Hoe maak je een minimalistisch huis?

Foto door cottonbro op Pexels.com

Door al je rommel weg te doen, natuurlijk šŸ˜‰ Maar het oog wil ook wat. Ik deed een concessie aan de man zijn liefde voor spullen maar ik vond het helemaal niets. Ik houd van oude spullen maar niet in een relatief modern huis. Onze meubels zijn dus weer teruggebracht naar het hoognodige en dat vind ik heerlijk. Ik voel me niet mezelf in een huis vol grote zware meubels.

Hoe creeer je een minimalistisch huis?

 • Bekijk de ruimte. De lichtinval. De mogelijkheden.
 • Kies kleuren. Of, neutrale tinten. Houd je hieraan bij het uitzoeken van meubels en andere spullen, hoe leuk die paarse bank en groene lampen ook zijn. Tenzij dat je gewenste kleuren zijn; niemand die zegt dat minimalisme grijs en grauw moet wezen. Of, niet iedereen is die mening toegedaan. Ik vind het zelf mooier om alles rustig te houden.
 • Kies bewust wat je erin wil hebben. Als het niet 100% zeker waarde toevoegt, heeft het geen plaats in je leven. Ook niet op je zolder of in de nok van je garage. Wellicht wel in het huis van iemand anders. Geef zo veel mogelijk weg.
 • Kies voor licht en luchtig. Geen zwaar eikenhout of praktisch onverplaatsbare meubels, zware tapijten of gigantische plafondlampen.
 • Zorg voor voldoende opbergruimte. Vermijd een wirwar van kastjes, mandjes en bakjes maar zorg ervoor dat alles een plek heeft in (ingebouwde) kasten. Ingebouwde kasten zijn ideaal maar helaas worden moderne huizen hier niet standaard mee opgeleverd.
 • Kies voor natuurlijke materialen. Kurk, wol, leer, linnen, katoen, hout, metaal, glas… Plastic wordt lelijk zodra het beschadigd raakt. Daarvoor eigenlijk al. Natuurlijke materialen krijgen alleen maar meer charme met het gebruik.
 • Houd de vloer zo leeg mogelijk. Lampen met snoeren, mandjes met tijdschriften, planten op krukjes, kleine tapijtjes… al deze dingen dragen bij aan een rommelig beeld en maken schoonmaken een meer tijdrovende bezigheid. Hang lampen aan muren of laat ze inbouwen, verkies een groot tapijt boven meerdere kleine en wees heel kritisch in wat je verder op de grond zet. Een lange bank in plaats van drie stoelen aan je eettafel.
 • Ga eerst door al je spullen heen, voor je opbergmeubels aanschaft. Zo voorkom je de aanschaf van overbodige meubels en vermijd je de mogelijkheid om rommel te bewaren in de toekomst.
 • Kies multifunctionaliteit. Een kist die als extra zitplaats dienst kan doen of een kleine bijtafel die je makkelijk op je balkon kan zetten.
 • Organiseer de dingen die je wel houd. Zorg dat het makkelijk te pakken en vooral op te bergen is. Houd lege ruimte in je kasten. Geef spullen de ruimte.
 • Koop zo min mogelijk nieuwe dingen en voeg alleen dingen toe na rijp beraad en een afkoelperiode.
 • Koop niets in een aanbieding dat je niet voor de volle prijs zou kopen
 • Koop niets dat je niet cash kan betalen, behalve een huis of appartement
 • Luxe is niet nodig. Makkelijk schoon te maken, goede opbergplekken en licht, dat is luxe. Een keuken van 25000 euro is op zijn vriendelijkst gezegd, overbodig.
 • Maak waar mogelijk grotere ruimtes van meerdere kleine ruimtes.
 • Zorg dat je oppervlakken leeg kan houden, door bijvoorbeeld een televisie aan de wand te monteren en geen dingen op het aanrecht te hoeven houden wegens plaatsgebrek.
 • Houd gordijnen licht en luchtig, zoals bijvoorbeeld vouwgordijnen of simpele witte katoenen gordijnen.