Huishouden met Flylady deel 456422

Woensdag is administratiedag en ik heb de meeste dingen al van mijn lijstje kunnen afstrepen. Facturen betaald, huisbaas geantwoord, een herinnering gestuurd…

Ik volg nog steeds het systeem van Flylady, grotendeels. Het komt op het volgende neer:

 • Een ochtend- en avondroutine (en welke routines je nog meer wilt toevoegen, maar houd het simpel). De ochtendroutine van Flylady heeft een aantal vaste dingen, zoals direct aankleden inclusief (binnen)schoenen, de was, oppervlakken opruimen etc.
 • Elke dag heeft een ‘thema’. Plandag, administratiedag, winkel- en andere buitenshuizige klusjesdag etc.
 • Een ‘weekly home blessing’ waarbij je (maandag maar in stappen of een andere dag kan natuurlijk ook) de meest gebruikte ruimtes van je huis stoft, stofzuigt en dweilt en het afval en oud papier wegbrengt. Hier in huis wordt elke ruimte intensief gebruikt maar het lukt me -omdat ik alles dagelijks bijhoud- om alles in iets meer dan een uurtje klaar te hebben. Perfectie is hierbij ook niet het doel, leefbaarheid wel.
 • Elke week heeft een focus op een ruimte van je huis: woonkamer, badkamer, keuken, omhethuis. In die ruimte doe je elke dag 15 – 20 minuten extra je best: declutteren of in detail schoonmaken.
 • Elke maand heeft een ‘gewoonte’ om aan te leren, zoals deze maand: shine your sink. Dat doe je ’s avonds na het afruimen van de tafel. Een glad aanrechtblad, schoon fornuis en een blinkende gootsteen geven een voldaan gevoel.
 • Hier kan je elke dag lezen wat er op het programma staat. Je kan ook de gratis e-mails aanvragen van Flylady maar dan zien de meeste mensen door de bomen het bos niet meer, er komt ZO veel reclame! Elke dag de ‘launchpad’ checken, werkt wel zo overzichtelijk.

Mijn ochtendroutine is als volgt:

 • Opstaan, tussen 6 en half 7. Meteen wassen, aankleden, opmaken en koffie zetten. Een was in de wasmachine doen, hoewel dat nu niet meer elke dag hoeft, nu de kinderen hun eigen was doen. Man uitzwaaien, bed opmaken, ramen wijd openzetten.
 • Kinderen de deur uitwerken, behalve de kleinste dan. Keuken netjes maken, vloer vegen, opruimen, oppervlakken (tafels, aanrecht, kasten) leegmaken, toiletten en wasbakken afdoen, bedden opmaken en iets voor het avondeten verzinnen. Meer koffie.
 • Vijftien minuten in ‘de zone’, deze week zijnde de woonkamer. Gisteren heb ik met een doekje alle plinten en hoekjes schoongemaakt, vandaag maakte ik de banken extra schoon. Als ik klaar ben in die betreffende zone, ga ik verder naar een andere ruimte. De woonkamer is nu echt wel gedaan (afgelopen weekend heb ik de ramen al gezeemd) en daarom doe ik morgen

Mijn avondroutine is als volgt:

 • Eten heb ik doorgaans al klaar en hoeft alleen gebakken of opgewarmd. De kinderen dekken de tafel en ruimen hun eigen spullen op, afspoelen en in de vaatwasser.
 • Ik zorg ervoor dat de keuken opgeruimd is als ik klaar ben met koken en we aan tafel gaan. Afwas in de vaatwasser en alle verpakkingen terug in de kast.
 • Man en ik ruimen de rest op, ik veeg of dweil de vloer, maak de tafel, aanrecht en fornuis schoon en zet koffie.
 • De kinderen maken hun lunch voor de volgende dag.
 • Vaatwasser aan, gootsteen fris, koffie, vaatwasser weer uitruimen.
 • Koffie klaarzetten voor de volgende morgen, laatste dingetjes opruimen.

En zo blijft het allemaal redelijk op orde 🙂 Het lijkt ook meer dan het is. De vaatwasser uitruimen en de laatste dingetjes opbergen kost bij elkaar vijf minuten. Het schoonmaakdeel van mijn ochtendroutine is doorgaans ook in een half uurtje gedaan. Soms langer, vaak korter en dan is heel het huis weer keurig.

En dat vind ik toch wel erg belangrijk. Ik functioneer echt een stuk beter zonder overbodige spullen om me heen. Het leven voelt lichter, mijn motivatie om dingen zo goed mogelijk te doen en algehele energieniveau is stukken beter als er geen zware meubels en ‘decor’ in mijn huis aanwezig is.

De man vind ‘rommel’ gezellig, ik niet. Soms voeg ik iets toe met het idee dat hij het hier ook gezellig moet vinden om daarna te bedenken dat ik best wat egoïstischer mag zijn op dat gebied, ik ben hier het meest, ik moet het schoon houden en de man heeft zijn auto, boot en aquarium om zich op uit te leven, onder meer 😉 Bovendien, ik ben al gezellig genoeg 😀

Een van de mantra’s van Flylady is ook: organiseer geen rommel. En poets geen rommel. Houd alleen datgene dat je blij maakt, dat je mooi vindt, dat nut heeft. Pas als een ruimte wat dat betreft naar je zin is, heeft het nut om in detail dingen te poetsen.

Och ja. Zo moeten we toch de ene voet voor de andere blijven zetten hè? 😉 Het niet doen, is evenmin een optie.