18 of 38

Als ik iets niets begrijp zijn het mensen die klagen dat ze ouder worden. Het is een privilege om ouder te mogen worden en hoewel het best gepaard gaat met het verlies van sommige dingen -een natuurlijk strak lijf en een rimpelloos gezicht- heb ik nooit het idee dat ik iets mis met het klimmen der jaren.

Niet dat ik je opoe ben. Ik ben nog relatief jong, hoewel mijn kinderen soms vragen of er al auto’s waren toen ik klein was. Of nog dinosaurussen.

Ik voel me steeds beter. In mijn vel maar ook met wie ik ben. Met mijn goede kanten maar ook de wat minder ‘populaire’.
Ik zou voor geen geld weer 18 willen zijn. Ik begrijp dan ook weinig van de vrouwen die zo wanhopig proberen vast te houden aan het beeld van zichzelf als 25-jarige dat het lachwekkend wordt.

En nee, ik heb niets tegen plastische chirurgie. Ik heb zelf mijn borsten terug laten knutselen toen ze na vier zwangerschappen en minus dertien kilo verdwenen waren en ik intens verdrietig werd van wat ik in de spiegel zag. Tot grote tevredenheid.

Ik snap het als je hangende oogleden of een kalkoenennek wil laten gladtrekken. Ik begrijp van iedereen dat ie mooier wil zijn, als het kan. Dat je iets doet aan dingen die je storen. Ik snap het alleen niet als het doel is er weer als 25 uit te willen zien terwijl je 45 bent. Dat maakt mensen nooit mooier. Wel altijd wat tragisch.

Want: de klok staat niet stil. En al laat je je lijf nog zo verbouwen, je handen verraden je altijd 😉

Elke leeftijd heeft zijn bekoringen. Ik heb veel geleerd sinds ik in het echte leven werd losgelaten. Ik weet beter wat ik wil, wat ik niet wil, waar ik goed in ben en het boeit me steeds minder wat mensen daarvan vinden.
Ik heb niet meer zo veel te bewijzen aan de wereld. Ik ben intens gelukkig als ik in mijn eentje door het bos loopt met mijn verrekijker en zonder telefoon. Levert geen ‘likes’ op van anderen, maar wel een heel grote like van mezelf. En die zijn echt veel belangrijker.

Soms zie ik in de marge van een internetpagina een dame van mijn leeftijd of ouder voorbij komen die zo graag in lingerie op de foto wil voor het hele land om haar goddelijke lijf te laten zien.
En dat is haar goed recht natuurlijk.
Maar ik vraag me dan af: waarom wil je zo graag bewijzen dat je nog een ‘lekker wijf’ bent? En aan wie?
Natuurlijk, het is fijner om te zien dan het lichaam van iemand die twintig jaar met cola en chips op de bank heeft gelegen. Maar waarom toon je jezelf niet met iets meer waardigheid? Waarom wil je op de foto worden gezet als twintigjarige die zulke bevestiging blijkbaar nog nodig heeft?

Want ik denk dat dat het is: onzekerheid. Het niet hebben van vrede met de persoon die je bezig bent te worden. Niet op een andere manier durven groeien. Alsof mensen niet zien dat je een mooie dame bent met je kleren aan, ongeacht je leeftijd.

Ik vind het prachtig als vrouwen moeite blijven doen voor zichzelf en hun eigen stijl vinden. Zich overduidelijk comfortabel voelen in hun eigen vel en zichzelf de moeite waard vinden.
Mooier dan strompelend op te hoge hakken met een met pijn en moeite afgetraind lijf en een geschminkt gezicht op een rode loper proberen te bewijzen dat je nog wel bestaansrecht hebt.

Ines de la Fressange, Helen Mirren, Catherine Deneuve…. Allemaal ‘op leeftijd’ en allemaal mooi op hun eigen manier.

Als je meedoet om het beeld in stand te houden dat je alleen bestaansrecht hebt als je voldoet aan een of andere rare norm waarbij je niet ouder mag lijken dan 30, is het logisch dat je op die manier behandeld wordt.
Er zijn denk ik echter weinig mensen die beweren dat bijvoorbeeld Helen Mirren te oud is voor een rol, terwijl de actrices die wanhopig aan hun vergane jeugdigheid proberen vast te houden klagen dat er boven de 35 geen rollen meer voor ze zijn.

Er is een groot verschil tussen ‘laat alles maar hangen’ en je huidige leeftijd omarmen. Er is een groot verschil tussen goed voor jezelf zorgen en jezelf wanhopig proberen in een mal te persen waarvan je ment dat anderen vinden dat je daarin hoort omdat je bang bent dat je anders niet meer populair bent. Leven voor de bevestiging van anderen: het werkt gewoon niet.

Een goed verzorgde dame met zelfvertrouwen, innerlijke rust, die zichzelf de moeite waard vindt, die weet wie ze is en die haar eigen pad volgt, is altijd aantrekkelijk. Daar heeft leeftijd niets mee te maken. Sterker nog: die worden alleen maar mooier met het klimmen der jaren.

