Het plezier van nergens bijhoren.

Het regent pijpestelen. Altijd moeilijk voor te stellen dat het gisteren zulk prachtig weer was en dat het dat morgen ook weer zal zijn, en heel de komende week volgens de voorspelling.
Maar in augustus maakt me dat niet zo veel meer uit, de vroege ochtenden zijn fris en tegen vieren koelt het altijd flink af. Ik ruik al geregeld een herfstlucht in het bos (zo’n kruidige lucht, vermengd met die van paddestoelen). Het is een enorm goed paddestoelenjaar en naast onze brievenbus groeien cantharellen. Ik hoop dat niemand anders ze ‘oogst’ en dat ze nog even kunnen groeien tot wij ze kunnen opeten. Nom!

De man heeft nog een lang weekend vrij genomen, dus morgen begint het weekend. Nu tel ik niet af naar het weekend, maar ik vind het altijd heerlijk om gewoon samen rustig aan te kunnen doen. Zo nu en dan neemt hij de kinderen mee om een stukje te varen en een ijsje te eten in het dorp. Soms ga ik mee, soms niet. Ik vind het ook erg fijn om gewoon even een paar uurtjes alleen te zijn.

Omdat het vandaag nogal netenweer is, heb ik meteen maar mijn poetsronde gedaan in huis en ga ik eens kijken wat we nodig hebben voor de komende herfst voor de kinderen. Vanmiddag doen we boodschappen voor de week, dan is dat maar weer gedaan.

En over coronamaatregelen gesproken, volgens VG -een sensatiekrant, maar dat zijn alle kranten hier-, gaat er op 14 augustus weer een inreisverbod in vanuit Nederland. Serieus. Ik weet niet waar ze het vandaan halen. Maar aangezien ze in Engeland al zeggen gebouwen inclusief fabrieken, verzorgingshuizen en private huizen met de grond gelijk te willen maken als ‘corona gets out of control’ dan…. Wel, laat maar even. Ik ben echt benieuwd of ik mijn ouders nog eens ga zien en zeker de rest van mijn familie.

Ik keek vorige week een video van Bjørn Andreas Bull Hansen, die ‘voorspelt’ dat er in september wederom lockdowns zullen volgen. Ik hoop dat hij ongelijk heeft maar als ik zie waar nu op aangestuurd wordt, zou het me niet verbazen. Maar dat zien we wel, ik kan er toch niets aan doen als men daarvoor kiest. Wat ik wel kan doen, heb ik gisteren al geschreven.

Ik wilde graag dit filmpje nog delen. The Priceless Benefits of not Belonging.

Als we niet bij een groep horen, hebben we de ultieme vrijheid. Als we ons onderwerpen aan een groep, doen we onszelf tekort. Een groep bepaalt vaak wat we mogen denken, zeggen, aantrekken, vinden, luisteren, eten…. En dat is beperkend. Het is een vorm van veiligheid, maar wel een die komt met een prijs. En die is je ‘eigenheid’.

De keuze uit dingen die je wel kan doen als je nergens bijhoort, is groot. Je kan zeggen wat je wil, aantrekken wat je wil, de muziek luisteren die je wil, de boeken lezen die je wil… En daarover praten met anderen, zonder dat je je druk hoeft te maken of je er nog wel bijhoort.

Als iemand die het liefst alleen is, of met mijn eigen gezin, kan ik dat alleen maar beamen.
Aan de andere kant betekent dat (voor mij) dat ik juist met bijna iedereen prima door een deur kan. Er zijn dingen die ik in het algemeen niet zie als heel positief maar ik zal niet gauw iemand persoonlijk veroordelen op basis hiervan. Ik kan best uit wandelen met mijn buurvrouw-met-de-veertig-bontjassen, ook al vind ik madammen met een bontjas zeer gemeen.

