Handige bespaartips voor het nieuwe jaar.

Nahr… die bespaartips kennen we toch allemaal al laaaang Gerlinde? Ja natuurlijk. Soms is het ook goed om ze weer eens even te lezen? En nee, ik zal je niet vervelen met ledlampjes en huismerken. Wel met andere dingen.

 • Eet al het eten op dat je koopt. Of gebruik het op. Plan vooruit. Eet de restjes de dag erna. Schillen van biologische producten kan je ook goed gebruiken. Chips van aardappelschil, sinaasappeloranje in azijn voor heel sterk schoonmaakmiddel of in baksels, loof van verse radijzen door de sla…
 • Bedenk een paar gerechten die je zou kunnen eten de komende dagen. Stem hier je hoeveelheid vlees, vis en groenten op af. Al maak je iets heel anders, je hoeveelheden zijn in elk geval passend.
 • Koop minder dan je denkt nodig te hebben. Als je hapjes serveert, hoef je niet drie soorten ham, drie soorten kaas en drie soorten olijven te hebben. Een soort van alles van goede kwaliteit met een vers brood is beter dan overdaad.
 • Houd wat groenten en fruit in de vriezer voor het geval van nood. Soms zijn alleen je verse dingen op en heb je verder nog van alles. Een ovenschotel met diepvriesgroenten of ontbijt met fruit dat eens bevroren was, is prima te doen.
  Zo kan je opmaken wat je verder nog in huis hebt, waarna je in een keer weer ‘alles’ kan kopen.
 • Haal geen snoep en koek in huis in grote verpakkingen. Trek in iets bij de koffie? Koop een afgemeten hoeveelheid in plaats van een heel pak, zeker als je je niet kan beheersen. Het is helemaal niet nodig of leuk om je zelfbeheersing zo te testen.
 • Eet meer goedkope ‘staples’. Havermout. Aardappels. Rijst. (ik ben geen fan van gewone havermout maar ik maak overnight oats en meng ze door kefir of kulturmelk, met pitten, kaneel en wat er verder nog in de kast staat.)
 • Maak je eigen brood, het liefst meerdere tegelijk om de warmte van de oven te benutten.
 • Soep is altijd goed. En goedkoop. En gezond. En makkelijk.
 • Stop met de gewoonte meteen te eten als je een klein beetje trek voelt. Het verdwijnt vanzelf als je even wat anders gaat doen. Tussendoortjes heeft niemand nodig.
 • Drink gewoon geen sap en frisdrank. Het is het niet waard. Niet de kosten, niet de kcal, niet het afval, niet je verhoogde bloedsuikerspiegel, niet het nutteloze gesjouw met flessen door het hele land.
 • Kook niet meer water dan nodig.
 • Maak eerst heel de koelkast leeg voor je weer boodschappen doet. Als er ‘niets’ meer is, blijken we vaak nog minstens een dag of twee vooruit te kunnen met wat creativiteit.

 • Zet de kachel uit. Koud. Ja, und? Het hoeft niet altijd constant 20 graden te zijn. Armoedig? Nee hoor, wennen aan en kunnen tegen kou maakt je sterker, niet armoedig.
 • Draag een sjaal en schoenen als je het koud hebt. Koude voeten en een koude nek maken dat je je helemaal koud voelt.
 • Kleed je ’s ochtends meteen (warm) aan.
 • Douche minder vaak. Je wordt echt niet zo vies dat je elke dag twintig minuten in een soort bonte kookwas hoeft. Het is een gewoonte, geen eerste levensbehoefte. Wassen is nodig, maar schrobben niet zo lang je geen mijnwerker of putjesschepper bent ofzo.
 • Spaar afwas op en was af met de hand. Ik doe ontbijt en lunch met de hand, soms ook diner maar dat ligt aan hoe uitgebreid ik heb gekookt. Veel kan je met weinig koud water wassen. ‘Ze’ zeggen dat een vaatwasser zuiniger is maar dat merk ik niet aan mijn stroomrekening.
 • Geef elk kind EEN eigen glas. Ik heb grote ‘pokal’ glazen van ikea, die tegen warm en koud kunnen. Glas vies? Dan zelf even omspoelen. De keukenlade is geen eeuwige schone glazen-dispenser, als ik ze hun gang laat gaan staat tegen elven de hele vaatwasser vol.
 • Wij verwarmen alleen in de woonkamer, verder nergens. Als de kinderen bevriezen in hun bedjes, vullen we een glazen fles met heet water, als kruik voor onder de dekens.
 • Gebruik glazen potten om dingen in te vriezen. Driekwart vullen en invriezen met het deksel er los op. Daarna dichtdraaien. Op kamertemperatuur weer opwarmen.