18 gedachten over “18 of 38

 1. Ik denk dat het ouder worden voor meer balans zorgt in je leven. Als je ouder wordt, til je minder zwaar aan dingen zoals wat men van je vindt, dat je je op een bepaalde manier moet gedragen om mee te mogen doen, welke kleding je draagt. Maar ook diepgaandere dingen zoals je wereldbeeld en wat je gelukkig maakt. Ik vind dat zelf heel fijn.

  Overigens wel heel grappig van die auto’s en dino’s. Mijn middelste dame van de week: mama, als ik zo op jou lijk, krijg ik misschien later ook zo’n dikke kont. Oke.

  Geliked door 1 persoon

 2. Gracieus ouder worden, dus met waardigheid en dat is best een kunst.
  Ouder worden is fijn, ik trek me veel minder van andermans mening aan, ben zekerder van mezelf en durf nu mijn eigen plan te trekken. Alleen dat grijze haar, daar kan ik nog niet aan wennen…. maar ik mag ijdel zijn van mezelf 😊

  Geliked door 1 persoon

 3. Nog 2 weken en ik ben 64,yes dat heb Ik maar mooi al gehaald. Ik ben nog fit,sport,werk en ben heel gelukkig, maar toch ,de afnemende vitaliteit ,het strammer worden ,minder snel herstellen,ogen/oren die slechter worden(daardoor je hobby niet meer kunnen doen),tijdens klussen jongere tegen je zeggen “Geef maar hier dat is toch veel te zwaar voor je”. Dit zijn wel dingen wat ik jammer vind van ouder worden en ja ik zei ook war jij schreef Gerlinde,maar als je eenmaal de leeftijd bereikt dat alles afneemt ,niet meer zo vanzelfsprekend is,is het soms even slikken. Maar blijven genieten en soms om jezelf lachen, bv als opstaat van de grond ff niet zo gaat, dat moet je blijven doen.

  Like

 4. Ik zou ook voor geen goud meer 18 willen zijn! Wat een ellende; met al die jeugdige onzekerheid en dat lijf waar altijd wel iemand commentaar op had – positief of negatief! Nee hoor, ben blij dat ik de 48 heb mogen halen.
  Dat gezegd hebbende, merk ik wel hoe mijn lijf meer zorg nodig heeft. Vroeger leek ik niet kapot te krijgen, maar hier en daar begint het toch te haperen in de radars. Dat maakt wel dat ik mezelf soms niet herken in de spiegel.

  Like

 5. Aging with grace……. ik ben het aan het leren. Ik ben inmiddels 50 en ik vind mezelf echt minder mooi. Nooit last van gehad maar het overviel me ineens. Ik ben echt zoekende naar hoe ik waardig ouder kan worden. En eigenlijk is het ook wel een leuke zoektocht.
  Ik merk dat ik met warm weer liever een rok draag dan een korte broek. En dan ben ik slanker dan de meeste dames van mijn leeftijd die ik een korte broek zie dragen. Maar nee, bedankt! Nadeel is wel dat mijn huid minder bruint, maar die ene keer dat ik een bikini draag…. jammer dan
  Over mijn lange, ietwat grijzende haren twijfel ik nog: wel of niet gaan verven? Dat heb ik dus nooit gedaan. En houd ik het lang of?
  Maar goed, ik ben wel blij met mijn gewicht: 55 kg. En ik probeer dat wel zo te houden. Het nadeel vind ik wel dat het dan meer tekent in mijn gezicht. Wanneer je als vrouw wat steviger bent blijft je huid ook wat zachter. Dus misschien toch wat make-up gaan gebruiken.
  Klagen over ouder worden en weer 25 willen zijn? Soms wel, maar meestal liever niet. Gezond oud worden en er moeite voor doen, dat doe ik liever. En het leven niet ‘for granted’ nemen, maar verantwoordelijkheid nemen voor mijn lichaam voor zover dat kan. Iedereen kan ineens een rotziekte krijgen, maar op sommige dingen heb je gelukkig nog wel enige invloed.

  Geliked door 1 persoon

 6. Mijn oma zei wel eens dat het niet leuk was om er opeens oud uit te zien. Dat snap ik ook wel. Dat lijkt me ook minder aangenaam. Maar er vrede mee hebben dat het gebeurt, scheelt vast al veel in je hoofd. En redden wat er te redden valt, haha.

  Waardigheid zit hem denk ik ook vooral in hoeveel je laat zien. Als ik oudere dames zie in strakke witte broeken, grote unterhose eronder en rollen buikvet erboven…. Zo zonde.

  Ben ook groot fan van jurken en rokken.
  Dat je sneller rimpels krijgt merk ik ook wel, mijn gezicht is minder strak dat een paar jaar geleden en dat komt vooral door wat minder vet overal. Maar dat is dan maar zo.