Het lijkt me vervelend om moeite te doen om bij een groep te horen. Ik vraag me vaak af: zouden die mensen, die zo gruwelijk veel moeite doen om ‘normaaaal‘ te zijn, nu nooit eens willen vertellen wat ze er echt van vinden? Of vinden ze simpelweg wat hun groepje zegt dat ze moeten vinden, zonder verder echt na te denken? (zo bijvoorbeeld)

Als al je ‘vrienden’ A vinden en jij vindt B, dan wil je dat toch kunnen vertellen zonder dat ze je veroordelen? Echte vrienden doen dat ook niet maar ‘in tijden van nood leert men zijn vrienden kennen’ en dat blijkt het leeuwendeel van de mensen met wie we ons omringen, vaak niets meer dan decoratie. Leuk als tijdverdrijf maar totaal niet essentieel en even inwisselbaar als de kussenhoesjes op de bank.

En natuurlijk, iedereen is afhankelijk van anderen. Dat zie ik als iets moois: we zijn allemaal een onderdeel van een groot organisme, zelfs al gaan we voor een groot deel onze eigen weg.
Soms vind ik sociaal doen aangenaam. Maar wel op mijn eigen voorwaarden. Natuurlijk houd ik rekening met anderen, maar niet ten koste van mijn eigen vrijheid om te zeggen, denken, vinden of schrijven wat ik zelf wil. Ook niet ten koste van die van anderen.

29 gedachtes over “Het plezier van nergens bijhoren.

 1. Wat een leuke insteek! Ik heb nooit bij een groep gehoord (vb: als puber droeg ik jongenskledij maar tegelijk deed ik ballet in tutu :-D) en heb het daar een groot deel van mijn jeugd/jong volwassenheid erg moeilijk mee gehad. Dat hele beeld is veranderd door dit stukje te lezen, waarvoor dank! (al stoorde ik mij er de laatste jaren alsmaar minder aan, één van de voordelen van ouder worden denk ik…)

 2. Grappig stukje van geen stijl. Wat ik me echter afvraag, waar komt die obsessie met gender de laatste tijd vandaan in de alternatieve media? Ook hier weer: er zijn twee genders. Nou nee. Veel mensen worden geboren met een intersekse conditie. Dus puur biologisch klopt dit alleen al niet. Ook mensen die chromosomaal wel vrouw of man zijn kunnen zich identificeren met een ander gender. Vaak kun je aantonen dat ze hormonaal anders in elkaar steken dan hun seksegenoten. Dus ook een biologische oorsprong. Ook cultureel is genderfluid zijn van alle tijden en culturen. Die mensen doen niemand kwaad. Waarom wordt dit als zo bedreigend ervaren? Weet jij dat, Gerlinde?

 3. Ik denk dat het probleem hem zit in het feit dat we die paar mensen zo moeten faciliteren. Straks geen geslacht meer op paspoorten, genderneutrale toiletten en geslachtloos opvoeden etc. Viking voorbijgaand aan biologische verschillen tussen man en vrouw. Mensen mogen van mij zo hybride zijn als ze willen hoor, maar ik hoef me er toch hopelijk niet op aan te passen en al hun gendergelijke shit te slikken.

 4. Ja, als je nergens bijhoort ligt dat toch aan jou is het idee. Maar sommige mensen zijn gewoon niet gemaakt om in zich in een kudde te verplaatsen.

 5. Bijzonder dat je dat zo ervaart. Geeft mij inzicht in waar dat(voor mij onbegrijpelijke) hameren op “er zijn maar twee genders” vandaan komt.
  Dat filmpje over not belonging is trouwens een pareltje. Ga meer van die jongeman bekijken.

 6. Volgens mij heeft of had bijna niemand een probleem met lgbtwaddanook. Maar het wordt nu zo bij mensen door de strot geduwd dat mensen zich er tegen af gaan zetten.
  Net als met Sylvana Simons en die Afrifye of wat zijn naam is. Mensen die nooit discrimineerden worden juist door dat gedram in een hoek geduwd en gaan daardoor juist lelijke dingen naar ze roepen. Kind van mijn vriendin is ook van mening dat hij een jongen is. Zo zeg ik het netjes denk ik. En prima, ik speel hem aan bij zijn nieuwe naam en hoop dat alles snel geregeld wordt. Maar daarvoor hoeft de vermelding vrouw niet van mijn paspoort, omdat hij die problemen heeft. Ik denk dat die voor veel mensen geldt?

