Maaltijdplannen: handige tips.

Met het mooie weer staat de barbecue nog geregeld aan hier en doe ik weinig aan het plannen van maaltijden. Ik maak voor meerdere dagen salade en marineer vlees. Voor mijzelf heb ik feta met groene pepers, gemarineerde champignon of ikea groentenballetjes voor op de grill. Soms eten we rijst erbij, soms friet (eerst koken en dan afbakken geeft zelfs met nieuwe aardappels een goed resultaat).

Maar als het weer is om binnen te eten, pak ik het anders aan. Ik houd van koken maar het hele proces moet niet te veel tijd kosten. Of geld. Het is al duur genoeg zonder dat mijn eigen shitplanning roet in het eten gooit.

Allereerst: minder boodschappen doen

Minder vaak. De man deed boodschappen als hij uit zijn werk kwam in de tijd van de eerste ‘lockdown’ en dat was heel makkelijk. Het streven was eens per tien dagen en dat ging wel, hoewel we dan aan het einde vaak verse dingen niet meer hadden. Eenmaal per week is echter prima te doen met een goede….

Planning!

Ik maak doorgaans een maaltijdplan. Voor elke dag verzin ik een recept. En ik houd me er zelden aan want de tomaten voor een lasagne verdwijnen in een soep, de sateh wordt pulled chicken en de prei wordt geen quiche maar kimchi maar toch: hierdoor heb ik altijd een redelijk adequate hoeveelheid groenten, vlees en andere verse waar.

Al kost het je een half uurtje op een zondagmiddag, die tijd verdien je zo terug als je minder tijd kwijt bent aan winkelen en verzinnen wat nu weer door de weeks…

Hulpmiddelen zijn fijn

Ik had een slowcooker. Had. Ik kreeg een brief van de belastingdienst waar ik even door van slag was (dat ben ik per definitie van overheidspost) en gooide zo de bouillon in de slowcooker…. zonder dat de pan erin zat. Echt, ik heb mezelf best vervloekt toen. Maar het is ideaal: voorsnijden, ingrediënten erin, aanzetten en als je thuiskomt staat je eten warm en zalig te wezen.

Maak op wat er nog is

Vaak denken we dat we niets meer hebben, terwijl er nog voor vier dagen eten is. Die ene kool of pompoen, daar kan je twee avonden van eten. Alle restjes groenten maken met een pot tomatensaus een goede soep.
Zorg dat je je koelkast checkt en iets maakt met de dingen die tegen de datum aanzitten. Plan pannekoeken met restjes yoghurt, slagroom en cottage cheese (ik gooi alles in pannekoeken en ze zijn altijd lekker). Plan een restjesmaaltijd en noem het een buffet.
Het is gewoon niet goed om eten weg te gooien.

Recycle je eten

Soms grillen we kippenpoten. Ik kook ze eerst, dan zijn ze sneller en veiliger gaar op de grill. Het ‘water’ gebruik ik later voor in soep. Een kipkarkas kan je hier ook voor gebruiken. Loof van groenten kan je gebruiken voor pesto of salade. Botten van vlees kan je ook gebruiken voor bouillon. Oud brood maakt prima croutons en daarmee een salade meteen ‘luxe’. Een restje rijst kan je mengen met tomaten uit een pakje, oregano en peterselie. Schep het in een paprika en warm op grill of in oven. Hop, weer een maaltijd van ‘niets’ gemaakt.
Ik probeer van weggooien toch een beetje een ‘last resort’ te maken. Koffiedik wordt scrub, restje diner wordt lunch, preiloof wordt soep, enzovoort.

Houd van je voorraad

Wat heb je aan een voorraad als je er niet van eet…. Niets 🙂 Ik vind het zo ideaal om alles wat ik nodig heb, thuis te hebben. Ik plan maaltijden ook rond wat er in de voorraad ligt. Makkelijk, want dat hoef ik dan niet te kopen. Die dingen die je makkelijk op voorraad legt, zijn vaak ook goedkoop. Handig!

