Bespaartip: geen boodschappen doen.

Foto door Lisa Fotios op Pexels.com

In elk geval niet meteen zodra de eerste dingen op beginnen te raken.

Het is nu tien dagen geleden dat we boodschappen deden. Op een keer tussendoor een zak appels, brood en een pak meel na dan. Ik wilde alles dat we hadden liggen, opmaken. En dat is nu ook bijna gelukt: voor de lunch ligt er nog wat tomaat, ui, een restje wortelsalade en twee eieren. Verder zijn de verse dingen helemaal op.

En dat was de bedoeling. Het is zo lekker makkelijk en overzichtelijk om boodschappen te kunnen doen op de automatische piloot omdat we gewoon ‘alles’ nodig hebben.

Het maakt me creatiever met wat we nog hebben. Ik meng overal restjes doorheen. Een omelet met een restje tomaat en ui, bleekselderij door vulling voor de wraps… Dat doe ik normaal ook, maar het geeft me een goed gevoel om elk bewaarbakje in de koelkast te zien verdwijnen. Er staat nu alleen nog mosterd, pesto en gember enzo.

En dat geeft me dan weer extra waardering voor het feit dat we gewoon naar de winkel kunnen gaan en kunnen kopen wat we willen. Het blijft toch bijzonder dat elke dag de winkels weer vol liggen met de meest bijzondere dingen over de hele wereld. Ik probeer wel zo veel mogelijk bij ‘lokale’ producten te blijven. Maar wat is lokaal? Het noorden van Noorwegen is lastiger te bereiken dan het zuiden van Spanje. In die zin zijn sinaasappels wellicht minder milieubelastend dan aardappels uit Tromsø. Ik houd het het liefst bij Europeesche waar.

Ik gooi minder weg. Als ik niet oplet, gebeurt het soms dat ik iets niet opmerk. Ik haat eten weggooien. Maar als in een volle groentenla een zak spinazie onderop is gegooid kom ik hem soms te laat tegen en dan ligt alles in een lichtgroen-bruin drabje. Argh! Dus ik ga eens proberen om iets frequenter boodschappen te doen. Plannen voor vier dagen is eenvoudiger dan voor zeven of meer. Het blijft wat overzichtelijker, hoop ik.

Ik houd van een opgeruimde voorraad en koelkast Je hebt mensen die het het leukst vinden om nieuwe verpakkingen open te maken en mensen die een even zo goed gevoel krijgen als ze iets helemaal opgemaakt hebben. Ik heb dat laatste. Een stampvolle koelkast geeft me niet het het gevoel van overvloed maar van: ‘oh jee, daar moet ik allemaal nog eten van maken’.

Dus: stretch je boodschappenbudget en maak gewoon eens echt alles op dat je redelijkerwijs op kan maken. Niet als in: eet nog drie weken pasta met gehakt en tomatenpuree, maar: maak alle verse dingen in je koelkast en fruitschaal op. Doe restjes groenten in een soep of omelet, maak pannekoeken als je brood op is, bak een appel-kruimeltaart voor het ontbijt als je melk of yoghurt op is (appel mengen met kaneel, kruimeldeeg van havermout, noten en boter er bovenop) en eet de dingen uit je vriezer daadwerkelijk op. Je zal versteld staan hoe veel je eigenlijk nog hebt, ook al lijkt het niet zo te zijn!