 7. Zo zei mijn man het ook: het zijn maar een paar mensen en ze zijn buiten proportie aanwezig, dat roept weerstand op bij sommige mensen. Leek mij een wat eenvoudige gedachtengang, maar jij bevestigt dat dus.
  Ik snap dat je je reserves hebt bij het kind van je vriendin. Ik vind dat in Nederland veel te jong en veel te vaak wordt meegegaan in een genderdysforie bij kinderen. Het is geen ander kapsel he? Het is enorm ongezond fysiek voor je lijf. Ik ben nog uit de tijd dat transitie langzaam ging en alleen bij personen die geen psychiatrische achtergrond hadden. Uit literatuur blijkt dat genderdysfore kinderen als je ze met rust laat op volwassen leeftijd zelden alsnog transitie willen. Dit heb ik uitgezocht toen mijn jongste dochter door de schoolverpleegkundige werd aangepraat dat ze misschien liever een jongen wilde zijn. Had het kind er nog nooit over gehoord…Wordt nog boos als ik eraan denk. Dochter is nu 22 en blij dat ik haar behoed heb voor dat hele traject.

  Over dat paspoort: dat is natuurlijk ook maar een symbool. Het boeit mij voor geen meter wat er in mijn paspoort staat, ik weet toch wel wat ik ben. Dat een transpersoon daar zo’n circus over opstart laat zien dat het voor hen buiten proportie belangrijk is. Persoonlijk gun ik ze die overwinning. Zij hebben het blijkbaar nodig, ik niet, zoiets.

  Leuk om zo van gedachten te wisselen.

 8. Inderdaad, ‘hij’ is nu 17 meen ik. Alles is al in gang gezet. Snap dat ouders niet willen dat hun kind lijdt en als dat de oplossing lijkt…
  Wat goed dat jij daar bij je dochter niet in bent meegegaan. Ik heb dat inderdaad ook gelezen. En dat wel een verandering ondergaan, opvallend vaak eindigt in depressies of zelfmoorden. Hoe vreselijk verdrietig is dat.

  Jij hebt ook weer gelijk over dat paspoort. Als vrije mensen zouden we er sowieso geen een moeten hebben. Maar ja, dat kon 200 jaar geleden makkelijker dan nu 😉

  Hoewel die ID-plicht er ook nog maar een jaar of twintig is. Weet iig nog dat het er niet was voor op straat in NL

 9. Ben het regelmatig niet met je eens. Maar waarom zou ik je daarom veroordelen? Jij mag vinden wat je vindt! Ik weet ook dat je geen vlieg kwaad doet (want eh…beestjes, gheh, gheh), en ook geen mensen. Dus waarom altijd die nare reacties van mensen toch komen? Ik hoef niet altijd mijn gelijk te halen wanneer ik het ergens niet mee eens ben. Daarnaast denk ik dat iedereen zijn eigen ‘waarheid’ heeft.

  Wat die gender-aandacht betreft. Ik vind dat iedereen mag zijn wie hij/zij wil zijn. Heb het meegemaakt van een meisje van 10 die altijd al jongen wilde zijn. Kleedde zich als jongen, werd door de jongens als jongen beschouwd. Niemand deed er moeilijk over (school, ouders, collega-ouders). Afspraken met artsen waren geregeld (dat ‘veranderen’ gebeurt echt niet heel jong hoor). Tot ze in groep 8 na de zomervakantie ineens als meisje naar school kwam, compleet met oorbellen. Ook dat werd eigenlijk ook weer heel makkelijk door iedereen geaccepteerd. Er zal heus wel iets in de klas uitgelegd zijn. Dus soms begrijp ik de heisa eromheen niet helemaal. Zal wel per dorp/stad/familie/vrienden verschillen maar zo ruimdenkend vind ik onze stad helemaal niet. Waarom het hierbij dan totaal geen punt was? Gewoon, omdat mensen niet oordeelden denk ik. Misschien wel wat vonden, maar het wel respecteerden. Héél soms geloof ik in de goedheid van de mens, heel soms dan.

 10. Oh ja, het ging natuurlijk over nergens bij horen. Vroeger als kind vond ik dat moeilijk, tegenwoordig vind ik het een zegen!

