Kerstdagen en overpeinzingen.

Dat was wat, de hele Blindleia dichtgevroren. Het is opeens lekker koud. Perfect weer voor met kerst. Vorig jaar beklommen we een bergtop in de buurt en spoelden we bijna letterlijk weg, we kwamen thuis tot op de draad doorweekt. Voordeel is wel dat je alles weer zo waardeert: droge kleren, hete koffie en warme kachels.

bewijs, met ijs
peppie en kokkie

Net als na De Duik. Koud was het al maar ijs op het water was een nieuwe ervaring. Er kwam ook geen enkele boot voorbij die het ijs brak. De kinderen probeerden het met stenen, maar die bleven liggen op het ijs. Heel vreemd, het bevriest wel vaker maar niet na twee koude nachten, normaal gesproken. We moesten een wak hakken, haha.

Het was nogal een evenement en zelfs man en buurman waren uitgelopen om ons aan te moedigen uit te lachen en gezamenlijk voor gek te verklaren. Maar koud was het niet. Aan mijn lijf was ik absoluut niet koud, alleen aan mijn vingers. Nadat we het water uitkomen, loop ik tegenwoordig gewoon in bikini terug naar huis. Wonderlijk.

Gisteren pakten de kinderen cadeautjes uit, nadat we een mooie zonsondergang hadden gezien op vanaf de Batteri op Justøy. Het was mooi en helder en donker en stil. Het perfecte begin van kerstavond.

Ik kreeg van de man een mooie broek en rok. De kinderen een mix van dingen om te doen, cadeautjes van de lokale speelgoedwinkel, kerstuitverkoop en cadeaubonnen. Vandaag maakten we een kleine wandeling en stookten een vuurtje vlakbij zee. Daarboven grilden we worstjes (ze smaken nergens naar als je ze bakt in een pan maar in de kou, gegrild boven een vuurtje met een kopje koffie erbij doet het niet onder voor het meest luxe eten)

Simpele geneugten…. 🙂

De laatste tijd heb ik gedacht over dingen die ik anders wil doen in mijn leven.

Ik kwam erachter dat ik er nog niet uit ben 😉 En dat het eigenlijk gewoon aankomt op kleine dingen die ik beter kan doen. Ik verdoe soms tijd die ik beter kan gebruiken voor dingen die me meer opleveren. Ik kan nu ook beter mijn boek gaan lezen over Noorse Goden en tradities dan een beetje met de laptop op schoot te hangen, bijvoorbeeld. Maar ik doe het niet, aangezien je dit leest nu.

Vaak zou ik het liefste echt weg willen. Een off grid huisje (met wasmachine) in het bos, aan of aan een groot meer. Een paar goede buren in de buurt maar niet op gehoorafstand. Houtfornuis in het huis. Bos om af en toe een boom om te hakken voor in de kachel. We blijven gewoon sparen en misschien komen spaargeld en beschikbaar onroerend goed een keer op een voor ons goed passende manier samen.

Woonden en werkten we op het platteland in Zweden, dan kochten we een huis en waren we hypotheekvrij. Maar liever Noorwegen en liever geen hypotheek, zo we die al konden krijgen. En ik denk maar dat je overal grotendeels kan leven zoals je zelf wil. Dus ja. Kom ik wederom tot de conclusie dat ik hier en nu moet maken van mijn leven wat ik ervan kan maken.

Eigenlijk ben ik best tevreden, en de puntjes op de i zetten moet ik zelf doen. Dat doet een andere omgeving niet per definitie. Dus. Dus gaan we nu maar pizza maken want het is misschien eerste kerstdag, het is ook bijna vrijdagavond en de kinderen kozen voor de gebruikelijke pizza.

Fijne dagen nog!