Lille Julaften.

Fijne auto…. en nog altijd fier in de top tien van meest veilige auto’s van de afgelopen tien jaar!

Eindelijk, de Volvo is gerepareerd en goedgekeurd. Vanochtend gingen we hem ophalen. Uiteraard startte hij niet maar dat kon de garage zo oplossen. Vervolgens vond ik hem nogal vreemd sturen, dus heb hem omgeruild met de Golf waar de man in reed. Vervolgens kon ik nog net verhinderen dat de man met de sleutel van de Golf in zijn broekzak wegreed. Wat is in hemelsnaam het gemak van een sleutel die je niet in het slot hoeft te steken?

Straks even boodschappen doen, gewoon hier in het dorp. Eerst zou de man dat doen, ik kan niet tegen die mondkapjes die mensen in de ‘grote stad’ dragen maar uiteindelijk is het meeste ook gewoon hier te koop. Morgen is de man vrij en kunnen we alsnog kijken wat we doen.

Kerstavond is hier de belangrijkste kerstviering. Die viert men traditioneel, met traditioneel eten en familie. Traditioneel Noors kersteten: juletorsk (kerstkabeljauw, populair hier uiteraard aan de kust), ribbe (buikspek), lutefisk (loogvis en ja, dat is wat het is) en pinnekjøtt (gedroogd en gezouten schapenvlees nog verder doodgemaakt). En alles met bieten, rode kool, aardappels en bruine saus. Niet mijn favoriete eten maar ik vind het wel mooi dat ze alles hier gewoon houden zoals het ook was toen opa en oma klein waren.

Vandaag is het ‘Lille Julaften’. Kleine kerstavond. De kinderen mogen dan vaak 1 cadeautje uitpakken en men eet alvast kerstig om in de stemming te komen. De andere twee kerstdagen worden wat informeler doorgebracht.

We kijken nu de serie ‘Hjem til Jul’. ‘Naar huis met de kerst’ over een dame van dertig die, gepusht door haar familie, een vriendje verzint. Gaat uiteraard niet zoals gepland. Ik zie zo veel typisch Noorse dingen in die serie, het is heel leuk om te kijken. Als het ook in Nederland op Netflix is, is het wel een aanrader voor wie iets luchtigs en grappigs en niet Amerikaans wil, zonder ernstig kerstgezwijmel. Noorse kerstsfeer is gewoon leuk.

Maar eerst zwemmen met buurvrouw. We worden steeds een beetje beter, gisteren haalden we de 115 zwemslagen. Het water is zo’n 5,5 graden en ik hoop dat de voorspellingen kloppen en dat we volgende week naar serieuze minusgraden gaan, -5 overdag zie ik al staan. Oh, zaligheid! Gleder meg 🙂

De afgelopen dagen heeft de man redelijk wat modelbouwdozen verkocht via finn.no. Fijn, wat extra inkomsten en weer minder in huis. We verkopen ze nu rond de inkoopsprijs destijds en dat zorgt ervoor dat het redelijk loopt. Het zou fijn zijn als dat straks allemaal weg is!

Inmiddels komt de zon hier op en zojuist kleurde de lucht prachtig rood. Het is zo zalig de zon weer te zien! Overmorgen krijgen we de eerste minuut dag er weer bij. Zo zalig!

Ja. Tijd om de was op te gaan vouwen en de kinderen te voederen enzo. We zijn ernstig laat vandaag!

Fijne dag!