 11. Niet met me eens? 😢😨😱
  Lol het zou wat zijn.
  Ik vraag me af…. Jij bent ook een einzelgänger met je eigen mening… Wij horen misschien veel vaker dingen waar we het niet mee eens zijn. En zijn eraan gewend dat we het niet eens zijn meeste mensen. Daarom kunnen we andere meningen makkelijker accepteren en hoeven we geen mensen van waandenkbeelden te beschuldigen als ze een andere mening zijn toegedaan.
  Hoe je echter heel de dag wat je wil horen en låt je je van alles vertellen door politiek en media zonder dat te bevragen dan is iemand met een ander idee meteen een bedreiging.
  Voor je eigen waarheid. We hebben allemaal onze eigen versie daarvan. Maar we moeten de waarheid zoeken en ben ons niet laten vertellen en denken hem te vinden door de tv aan te zetten….

 12. Mooie reacties en discussies maak je los! Dat ‘nergens bij horen’ heeft mij het grootste deel van mijn leven verdriet bezorgd, en nare dromen, maar tegenwoordig ben ik er een gelukkig mens door. Fijn blog, mooi filmpje, dank!

 13. Fijn om te lezen dat het nog goed goed gekomen is Anuschka 💚
  Wat zou het mooi zijn als we stoppen met elkaar in mallen te willen proppen en te veroordelen als mensen daar niet inpassen…

 14. Ik merkte vroeger al: hoe hard ik ook mijn best deed, ik werd nooit hetzelfde als anderen. Op een gegeven moment ben ik dat maar gaan omarmen en vond ik mezelf leuker dan mensen die bij groepjes horen. En ik vind die mensen vaak ook leuk hoor, alleen niet met mezelf erbij. Dochter van 17 heeft dit ook, ze zegt nu al: ik vind mensen soms zo vermoeiend! Alleen van haar vriendinnen (echt een clubje eigenzinnige meiden) krijgt ze energie zegt ze. Verder is het ‘ieuw, people’, haha. Komt helemaal goed met haar!

 15. Anuscka (prachtige naam!), herkenbaar. Ik stond (en sta) ook heel veel buiten van alles. Ik heb daar ook veel verdriet van gehad en soms nog steeds. Juist de huidige tijd geeft me heel veel inzichten in mezelf en waarom ik me zo voel. En dat ik inderdaad nogal anders ben dan het gros van de mensen. Velen denken dat ik een soort watje ben en me van alles mogen zeggen en van me mogen verlangen, omdat ik in de kern aardig en zorgzaam ben en me heel goed kan verplaatsen in andermans standpunten en posities. Als ik dan laat blijken echt wel voor mezelf op te kunnen komen en niet naar hun pijpen dans, worden ze boos en keren zich vaak van me af. Vroeger deed ik er van alles aan om dat te voorkomen (jeugdtrauma) en ben mezelf daarin ontzettend kwijt geraakt. Inmiddels weer behoorlijk teruggevonden en iedereen die daar moeite mee heeft: dikke vinger! En sindsdien kom ik meer en meer andere ‘rare’ mensen tegen met wie ik me zo verbonden voel, ook al ken ik ze nauwelijks.

  Weer een mooi blog! Ik ga het filmpje nog kijken. Ik ben wel degelijk het zwarte schaap in de still. En ik hou ervan (tegenwoordig)!

 16. Best stil en ogenschijnlijk nergens naar heel sterke meningen en idealen waar je nog voor dood zou gaan. Altijd het punt van een ander kunnen begrijpen. Al is het niet het jouwe. Je ziet liever de shit onder ogen en gaat er dan met opgeheven hoofd doorheen dan je ogen te sluiten. En paar goede vrienden. Of geen, maar liever echt jezelf dan je idealen opofferen in erbij te horen. Klinkt heel erg als dit type. Heb er eens over geblogd, veel mensen die hier reageerden waren van die type. En ja het zijn vakjes, maar ik vond het erg verhelderend om mezelf en anderen te begrijpen

 17. Heel interessant de MBTI persoonlijkheden. In ons gezin hebben we er ook veel aan gehad. Maar ik herken mezelf steeds meer in een soort mix van Estp en Infp. Lol.

 18. En wat denk je van al die vrouwelijke hormonen in het water. Vissen in de great lakes in America begonnen decennia geleden al van geslacht te veranderen. We zijn f*cked. Ik geloof dat die cocktail van de hormonen catastrofaal is.

