Hoe relatief onbekommerd te blijven

Niet alleen in je eigen hoofd, maar ook als het gaat om andere mensen.

Stop met sociale media. Hoewel het idee van allerlei netwerksites erg mooi is, is de uitvoering belabberd. Een groot aantal mensen dat in deze branche werkt, of heeft gewerkt, spreekt zich uit tegen de manier waarop het is vormgegeven: uiterst verslavend, manipulatief en negatief. En vooral: puur gericht op het verkopen van privégegevens van gebruikers voor het verkopen van advertenties. Het is niet de bedoeling dat je je beter voelt als je op deze sites bent geweest. Want aan wie verkopen we het meeste? Niet aan de tevreden mensen die goed in hun vel zitten, maar dat is ook niet het doel van deze websites. Ze zijn immoreel en kwaadaardig.

Probeer mensen er niet te van te overtuigen dat je wel spoort 😉 Iedereen heeft toch al een mening over je (of niet) en hoe harder je schreeuwt dat je niet gek, des te meer je mensen hun idee bevestigt. Je kan net zo goed gewoon je eigen leven leven. Dat maakt je veel gelukkiger en sterker dan conformeren.

Verwacht niets van mensen. Dat klinkt nogal nihilistisch maar: waarom zou je je verwachtingen op anderen projecteren? Dat betekent constant teleurgesteld worden. Je hebt alleen invloed op wat je zelf doet. Ik word nooit teleurgesteld door mensen en dat is niet omdat ik een verbitterde kluizenaar ben maar omdat ik niet vind dat iemand mij iets verplicht is. Of andersom. Ik ontmoet eigenlijk altijd alleen maar leuke mensen.

Kies voor jezelf. Niet dat je een egoïstische hork moet zijn maar je hele leven inrichten naar wat anderen vinden dat je zou moeten doen, is vreselijk. Een opleiding volgen omdat je ouders en leraren dat wilden, carrière maken omdat je sociale kring dat verwacht, jezelf tot de nek in de schulden steken omdat een partner dat wil, omgaan met bepaalde mensen omdat de buurt dat wil…
De mensen die niet voor zichzelf kiezen, dat zijn degenen die zuur en vals reageren op de mensen die wel van de kudde durfden los te breken (jij werkloze hippie! jij luie op de zak van je man terende jaren vijftig huismuts! jij onverantwoordelijke die zo maar alles achter zich laat!)

Accepteer jezelf en geef jezelf de ruimte om jezelf te zijn. Ik weet nu bijvoorbeeld dat ik stilte en rust nodig heb om te functioneren en dat gezellige Nederlandse verjaardagen voor mij de hel op aarde zijn 😉 Ik sta eerder op en ga eerder naar bed om de dag in stilte en alleen te kunnen beginnen en ben mijn man zeer dankbaar als hij de kinderen zo nu en dan eens meeneemt zodat ik even een paar uurtjes alleen kan zijn. Ik vermijd sociale bijeenkomsten omdat ik me dan dagen van te voren al opvreet (ondanks dat ik de feitelijke gebeurtenis doorgaans niet eens zo erg vind)
Dan vinden mensen me maar…. wat ze dan ook vinden. Het interesseert me niet.

Geloof niet alles wat je denkt. En probeer je gedachten en gevoelens te zien als bezoekers in plaats van als onderdeel van jezelf. De meeste gedachten zijn zeer nutteloos, ook. Ik heb in de loop der jaren zo veel scenario’s in mijn hoofd gehad die nooit uitkwamen, dat ik deze gewoonte redelijk heb uitgebannen. Ik zie echt wel dingen gebeuren maar ik weet ook dat het geen zin heeft om erover te tobben.

Wees zelf verantwoordelijk voor je leven. Stop met anderen de schuld geven als dingen niet lukken. Het leven is niet altijd eerlijk en mensen doen soms stomme, vervelende dingen, al dan niet expres. Maar moet je je daardoor uit het veld laten slaan? Natuurlijk niet.
Volledig ongeschaad door het leven gaan is geen recht, net zoals nooit beledigd worden. Of leven in een wereld zonder idioten. Is gewoon zo.

Lees en leer van het werk van oude filosofen. Youtube (evil Youtube ;)) staat vol met filmpjes met de ideeën van onder andere Socrates, Schopenhauer, Nietzsche en tal van oosterse wijzen eenvoudig uitgelegd. Het verandert het aan ons opgelegde, nogal eenzijdige perspectief op de wereld. Wat goede kanalen zijn Academy of Ideas, School of Life, After Skool, daily MOTIVATION, FightMediocrity, Einzelganger, Johnny Bigger….

Onderstaand filmpje is een aanrader!