Koud douchen, de voordelen

Foto door Evin & Kim op Pexels.com

Niet alleen een bespaartip 😀

Koud douchen doe ik al heel lang maar niet altijd even consequent en even lang. Het laatste jaar wel: elke dag ga ik of in zee, of ik douche koud, minstens twee minuten en vaak langer want na anderhalve minuut ofzo, wordt het ‘lekker’. Alleen in december en januari was ik daarmee gestopt.

Het water uit de kraan is hier koud rond deze tijd. Het zeewater nu rond de 8 graden. Hoe kouder, hoe effectiever 🙂

Wat ik ervan merk? Deze dingen zijn aan meerdere dingen toe te schrijven. Aan naar buiten gaan, wandelingen maken, vasten, redelijk gezond eten etc. Maar toch:

 • ik ben nooit ziek of snotterig (behalve in januari toen ik was gestopt met koud douchen)
 • mijn lichaam is meer ‘getoned’: strakker
 • mijn vel is heel zacht en ik smeer zelden, want niet nodig
 • ik kan goed tegen kou: ik heb het zelden koud, de man die altijd loeiheet doucht heeft het daarna altijd koud
 • ik heb weinig stress. de kou maakt me zo bewust van ‘het moment’, het is niet echt mogelijk om aan iets anders te denken dan ‘nu’ en dat goede gevoel blijft lange tijd bij me
 • ik voel me nooit meer ‘down’. Ik denk wel vaak ‘wtf’ tegenwoordig, maar het krijgt me er niet onder 😉
 • mijn spijsvertering is probleemloos, ook door regelmatig vasten en bepaalde dingen zeer beperkt eten
 • geen stijve handen als ik net wakker ben
 • diepe slaap en binnen een paar minuten in slaap vallen
 • het geeft me het gevoel dat ik sterker ben
 • het zet de toon voor de rest van de dag, ik ben actiever

En dat is geen onzin. Er zijn genoeg voordelen van blootstelling aan kou die wetenschappelijk bewezen zijn:

 • Koud douchen activeert de effectiviteit van bruin vet. Wit vet is opgeslagen energie, bruin vet houdt je lichaam warm.
 • Het helpt tegen depressies. De kou activeert het sympathische zenuwstelsel en verhoogt de afgifte van noradrenaline. Het sympathische zenuwstelsel is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zo beïnvloedt dat het lichaam arbeid waar energie voor nodig is kan verrichten. Noradrenaline is een neurotransmitter en hormoon dat een oppeppende werking heeft. Mensen met te weinig van deze stof, voelen zich depressief.
 • Koud douchen verhoogt (onder meer) het aantal witte bloedcellen in je lichaam. Die spelen een belangrijke rol bij de afweer tegen ziektes
 • Koud water vermindert laaggradige ontstekingen. Door onze manier van leven, met te veel comfort, slecht eten zoals suiker en zonnebloemolie, te veel granen etc. ontstaan er constant ontstekingen in het lichaam. Dat merk je niet direct, maar ze zijn de oorzaak van wat ‘welvaartsziekten’ genoemd worden. Koud douchen maakt stoffen vrij die ontstekingsremmend zijn en dus deze ontstekingen tegengaat.

Hoe begin je met koud douchen?

 • Neem je voor: ik ga koud douchen. Ik ga het koud hebben en me daarna heerlijk voelen
 • Ga niet eerst om moed te verzamelen een half uur onder een hete douche staan. Beperk dat tot doen wat je moet doen (benen scheren, haren wassen) en ga daarna door naar koud. Hup!
 • Doe wat bij je past. Ik zet liever in een keer de koude kraan aan dan stapje voor stapje te wennen maar als dat meer je ‘ding’ is, moet je het op die manier doen
 • Ga je buiten zwemmen, draag dan zo min mogelijk. Geen badpak maar liever een bikini.
 • Ga je buiten zwemmen, kijk dan of je iemand zo gek krijgt om mee te gaan. Hier trekt niemand een wenkbrauw op. De tante van de buurman gaat elke dag, ook met een meter sneeuw, ‘bade’ midden in het dorp. Maar als je samen bent, is het wellicht makkelijker om bij vragen mensen te overtuigen dat je niet gek of suïcidaal bent want die vraag krijgen buitenzwemmers soms tussen september en mei 😉
 • Of begin eerst met lauw douchen en dan langzaam steeds kouder
 • Wisseldouches werken ook perfect: een halve minuut koud, dan warm, dan koud, dan warm tot je in totaal twee minuten koud hebt gedoucht. Die twee minuten is schijnt namelijk het moment te zijn waarop je lichaam echt serieus hard begint te werken om je lijf tegen de kou te beschermen en waarna alle goede dingen gebeuren.
 • Spoel eerst je voeten, benen, armen, en dan langzaam de rest van je lijf
 • Probeer te bedenken hoe goed het voor je is, hoe heerlijk je je straks voelt als je uit de douche komt, hoe gezond je je voelt in plaats van KOUD KOUD KOUD OMFG WAT IS DAT KOUD!
 • Probeer diep maar rustig te ademen, probeer dat onder controle te houden
 • Bouw het op: een halve minuut, een minuut, twee minuten… elke dag een beetje meer
 • Wen ook overdag aan kou: trek niet altijd een dikke jas aan als je naar buiten gaat voor korte tijd

Ik ben er in elk geval heel enthousiast over. Ik kan wel zonder, maar liever niet. Elke dag ‘moet’ ik in het koude water. Binnen of buiten. Ik voel me echt slomer als ik het niet doe. Dat het zo veel gezondheidsvoordelen heeft, verbaast me niet. Het euforische gevoel na een duik in zee is zo heerlijk. Want nee, in ijskoud water liggen vind ik echt niet lekker op dat moment. Maar het gevoel erna is wel onbetaalbaar fijn!

Er zijn veel studies naar het effect op overgewicht, diabetes, reumatische klachten en de ziekte van crohn, bijvoorbeeld. Ik ga hier niet lopen beweren dat koud douchen het wondermiddel is dat je van die narigheid zal verlossen, maar als ik zoiets zou mankeren zou ik het graag onderzoeken, met een open geest en luisteren naar de vele verhalen van mensen die wel zijn klachtenvrij zijn geworden na bijvoorbeeld koude-therapie, eventueel in combinatie met vasten en een minder ‘modern’ dieet.

Je verslaving aan comfort, moet je gewoon opzij willen zetten. En ja, dat is soms lastig. We zijn zo gewend aan kachels, warme douches, dikke jassen en zodra we een beetje trek voelen, kunnen eten wat we willen plus een beetje meer dan dat. Maar we worden alleen maar sterker en gezonder als we eens datgene doen waar ons lichaam op gebouwd is. Je bent veel sterker dan je denkt. En dat besef, dat hebben we nodig. Zeker nu.