Huishouden vereenvoudigen

Het is kwart voor acht (inmiddels niet meer) en de lucht kleurt al mooi blauw. Diep donkerblauw bovenaan en steeds lichter naar onder. Het wordt een koude maar mooie dag. Een mooie dag om buiten in de zon koffie te drinken en een boek te lezen en een wandeling te maken. In zee zwemmen gaat niet lukken want de zee is stijf bevroren en het is bovendien laag water, zodat het ijs weghakken ook weinig zin heeft. Ik heb het meeste van wat ik moest doen, al gedaan.

De afgelopen weken was ik geregeld lichtelijk gefrustreerd door het huishouden en het feit dat alles zo veel tijd kostte, dus ik heb een aantal maatregelen genomen om het makkelijker te maken. Even liet ik me (wederom) bijna verleiden tot het kopen van een robotstofzuiger. Maar ik wil geen dingen waar je een app voor kan downloaden in huis en het is ook onzin. Mijn routines verbeteren en strikter zijn met dingen is vele malen effectiever dan simpelweg geld tegen een probleem aangooien.

Briefjes met routines voor de kinderen

Ik hing een briefje aan de muur met hierop de dingen die de kinderen elke morgen, middag en avond moeten doen zoals hun kamer opruimen, huiswerk, wasgoed opbergen en hun lunch voor school maken. Ik had dat al eerder maar zoals zo veel dingen, verdween het in de loop der tijden en verzandde alles weer. Story of my life…. 😉 Maar het werkt goed, ik hoef op ‘heb je gedaan wat je moest doen’ niets meer te zeggen en alles gebeurt. Magisch.

De was zelf doen

Verder moeten de kinderen zelf hun was doen. Ik heb een statief met draadmanden leeg gemaakt hiervoor en ze hebben allemaal hun eigen mand voor hun wasgoed. Naast de wasmachine hangt een briefje met hoe de wasmachine werkt. Het mes snijdt aan meerdere kanten: ik hoef hun was niet meer te doen, ze worden er zelfstandiger van, bewust hoe veel werk het is en dat ze zodoende een beetje op moeten letten. Voorwaarde is wel dat ze elke dag met schone kleren naar school gaan.

Omdat de droger kapot is (er komt een monteur, ooit…) had ik het idee dat ik constant met de was bezig was. Argh.

Opschrijfbord

Om op te schrijven wat ik moet kopen bij de winkel, wat we gaan eten ’s avonds en andere dingen die ik moet onthouden, heb ik een glazen plaat gevonden en die tegen de witte muur van de keuken gezet. Met een sharpie schrijf ik deze dingen op. Dat scheelt me gedoe met losse briefjes en gezeur over wat we gaan eten ’s avonds. Tot heden werkt het perfect.

Opvangbakjes

Het gebeurt zo vaak dat er dingen slingeren van de kinderen. Ik ruim het niet meer op maar gooi alles in een grote vuilniszak of (de kleine dingen) in een mand bovenop de koelkast. Mijn ervaring is dat ze zelden tot nooit wat missen. Het scheelt mij tijd met opruimen of zeggen dat ze dat moeten doen. Uiteindelijk krijgen ze het wel weer terug en dan zijn ze er ook weer blij mee.

Het zijn kleine dingen maar ze maken wel een verschil. Ik heb me voorgenomen om de komende tijd goed op te letten waar de dingen niet lekker lopen en daarop actie te ondernemen.
Doe ik keer op keer hetzelfde, met het idee ‘dit keer blijft het wel netjes – gaat het wel goed – etc.’ dan werkt het niet wat ik doe, blijkbaar. En we weten allemaal, keer op keer hetzelfde doen en een ander resultaat verwachten is waanzin.

En verder had ik nog een leuk filmpje voor jullie. Een heel ander verhaal, maar het moet gezegd worden. Dus.