 • Koop niets waar je geen geld voor hebt. Lenen maakt je een slaaf. De laatste jaren hebben mensen misschien wel meer geleend dan ze zich konden veroorloven. Als je daar nog iets aan kan doen door kleiner en goedkoper te gaan wonen, en UIT DE STAD, dan zou ik dat zelf nu doen als het kon. Er is echt bijna niets zo dringend dat je ervoor moet lenen.
 • Los je hypotheek af. In 2030 bezit je niets meer en zal je gelukkig zijn, volgens de mensen van het WEF maar laten we er even vanuit gaan dat er nog wat meer mensen wakker worden en we dit omkeren voor we wakker worden in China. Hoe minder schulden, hoe beter. Punt. Elke cent die de Bank of Evil minder aan je verdient, is goed.
 • Breng je administratie op orde. Zorg dat je weet waarvoor je wat betaalt.
 • Kijk of je kleine pensioenen af kan kopen. Ik weet dat het kon, als er tot 400 euro per jaar uitbetaald werd. Ik weet niet of het nog zo is maar het kan lonen.
 • Wissel van energieleverancier en zorg ervoor dat er een kiest die geen ‘groene’ stroom betrekt: biomassa en windmolens zijn funest voor de hele natuur.
 • Kijk of je bank geen heel hoge kosten in rekening brengt, en wissel indien nodig van bank. Overstappen is weinig gedoe.
 • Ga voorbereid op weg, zeker met kinderen. Fles water en een appel mee voor acute dorst en hongerrrr. Voor jongere kinderen standaard een set schone kleding in de auto.
 • Gebruik minder van alles. Minder shampoo. Minder allesreiniger. Minder waspoeder. Gebruik gewoon de helft en kijk of het nog goed gaat. Ja? Halveer dan nog een keer, tot het te weinig is. Een klein beetje meer dan dat, is genoeg.
 • Ruil je mobiele data abonnement in voor een met alleen spraak en gebruik internet thuis op de wifi.
 • Of doe je wifi de deur uit, neem een goed mobiel abonnement en gebruik je telefoon als mobiele hotspot, als je geen zware internetgebruiker bent.
 • Sowieso, we hadden altijd in Nederland het middelste internetabonnement maar we wisselden naar het laagste en dat was even goed en snel.
 • Vraag je zorgverzekeraar – stroomleverancier – telecomprovider – televisiedinges (als je dat laatste nog hebt, ik begrijp die vrijwillige hersenspoeling en dumbing down van de tv niet) om dezelfde korting die nieuwe klanten krijgen en verander van aanbieder als ze nee zeggen.
 • Doe je tv weg.
 • Check regelmatig of je verzekeringen goedkoper kunnen.
 • Verzeker geen dingen als je het risico zelf kan dragen.
 • Hef overbodige bankrekeningen op. Wij hebben een Nederlandse (op mijn naam, op twee namen is alleen maar duur) en een Noorse rekening die wij beiden gebruiken. Niets meer. De rente is toch vooral een belediging en het is alleen maar gedoe.
 • Een is vaak genoeg. Een paar laarzen, een winterjas. Kies de dingen die je koopt, met zorg. Zoals bijvoorbeeld deze jas: redelijk netjes maar wind- en waterdicht, dus ook ideal på tur. De kinderen gebruiken dockboots, sneldrogende, goed isolerende, waterbestendige laarzen die ze eigenlijk jaarrond kunnen gebruiken.
 • Was kleding op delicate stand op lage temperaturen. Alleen echt vieze dingen hoeven op de ‘standaard’ stand. Het houdt kleding langer mooi en kost minder energie.
 • Daarna nog even centrifugeren op hoge stand, als de delicate dingen er tussenuit zijn gevist.
 • Kies voor grovere wollen truien in plaats van katoenen. Je ziet er veel minder op en het blijft frisser en hoeft minder vaak gewassen.