  Like

 7. Dat lijkt me inderdaad ook vervelend. Denk dat het lastig is om te accepteren. Althans, ik kan erg humeurig worden als mijn lijf niet doet wat ik wil. Maar dat kunnen accepteren komt hopelijk ook met de jaren.
  Hoor zo veel vrouwen klagen over hun lijf na de zwangerschap en nu ben ik aardig teruggeveerd maar er blijven wat tekens zichtbaar. Maar heb me er nooit druk om gemaakt. Ben er trots op dat mijn lijf dat heeft gedaan. Het maakt me tot wie ik nu ben en dat zou ik echt niet anders willen.

  Like

 8. Wat ik bizar vond, was dat na de overgang ineens van alles tegelijkertijd begon uit te vallen! Ik dacht altijd dat het verval langzaam en geleidelijk zou zijn. Haar, buik, tanden, nagels, rimpels, spierkracht, kleur van het oogwit. Maar ik loop nog zonder rollator 😉

  Geliked door 1 persoon

 9. Amen! Zei de 51-jarige, met écht wat meer buikvet dan mooi en strikt gezond is voor me. Maar wél één die nog in bikini de plaatselijke stroom inspringt/weinig gracieus duikt, om te genieten van het water en de zon op de vlekkerige huid. Heerlijk! Niet altijd even zeker van mezelf, maar laat me niet de fijne momenten ontnemen door me te bedekken… niet nodig!

  Geliked door 1 persoon

 10. Nee, het leven moet geleefd worden💚 En ik ben voor kleding die iets te raden overlaat maar ook voor peop aan mensen die vinden dat alleen mensen met maat 36 mogen zwemmen. Groot gelijk, lekker van genieten 💚

  Like

 11. Ik ben bijna 64 en voel me beter dan ooit 😁 dus zo kan het ook. Ben blij dat ik deze leeftijd bereikt heb, er zijn er zoveel in mijn leven die ik achter heb moeten laten.
  Voor alle vrouwen die jonger en onzeker zijn: het wordt alleen maar mooier. Veel onzekerheid verdwijnt en er komt rust op vele gebieden.

  Like

 12. Mooi stukje, herkenbaar ook! Als ik me niet vergis, ben ik 1 jaar ouder dan jij, dus loop waarschijnlijk ongeveer gelijk qua aanvaardingsproces 😉 alleen ben ik als donkerharige al behoorlijk grijs/wit en het niet kleuren werkt (nog) niet in mijn hoofd, daarvoor moet ik toch nog 10 jaar ouder worden denk ik.
  Ik zou niet terug willen keren, maar zou het ook niet erg vinden als de tijd op lichamelijk vlak stil zou blijven staan. Mijn oma zegt altijd dat ze pas beseft hoe oud ze is als ze in de spiegel kijkt. Mooi, teken dat ze zich mentaal jong blijft voelen. En oud worden is een gift die niet iedereen gegeven is, dus dankbaar zijn voor veroudering denk ik dan maar

  Like

 13. Ach ja, 38 is nou net de leeftijd waar ik best een tijdje in had willen hangen. Je kan nog dromen over wel of niet nog een babietje, afvallen kost nog niet zo’n moeite, nog geen onverklaarbare, want ook ineens weer over, reumatische klachten en ja, ook nog wel eens opgemerkt in een groep onbekende mensen. En dan ben je zoals ik ineens 52, sta ik op het schoolplein voor mijn oppaskindjes en zeggen die fruitige 38 jarige moeders massaal U tegen mij. En wordt je nog ouder, dan ga je ervaren, althans, dat zegt mijn moeder, dat je eigenlijk niet meer meedoet. Dat je ondanks je studies en andere staten van dienst, ineens een mevrouwtje bent, en mensen je benaderen of je hardhorend en niet goed wijs bent. Ik snap wel, dat oud worden niet altijd even leuk is. Dat je echt moet leren onthechten om niet teveel last te hebben van alles wat je steeds meer ontvalt.

  Hè, gezellig onderwerp weer Gerlinde!:)

  Groetjes Jacqueline

  Geliked door 2 people

 14. Ik ben nu 49. Fysiek wil ik qua energie, pijntjes en klachten best wel weer 20 jaar jonger zijn. De overgang is een bitch, die mag of afgeschaft of met 95% ingekort worden. In de spiegel kijken is soms best schrikken, maar ik vind het goed. Idem voor alle mentale zaken. Ik heb me nog nooit zo mezelf gevoeld en ben ook niet van plan dat weer anders te gaan doen.

  Het is precies wat je zegt: waardig oud worden. De wijze, oude vrouw. De wijsheid begin ik heel soms te merken, het oude in af en toe pijnlijke gewrichten of rug en een week van slag zijn na een nacht slecht slapen. En aangezien bij de overgang slecht slapen heel normaal is, kan je je misschien voorstellen dat ik chronisch moe tot uitgeput ben. Maar dat zal ook ooit stoppen! Ik hoop echt dat ik mijn flexibele, nieuwsgierige,open stuiterhoofd nooit kwijt raak!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s