Wat je jezelf vertelt.

Ik denk dat je word, wat je jezelf verteld. Of wat je verteld wordt, als je jezelf niet vertelt wat en wie je bent.

Een aantal dingen heb ik lang over mezelf gedacht, die niet waar waren. Of, veranderd konden worden.

Bijvoorbeeld: ik ben een chaoot. Ik ben geen net persoon. Ik vind het lastig om alles netjes op orde te hebben. Ik ben onhandig.

En door nature of nurture ben ik ook een rommelkont, een chaoot en onhandig. Ik laat dingen slingeren, uit mijn handen vallen, weet het hele jaar wanneer iemand jarig is behalve op de dag zelf, ben goed in het zeggen van het verkeerde op het verkeerde moment en ga zo maar door.

Drie jaar geleden nam ik me voor om netter te worden. En ik leerde in een van de boeken die ik las de tip om over jezelf te denken als iemand die wel is wie en wat je graag zou willen zijn.

In plaats van denken dat je een sloddervos bent die met allerlei moeite probeert haar huis netjes te houden, kan je ook aan jezelf denken als iemand die heel netjes en geroutineerd is. Hoe zou die zichzelf gedragen in het dagelijks leven?
Zou ze haar huis binnen komen en struikelen over een stapel was, of zou ze dat euvel meteen verhelpen?
Zou ze op d’r kont zitten terwijl de keuken vol met vaat stond?
Zou ze gewoon voor de twintigste keer een la dicht proberen te proppen, of zou ze hem opruimen?

Of wat betreft eten:
Zou ze de hele dag lopen grazen, of zou ze netjes aan tafel zitten en zich beperken tot drie maaltijden per dag?
Zou ze eten tot ze pijn in haar maag heeft, of een fatsoenlijke hoeveelheid opscheppen en het daar bij houden?
Zou ze cola drinken uit een fles, of water uit een mooi glas?

Zou de persoon die je wil zijn, zich op die manier gedragen?

Je kan jezelf van alles wijsmaken. Ten kwade, maar ook ten goede.

Als je over jezelf gaat denken als een net, georganiseerd persoon, dan ga je je ook zo gedragen.

’s Ochtends vroeg schrijf ik graag in mijn dagboek en ik ben niet van de affirmaties en eindeloze analyses van mijn gevoelens, maar ik schrijf vaak op hoe ik wil leven, hoe ik mijn dag wil doorbrengen, wat ik ga eten, hoe ik me wil voelen… Ik denk aan hoe degene die ik wil zijn, zich gedraagt.

Als ik minimalistisch en zuinig wil leven, moet ik geen nieuwe spullen kopen. Ik neem me dan voor om niet naar spulletjes op internet te kijken of geen onnodige aankopen te doen. Want als ‘minimalist’ en ‘zuinig persoon’ doe ik dat niet. Dat is constructiever dan denken dat ik een gat in mijn hand heb dat ik wanhopig probeer te stelpen door mezelf te straffen met al dat leuks te laten liggen.

Ik schrijf op dat ik het leven mooier wil maken en dat ik daar moeite voor doe door kleine, extra dingen te doen. Dat ik een goede moeder wil zijn door aanwezig te zijn. Dat ik een goede moeder ben, want ik ontbijt met de kinderen, zit bij ze aan tafel, lees ze voor, ga met ze naar buiten. Het is fijner om aan jezelf te denken als iemand die het goed doet dan als iemand die het constant, geplaagd door mom-guilt fout doet maar het elke dag gaat proberen beter te doen.

Het is beter om over jezelf te denken als een net persoon, een goede moeder, een fijne vrouw, een levensgenieter die af en toe een steekje laat vallen, dan als een chaoot, een ploetermoeder en een wandelende berg tekortkomingen die het elke dag weer probeert, maar die nooit goed genoeg is.

Als dat ergens op slaat 😀

Je kan je eigen gedachten kiezen. Veranderen kan altijd. Maar veranderen vanuit de gedachte dat je niet goed genoeg bent, of een chaoot, een luiwammes, een vreetzak dat werkt niet.

Schrijf op wie je bent. Spreek het uit, of denk het. ‘Ik ben een positief persoon’ in plaats van ‘ik moet minder piekeren’. ‘Ik eet voor 95% gezonde dingen en gun mezelf soms een uitspatting’ in plaats van ‘ik zou moeten lijnen want ik ben veel te vet’. ‘Ik heb mijn huis keurig op orde en ben het waard om in een nette omgeving te zijn’ in plaats van ‘ik ga proberen de eeuwige chaos onder controle te houden’.

Helpt echt.