 • Gebruik een droger alleen voor noodgevallen en doe verder alsof ie niet bestaat
 • Houd minimale garderobes voor iedereen. Je hebt een wasmachine, dus tien longsleeves of broeken is excessief veel.
 • Stop met het gebruik van wasverzachter. Het stinkt, het is slecht voor je huid en voor je hormonen en is slecht voor het water en alles wat erin woont.
 • Draag een schort bij het koken of in de tuin werken om je kleding te beschermen.
 • Knip je eigen haar en dat van gezinsleden. Op youtube zijn er zo veel tutorials te vinden en bijpunten kan iedereen wel. Ja het is rot dat het niet kan en een flutmaatregel mijns inziens bovendien maar beter een paar keer oefenen en er iets fatsoenlijks van kunnen maken dan verwilderen, als dat niet je ding is 😉
 • Kies voor je kleding kleuren en prints en stoffen die niet seizoensgebonden zijn. Geen kersttruien, geen heel dikke wol maar fijne merino of kasjmier, geen lichtgele zomerjurkjes of shirts met ananassen…. Veelzijdigheid is de sleutel!
 • Moet je iets vervangen, kies dan kwaliteit. Zware kwaliteit linnen voor beddengoed, zachte wol voor een sjaal, leer voor handschoenen, een goed merk spijkerbroek, een leren handgemaakte tas… liever vijf of tien of twintig jaar ergens mee doen, dan het steeds weg moeten doen en nieuw kopen.
 • Draag je beste kleding. Als je je aankleed als een vaatdoek, voel je je als een vaatdoek, eet je als een vaatdoek en houd je je leven op orde als een vaatdoek, dus niet. Slonzigheid is duurder dan georganiseerdheid, frisheid en voorbereidheid.
 • Doe kleine reparaties zelf aan kleding. Youtube is je vriend in dit geval, of het gaat om een knoop aanzetten, een gat in een spijkerbroek repareren of sokken stoppen.
 • Voor meisjes vind ik de ideale outfit een simpele zwarte legging, een longsleeve en eventueel een vest. Geen broeken die nat worden in het bos, geen gedoe wanneer er laarzen onder worden gedragen, het past overal bij, kan als het moet als pyjama, neemt weinig plek in….
 • Vervang wegwerp zo veel mogelijk door wasbaar.
 • Gebruik in stukken geknipte oude handdoeken om mee te poetsen
 • Schrijf met een vulpen en losse inkt, die je met een converter kan bijvullen
 • Maak je eigen decor. Kransen met takken uit de tuin, kandelaars en ophanghaken van drijfhout of stammen…
 • Gebruik een kwart azijn en driekwart water met lavendelolie erin als reiniger voor badkamer.
 • Poets vaker, dan kost het veel minder werk en vermijd je het moeten kopen van ingewikkelde poetsmiddelen.
 • Gebruik natuurlijke materialen om natuurlijk textiel van een ander kleurtje te voorzien. Bieten, uienschillen…. er zijn een miljard mogelijkheden
 • Verban plastic, dat alleen te zien zou moeten zijn aan de binnenkant van je koelkast volgens een van mijn favoriete auteurs. Is dat een bespaartip? Ja, want natuurlijke materialen worden mooier met gebruik en zelfs indien beschadigd en weer gerepareerd. Plastic nooit.
 • Houd een no spend week, maand of langer. Het is leuk te zien hoe lang je eigenlijk niets nodig hebt.
 • Waardeer wat je hebt. Het is alles dat je ooit graag wilde.
 • Retourneer spullen naar winkels die je kan retourneren.
 • Klaag bij winkels als dingen niet naar wens zijn. Appels waarvan de helft rot blijkt, kleding die na eenmaal verwassen is…. Het loont.
 • Zie het mooie van minder