Stel je eigen voorraadlijst samen. Op internet genoeg voorbeelden. Bewaar een paar weken bonnetjes en gebruik die, samen met de dingen die je vaak gebruikt, als basis. Zo vervelend om iets niet te kunnen maken omdat je een basisingrediënt niet hebt.

Kookboeken

Ik heb een aantal kookboeken. Cook once, eat all week is geweldig voor makkelijke paleo-proof recepten. Ik heb een oud Noors kookboek voor degelijcke ouderwetsche kost, wat boeken van bekende figuren (Jamie, Niglla) en voor Aziatisch, en taart. Hoewel ik niet heel vaak precies die recepten maak, krijg ik er wel vaak goede ideeën van. Dat ik blader in het Rutete Kokebok en denk bij het zien van recepten voor aardappels met bruine saus: ‘ja, vanavond lekker foe jong hai’. Zo gaat dat zo vaak.

Vaste maaltijden

Het is niet mijn stijl maar als je het lastig vindt om elke dag iets te verzinnen, doe dan elke avond een ander soort gerecht. Een pastagerecht, een ovenschotel, een soep + salade, een pizza of ander deeg, en wrap, een ‘we zien wel’ en een restjesdag met broodjes bijvoorbeeld. Dat haalt veel van het denkwerk weg en je kan hiermee echt eindeloos variaties maken. Daarbij: als koken niet je hobby is is afwisseling ook maar overgewaardeerd 😉 Driekwart van de wereld eet elke avond rijst zonder te mekkeren 😀

Tip:

Bewaar je maaltijdplanningen voor latere inspiratie.

Bereid voor

Als je boodschappen doet en daarna meteen groenten snijdt, is koken daarna een stuk makkelijker want daarin gaat veel tijd zitten. Het maakt je houden aan je planning veel makkelijker als je het door de weeks drukker hebt.

Batchcook

Voorheen maakte ik vaak in een keer eten voor een week. Nu doe ik het makkelijker: ik maak gewoon als ik kook, een dubbele hoeveelheid of meer. Werkt prima voor vlees, vulling voor wraps, salades met stevige groenten, soep, aardappelgerechten, ovenschotels en zulks.

Houd je koelkast netjes

Maak hem even schoon voor je gaat winkelen. Gooi vunzige dingen weg. Als het enige weerzin oproept, ga je het echt over drie dagen niet alsnog eten. Maaltijden plannen en koken gaat makkelijker er aangenamer als er enige orde is.

2 gedachtes over “Maaltijdplannen: handige tips.

  1. Als ik sla koop met een kluit dan zet ik die kluit met een klein beetje blad weer in de tuin. Beetje water erbij en na een paar weken een krop sla voor nop. Altijd weer een verrassing welke andere de tricolore sla de grootste krop wordt. Hier meestal de donkerrode. Dat is leuk, die vind ik het lekkerst. Prei houd je langer goed als je hem na aankoop in een fles zet met een bodempje water. Groeit hij als dank ook nog even door.
    Blad van radijsjes kan prima in de stamppot.
    Ik ben gek op restjes, want dat geeft weer een leuke basis voor burgers, soep, broodbeleg.

    Kun je eens een stukje schrijven over je ervaringen met de slowcooker? Ik denk erover om die aan te schaffen. Of een instantpot. Die laatste kun je nog veel meer mee.

  2. Oei, bouillon in de slowcooker… oeps. Wij hebben zo ook een ‘basisritme’ in onze maaltijden, met daarbij een basisvoorraad (veelal noten, zaden, linzen – droog spul) Nu er steeds meer eetbaars uit de tuin komt, bedenken we vaak een uur van te voren: hm… waar hebben we zin in? En dan graven we wat, plukken we wat en gooien daar wat noten of linzen door en voila: een maaltijd. Wij vegen zelfs de kruimels brood bij elkaar om die de volgende ochtend door de pap te doen, haha! Niks verspillen 🙂

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s