doe dat ook met google. Heb het niet op mijn telefoon (die ik alleen thuis gebruik zo nu en dan) maar gebruik het wel voor youtube op de laptop. Verder startpage.com als browser.

  Like

 10. Google vermijden is heel lastig. Bij het openen van gerlinde.blog worden er een aantal domeinen benaderd, ik heb even gekeken welke er van Google zijn. Best veel.

  doubleclick.net = Google
  fonts.googleapis.com = Google
  ggpht.com = Google
  google.com = Google
  googleusercontent.com = Google
  gravatar.com
  gstatic.com = Google
  fonts.gstatic.com = Google
  typekit.net
  use.typekit.net
  wordpress.com
  wp.com
  youtube.com = Google
  ytimg.com = Google

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s