Woensdag: anti-uitsteldag.

Foto door Pixabay op Pexels.com

Het is een heerlijke dag en ik heb niet al te veel te doen dus straks ga ik de tomatenplanten uit de kas halen en de kas een poetsbeurt geven. Ze zijn gigantisch en zitten vol bloemetjes maar heel veel hoop op tomaten heb ik niet meer, nu met de nachtvorst en rap korter wordende dagen.
Er staat ook nog oost-indische kers en komkommerkruid, dat vermoedelijk de komende koude nachten niet overleeft. Heel veel insecten vliegen er niet meer dus ik denk dat ik dat er ook maar uit haal. Of niet, want het is nog wel mooi. Dilemma’s, dilemma’s…. 😉

De komende dagen worden ook fris. Van die heerlijke ‘crispy’ herfstdagen. Zalig. Zonnetje erbij, paddestoelen overal, vallende blaadjes, gezellig donkere avonden, prachtige zonsopgangen, heldere nachten vol sterren en nog heerlijk weer om buiten bezig te zijn.

Vanmorgen heb ik na mijn ochtendroutine (douchen en aankleden, was afhalen en een nieuwe was ophangen, bedden opmaken, overal opruimen, wasbakken en toiletten fris, stofzuigen) een kwartiertje gebruikt om de badkamer schoon te maken. De muren en buitenkant van de douche, wasbakken en toiletten extra goed, het kastje leeg en schoon, de deuren afnemen en achter de douchecel ervan maken wat ik kan. (een opstaand randje met een douchegordijn is zo veel handiger dan zo’n plastic doos vol randjes en gootjes waar alle viezigheid zich ophoopt!)

Deze week is voor zone 3 volgens FL; de badkamer en (in mijn schema) de kinderkamers. Een timer zetten voor een kwartier kan goed helpen om zo veel mogelijk te doen maar jezelf niet over de kop te werken. Elke dag een beetje heeft veel meer effect dan eens in de paar maanden een enorme poetsmarathon en de rest van de tijd in de rommel zitten.

Woensdag is ook anti-uitsteldag volgens het systeem van Flylady en hoewel ik altijd mijn rekeningen op tijd betaal, vind ik het fijn om er een vaste dag voor te hebben zodat ik echt niets vergeet en het nooit langer dan een week kan laten liggen.

Ik schrijf in mijn planner wat ik die dag moet doen: een document doorsturen aan de accountant, een rekening betalen, een instantie ‘purre’ (Noors voor prei, maar ook voor aanmanen) of een afspraak maken met de een of ander.

In plaats van dat de dingen die ik moet doen heel de tijd in mijn hoofd rondvliegen en me op de gekste tijden overvallen, schrijf ik de concrete actie op die ik moet nemen. Dus niet: ‘aangifte 2019 verzorgen’ maar ‘jaaropgaven bank en werk downloaden en doorsturen naar accountant voor aangifte 2019’.
En niet: ‘betalingen doen’ maar ‘Tudos en Nordlys Energi betalen’.

De dingen concreet maken, maakt de dingen veel rustiger.

Ik heb een planner in A5 formaat die kan worden gevuld met van alles. Ik heb hierin een voorgedrukte agenda zonder datums, die moet je zelf invullen. Dit is mijn ‘catch all’ door zulke dingen. Als er facturen moeten worden betaald, een nieuwe deurmat moet worden aangeschaft of er iemand naar de tandarts moet, ik noteer het hier.

Of je nu wel of niet het systeem van Flylady volgt, het hebben van een vaste plek om concrete acties te noteren en het hebben van een aantal vaste dagen in de maand waarop je je administratie doet, brengt enorm veel rust.

Zet de datums vast in je agenda en wijk er niet van af. Mocht het een keer echt niet lukken, zorg dan dat je het in elk geval voor het einde van de week hebt gedaan.

Mijn dingen zijn weer gedaan en dat voelt altijd zo fijn!