Maak zuinig leven niet tot iets dat je wereld lelijker maakt, maar juist mooier. Rommel is lelijk en duur, orde en netheid zijn mooi. Slonzigheid is lelijk, verzorgdheid is mooi. Overdaad is lelijk, gematigdheid is mooi. Afval is lelijk, opmaken is mooi. Verspilling is lelijk, spaarzaamheid is mooi. Plastic is lelijk, natuurlijk is mooi. Comfort is fijn maar niet tot het punt dat het je sloom en lui maakt. Jezelf laten gaan is lelijk, jezelf beheersen is mooi.

Het leven is mooi en om goed te leven, hebben we maar weinig nodig.

11 gedachtes over “Handige bespaartips voor het nieuwe jaar.

 1. Dank je voor het delen, ik ga een aantal tips mee nemen.
  Ik kan elk jaar bij mijn werkgever een cadeau uitzoeken als ‘kerstpakket’. Deze keer heb ik mezelf het boek ‘In 6 weken naar zero waste’ van Kate Arnell cadeau gedaan. Eens zien hoe ver ik kom.

 2. Wat een prachtige blog om het nieuwe, verse jaar mee te beginnen!
  Ik lees al jaren mee en mijn hart maakt elke keer een sprongetje als er een mailtje komt met de boodschap dat er een nieuwe blog van jou is geplaatst. Ik ben een o(ma) van 64 jaar en heb kinderen in jouw leeftijd.
  Je inspireert mij om met minder spullen te leven en dat werpt zijn vruchten af! Ook geniet ik van de foto’s van de prachtige natuur rondom je huis. Ik hoop dat je ook in 2021 blogjes blijft plaatsen!

  Ik wens jou en je prachtige gezin een gezond, tevreden en gelukkig Nieuwjaar.
  Lieve groet, Aal

 3. Hier ben ik de rest van het jaar wel zoet mee… 😉 Nee, heerlijk, alles even onder elkaar. En herhalen is gewoon nodig, en jij kán dat, herhalen zonder vervelend te worden. ‘Draag je beste kleding’ is hier nog wel een dingetje hoor…

 4. Allerbeste wensen voor 2021 Gerlinde, ik lees je nog altijd (alhoewel, ik was je blog een tijdje kwijt, maar ik heb je weer gevonden!) altijd met plezier. Ik volgde je al toen je nog in Nederland woonde en wikte en woog of je zou gaan, niet gaan…. gaan, zei ik! Geweldig om te lezen hoe je het doet.

 5. Zalig blogje om het nieuwe jaar goed in te zetten. Zo af en toe een schop onder de kont kan ik wel gebruiken , dank je wel

 6. Een zalig, gelukkig en gezond nieuwjaar! Dank voor je heerlijke blog! Verveelt nooit als je het hebt over hoe, wat, en waarom eenvoudiger leven! Heel motiverend juist!
  Ga ook weer helemaal terugvaar de basis. Soms verlies je het even, maar merk dat ik me beter voel, als de dingen weer een beetje back to basic zijn.
  Even over die mooie jas; heb je die mooie wollen mantel niet meer? Wilde ook zo graag een wollen jas, maar twijfel nu weer🙄.
  Mooie dag nog!

 7. He lieve Angela, jij ook een goed en vrij 2021 gewenst! Heb hetzelfde hoor, meer boeit nooit zo, eenvoudig leven blijft verdieping geven… meer betekenis aan alles. Heb mijn wollen jas nog hoor, hij is heerlijk. Die van mij is van Ivy & Oak en eigenlijk het hele jaar prima. Soms gebruik ik mijn vorige jas nog, die ik linkte maar die is veel te groot nu. Wel jammer, was een heerlijke jas! Beetje te duur alleen om zo maar even nieuw te kopen 🙂
  Die wollen jas die ik heb kan redelijk wat regen en kou en sneeuw hebben, ben er nog nooit in ‘verregend’.

 8. Eindelijk heb ik je teruggevonden, ik volgde je vroeger als bubbliciously me, maar dat blog heb ik weggegooid om allerlei privé redenen. Nu ben ik terug met iets nieuws heb je vroeger graag gelezen en zal dat nu weer doen!!!

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s