blijven leven.

Ik ben een groot voorstander van routines omdat ze het leven eenvoudiger maken. Over sommige dingen wil ik gewoon niet nadenken zoals over ‘wanneer ga ik de was doen’ of ‘wanneer ga ik de ontbijtspullen opruimen’ of ‘wanneer maak ik mijn bed op’. Simpele routines maken het leven makkelijker want als ik gedaan heb wat ik moet doen, ben ik vrij om te doen wat ik wil daarna.

Maar, er is een verschil tussen routine en sleur. Wat sleur is, verschilt van persoon tot persoon. Zowel de man als ik zijn geen fan van onnodige veranderingen. Van baan wisselen voor een betere carrière of onze woonsituatie upgraden: als dat het doel is, hoeft het niet. We doen vaak dezelfde dingen, zoals bijna iedereen. Ik doe het huishouden, de man gaat naar werk. In het weekend doen we boodschappen. We zien vooral dezelfde mensen en zijn tevreden met wat we hebben.

Maar dat wil niet zeggen dat je leven saai hoeft te zijn.

Nu met alles wat er aan de hand is, of je nu denkt dat dit een toevallige samenloop van omstandigheden is of een geplande aanval op de vrijheden van alle mensen: de dagen hebben de neiging om zich aaneen te rijgen en een grote grijze massa te worden als we toegeven aan het gevoel van machteloosheid en lamlendigheid dat men ons op lijkt te willen leggen met alle constant veranderende, overdreven vrijheidsbeperkende en angstaanjagende maatregelen.

Daarom is iets anders dan anders doen, een goed idee.

En er is zo veel dat je kan doen. Ja, het is misschien gewoon afleiding of bezigheidstherapie maar bezig blijven en nieuwe dingen doen is goed voor onze geest en helpt stress te verminderen.

‘Men’ heeft ons jarenlang aangepraat dat we hulpeloos zijn. Dat we bazen nodig hebben die ons vertellen hoe onze wereld eruit moet zien. Dat we comfort food moeten eten om ons beter te voelen. Dat we elke week nieuwe cosmetica nodig hebben om mooi te zijn. Dat we in luxe huizen moeten wonen met balzalen van kamers. Dat we de meest luxe stoelen en banken nodig hebben. Dat we ons huis op een aangename 22 graden moeten houden. Dat facebook net zo leuk is als persoonlijk contact. Dat we zelf niet weten wat goed is voor onze kinderen als het aankomt op onderwijs.

En noem het maar op.

Dat is onzin.

We kunnen veel meer en zijn veel sterker dan we denken.

En als we dat gaan ontdekken, dan gaan we weer leven. Verdwijnt een deel van onze zorgen. Verdwijnt -een deel van- onze angst.

De mensen die dit circus en de Great Reset hebben bedacht (want het is allemaal gepland. Zoek Agenda 2030 en Event201 en klik iets verder dan de eerste beste link van een door diezelfde club betaalde factchecker…. of zoek het op bij de bron zelf want daar staat het ook beschreven) zijn doodsbang van mensen die weinig te vrezen hebben.

Bange mensen zijn brave mensen. Ongelukkige mensen zijn brave mensen.

Wat heeft een gelukkig mens nodig? Liefde, gezondheid, een stapeltje kleren en genoeg te eten en te drinken.

Mensen die verslaafd zijn aan warmte, comfort en te veel eten, zijn bang om dat te verliezen en zullen van alles doen om dat te behouden. Ze willen zich dan ook graag laten inspuiten met hetzelfde virus als waartegen ze nu een mondkapje gebruiken. De ironie 😀

Om hun vrijheid terug te krijgen zeggen ze dan. Nee, hun comfort.

Vrijheid is mogen gaan en staan waar je wil, je kinderen het onderwijs laten volgen dat bij ze past in plaats van ze verplicht naar de staatsschool te moeten sturen, vrijheid is feestjes mogen geven voor meer dan twee man en een paardekop. Of 1 man en een paardekop, op basis van de huidige regels. Vrijheid is als je een tiny house mag bouwen of in een tent mag wonen en als je ogen verschoond blijven van reclameborden, zielloze kantoorpanden op zichtlocaties en als je vrij mag ademen in plaats van dat je gedwongen wordt om een ziekmakende lap voor je gelaat te moeten binden. Vrijheid is als de natuur niet wordt opgeofferd voor nog meer Shurgards en KFC’s.

Maar goed.

Doe eens wat anders. Iets waarvan je al jaren denkt: dat zou ik eigenlijk moeten doen.

Iets dat je sterker maakt. Iets dat patronen doorbreekt. Iets dat je gelukkig maakt.

Ga naar buiten, ook al regent het. Ga fietsen, ook al regent het. Elke dag.
Neem een andere weg.
Zet je televisie uit.
En je mobiele telefoon. Nog beter: doe beide’ weg.
Volg eens een begeleide meditatie.
Leer een instrument spelen.
Schrijf een brief aan je tante ofzo. Of gewoon aan een oude vriendin.
Ga koud douchen. Ga het koude water in….
Begin met lange afstandwandelen.
Daag jezelf uit om iets te doen dat je niet altijd doet. Al is het maar om even met iets heel anders bezig te zijn.
Neem je telefoon niet mee en wees een vrij mens.
Schrijf dat boek.

Wat we nu beleven, is psychologische oorlogsvoering van overheden tegen de mensen. Dat moeten we wel beseffen. Maar als we dat weten, weten we ook hoe we ons er tegen kunnen wapenen.

En dat is door de beseffen dat we vrije mensen zijn, en vele malen sterker dan we denken als we weer de kracht in onszelf, en de mensen om ons heen kunnen vinden.

Denk ik dan.

Zo gaaf, mijn buurvrouw was altijd wel zo gek om midden in de winter de zee in te gaan maar dacht nooit dat ze dat langer dan een minuut vol kon houden. Vanmorgen: dik acht minuten bij -2.