 19. Ik had er nog nooit van gehoord, maar wat je beschrijft, klopt wel heel erg. Ik ga het eens bekijken.

  En de hormoonproblemen: ik ben daar zeer gevoelig voor (zeer waarschijnlijk heb ik veel last van oestrogeen dominantie). Moet er in september zelfs door geopereerd worden. Zelfs de mannen hebben grote last van alle hormonen die we in het dagelijks leven van buitenaf binnenkrijgen (voedsel, plastic, water, verzorgingsproducten). De mens verziekt echt letterlijk alles.

 20. Ben benieuwd of je er verder mee komt!

  En succes bij je operatie. Ik denk dat het een onderbelicht probleem is, die hormonen. Ook deel van het plan om de populatie te verzwakken?

  Vandaag had Vernon Coleman daar ook nog een video over waarin hij dit meldde.

 21. Aaaa, ja, story of my life, niet bij een groep horen. Toch krijg ik het idee dat heel veel mensen zich niet bij een groep horen voelen. Ookal lijkt het voor een ander dat dat wel zo is.

 22. Oef, wat fijn om dat stukje over er niet bijhoren te lezen. Ik kan er helaas bij tijd en wijlen nog steeds verdrietig om zijn als ik weer eens buiten ‘de groep’ belandt. Aan de andere kant geeft het veel vrijheid. Aankomend schooljaar sta ik zelfverzekerder op het schoolplein ‘tussen al mijn vrienden’.
  Ik heb een nichtje van 5 die tot voor kort alleen jongenskleding wilde dragen. Sinds een tijdje draagt ze meer meidenkleding. Ik vind het super hoe mijn nicht en man daar in meebewegen zonder te oordelen. Ook de school doet daar erg z’n best voor. ❤

 23. Geen idee of het een onderdeel van een groter plan is. Ik denk dat heel veel dingen ooit in een grijs verleden gedaan zijn zonder te realiseren dat het gevolgen kon hebben.

  Dit topic en je link hebben me de hele dag beziggehouden. Echt stil ben ik niet (beetje lastig met ADHD 😂), maar als je echt naar me kijkt en luistert, gaat het over dingen die me raken en bezig houden. Door mijn jeugd heb ik geleerd om mensen het gevoel te geven dat ik dingen deel, maar tot voor kort was het vooral veel lucht in mooie woorden verpakt.

  Ik zie dit type persoonlijkheid ook bij mijn middelste puber terug. Ik zie ook de pijn en worsteling van het niet erbij horen. En ik vind het vreselijk voor hem. Hij wil zo graag! Gouden hart, maar een paar trekken die afstoten. Helaas (nog) onbespreekbaar.

 24. Ik vind die 16 personalities ook altijd heel treffend, maar waar mijn mond echt van openvalt is human design.
  Je kunt hier gratis je chart maken. https://www.jovianarchive.com/Get_Your_Chart
  Vooral de combinatie van je eigen kaart met die van je partner en kinderen of andere mensen is (voor mij) enorm verhelderend. Het is even lastig om te begrijpen, maar deze dame geeft gratis startadvies. https://thecircleoflight.nl/the-best-human-design-books-articles-videos-to-decode-your-profile/
  Even gokken: Gerlinde jij bent een manifesting generator met 5/1 of 5/2?

 25. @Minke: een mens wordt als jongen of als meisje geboren, of je het nou leuk vindt of niet. Slechts in zeer zeldzame gevallen is het geslacht bij de geboorte niet duidelijk. Dat we dat hele gendergebeuren normaal moeten vinden, is inderdaad iets wat mensen door de strot geduwd wordt, zoals Gerlinde zegt. Als iemand bij de chirurg komt om zijn been of arm zonder medische noodzaak te laten verwijderen, stuurt die chirurg hem naar de psychiater. En iedereen vindt dat logisch, want zo iemand is in de war. Maar als je je geslacht wilt laten veranderen (wat overigens per definitie onmogelijk is, je DNA blijft onveranderd), wat veel ingrijpender gevolgen heeft dan de amputatie van een ledemaat, dan word je met alle egards behandeld. Dat is vreemd en eng.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s