Flylady deze week.

Foto door Pixabay op Pexels.com

Ja sorry voor het lame onderwerp hoor, het was dit of The Great Reset.

Ik volg het systeem van flylady doorgaans min of meer, de ene keer wat nauwkeuriger dan de andere keer. Dit systeem is gebaseerd op een ochtendroutine en een avondroutine, waarin je essentiële dingen doet die heel je huishouden makkelijk laten verlopen.

Ochtendroutine:

 • op tijd opstaan, wassen, aankleden (tot en met schoenen volgens FL, om te zorgen dat je niet op je kont blijft zitten)
 • eten, eten geven, opruimen
 • water drinken
 • oppervlakken leeg (aanrecht, tafels, wastafel)
 • wastafel en toilet fris
 • was bijwerken (’s avonds klaarzetten, ophangen, vorige was opvouwen)
 • bedden opmaken
 • avondeten plannen

Avondroutine:

 • afruimen, tafel netjes maken en evt. dekken voor vlg morgen
 • wasmachine klaarzetten met uitgestelde start
 • keuken proper, koffie klaarzetten voor vlg morgen
 • lunchpakketten maken (doen kinderen zelf)
 • gootsteen schoon
 • laatste kopjes en glazen in vaatwasser en aanzetten
 • tafels en aanrecht leeg
 • evt. outfit klaarleggen, tas en sleutels en telefoon op z’n plek
 • make up verwijderen, tanden poetsen, op tijd naar bed

Verder is het huis verdeeld in zones. Deze week is voor zone 1: de gang, om het huis en de eetkamer. Elke dag (ik doe elke werkdag) een kwartiertje of 20 minuten zo veel mogelijk doen in deze ruimte. Eerst declutteren, dan schoonmaken.

Wat je onder meer kan doen:

 • Ramen wassen
 • Stoffen, van boven naar beneden
 • Jassen en schoenen declutteren
 • Bekijken wat je nodig hebt: extra haken of een schoenenkast of een frisse deurmat
 • De vloer echt goed schoonmaken
 • Matten uitkloppen
 • De voordeur wassen en voorzien van een fleurige bolchrysant of lantaarn
 • Kasten in je eetkamer opruimen en poetsen
 • Kleden uitkloppen of waterstofzuigen
 • Tafel en stoelen nauwkeurig schoonmaken

Elke dag heeft een ‘daily focus’ .

Maandag: weekly home blessing. In de meest gebruikte ruimtes van je huis stoffen, stofzuigen en dweilen, het afval wegbrengen en papieren sorteren. Dit kost bij elkaar iets meer dan een uurtje. Perfectie is niet het doel, leefbaarheid wel.

Dinsdag: plandag. Alles kan je plannen 🙂 Zoals:

 • je weekmenu
 • je boodschappen
 • andere aankopen voor verjaardagen, feestdagen of dergelijke
 • dingen om te doen met de familie
 • kaartjes om te sturen
 • je garderobe….

En iets voor jezelf. Een half uurtje met een boek, of een gezichtsmasker, pedicure….

Woensdag: administratie- en anti-uitsteldag. Ik heb er zo’n gruwelijke hekel aan maar op deze dag die dingen doen (of op een andere vaste dag in de week) zorgt dat ik nooit achter loop met dingen en dat geeft rust in mijn hoofd. Deze week moet ik achter belastingdingen aan…. het ergste. Maar ik weet dat ik het in mijn hoofd altijd groter maak dan het is.

En verder: vervang die lamp, maak die afspraak, verschoon de kattenbak…. Alles wat je maar voor je uitschuift, doe je vandaag.

Donderdag: klusjes buitenshuis. Boodschappen, pakjes wegbrengen, pakjes ophalen, dingen afgeven, langs de kringloop etc…

Vrijdag: poets je schoenen, declutter je tas en doe iets leuks met je liefjes. Of voor jezelf, als je geen liefjes bij je in huis hebt. Wij doen op vrijdag altijd ‘de mand’. Ik koop bij de kringloop een boekje, Donald Ducks, iets om te knutselen of iets anders leuks, maak een fles limonade, koop een zak chips en wat snoepjes en dat is leuk. Mand = tradiesie. Kleine fijne rituelen in bijzondere tijden. Verder maken we pizza en kijken vaak een film. ‘Dragonheart’ staat op het programma voor vrijdag, want met Sean Connory.

En natuurlijk kan je alles naar je eigen schema aanpassen. Heb je geen tijd om elke dag een kwartier in een zone wat te doen? Op zaterdagmorgen iedereen een kwartiertje aan het werk en het is ook weer gedaan. Of een half uurtje, als je alleen bent want vermoedelijk wordt het ook minder snel vies dan met 4 kinderen.

Geen tijd voor een weekly home blessing? Maandag even snel stoffen, dinsdag de stofzuiger erdoor, woensdag de dweil en op donderdag je afvalbakken naar buiten kost per taak 10 minuten en dan is het ook gedaan.

Schrijf het op!

We hebben vaak van alles te doen en moeten van alles doen. Sommige gedachten blijven dan in ons hoofd rondspoken. Wat dan helpt is het opschrijven en verdelen in een aantal categorieën, bijvoorbeeld:

 • aan te schaffen (van die dingen die je niet vaak koopt: lampen, sokken, cadeaus, batterijen)
 • te doen (kleding inleveren, langs de milieustraat, geleend pak suiker teruggeven)
 • administratie (factuur betalen, accountant antwoord geven, belastingdienst bellen over watdanook)

Houd al deze dingen op een plek. Of het nu je papieren agenda is of je telefoon, overal briefjes maken werkt niet. Je raakt ze kwijt, ze zijn rommelig en onhandig. Ik schrijf alles in mijn planner waar genoeg ruimte is daarvoor. Ik vind het fijn om dingen af te kunnen strepen en te zien wat ik gedaan heb, zodat ik een week later niet hoef te twijfelen of ik het nu wel of niet deed.
En: maak dingen concreet. Niet ‘cadeautje voor Piet’ opschrijven, maar op je boodschappenlijst voor donderdag: fles jenever voor Piet z’n verjaardag’. Niet op woensdag: ‘juf jarig, aardigheidje’ maar de donderdag ervoor de benodigdheden voor het aardigheidje op je boodschappenlijst en dinsdag een herinnering om het aardigheidje ’s avonds in de rugzak van het kind te stoppen.

Verder heeft elke maand nog een extra gewoonte. Deze maand is dat menuplanning. Ik heb al vaak gezegd dat ik me zelden precies aan mijn planning houd (het gehakt gaat niet in de pastasaus maar worden balletjes bij rijst, de wortels worden geen soep maar salade etc.) maar hierdoor heb ik nooit teveel aan het einde van de week. Random wat groenten meenemen, werkt niet.

Dus. De wasmachine is bijna klaar, mijn koffie is weer op het is gestopt met stormen. Er is zelfs een waterig zonnetje. Ik houd niet van storm. Te veel onrust aan mijn hoofd.

Elke dag een beetje doen, geeft meer effect op de lange termijn dan poetsmarathons. Iets doen is beter dan niets. ‘Gedaan’ is goed genoeg, perfectie is nergens voor nodig en onbereikbaar. Saai bovendien. In een kwartier kan je heel veel doen. Dat geldt ook voor chaos in je huis: zet een timer en doe zo veel je kan om het op orde te krijgen. Vermoedelijk heb je aan tien minuten genoeg om het weer leefbaar te maken, hoe erg het er ook uitziet. Niet laten afleiden is de sleutel tot succes 🙂