Een kalm leven.

Foto door Adriaan Greyling op Pexels.com

Gisteren schreef ik dat mijn idee van leven in een rustiger tempo eigenlijk best waar geworden is. Hoewel het bij tijden druk is met vier kinderen en ik soms ook enigszins gefrustreerd raak van alle zooi en herrie die dat met zich mee kan brengen, is de basis van mijn leven toch vooral kalm. De grootste luxe die er is, een eenvoudig leven. In elk geval voor een introverte boomknuffelaar…

Een simpel leven is voor iedereen anders. Je kan ervoor kiezen om in de stad te wonen met alles dichtbij, of juist op het platteland met alles ver bij je vandaan. Om ‘alles’ zelf te doen of het meeste te laten doen. Zo veel mensen, zo veel manieren.

Ik kies voor de middenweg. Ik vind een moestuintje leuk maar het resultaat is meestal net genoeg om in de zomermaanden als aanvulling door de sla te gooien. Soms zit ik in een zelfmaakperiode en maak ik chocopasta, brood, wasmiddel en van alles zelf en soms koop ik alles. Ik kan prima leven zonder droger maar zonder afwasmachine, dat zou ik minder fijn vinden. Ik heb geen smartphone maar wel een e-reader. Enzovoort. Gelukkig zijn er geen regels behalve: doe wat bij jou past.

Verder….. een eenvoudig leven….

Me niet echt bezig houden met wat anderen doen.

Ik voel niet de geringste aandrang om me te meten met anderen en een nieuwere auto, verdere vliegreis (lol, wie wel) of hippere garderobe voor de kinderen te hebben. Als het functioneert voor mij is het prima. En ja, uiteindelijk verschillen we niet heel veel van andere mensen want we wonen ook in een huis met twee auto’s en een hobbyproject voor de deur en onze kinderen dragen ook gewoon kleding van de H&M, al dan niet tweedehands. Maar ik ben tevreden met wat we hebben en dat anderen meer hebben, dat is maar het uiterlijk. Ik weet wat wij hebben.

Niet te veel hechten aan je eigen gedachten.

Wrok of angst of getob of wat dan ook…. je bewust zijn van wat je denkt, is goed. Heel de dag met iets bezig zijn dat je nooit kan veranderen, is niet constructief. Negatieve gedachten ombuigen naar iets positiefs en je eigen gedoe in verhouding en perspectief proberen te zien, helpt om het leven lichter te maken.

Weinig vrienden.

De vrienden die ik heb kan ik twee jaar niet zien en vervolgens binnen vijf minuten verder gaan waar we twee jaar geleden gebleven waren. Dat is het belangrijkste. Het valt me vaak op mensen met heel veel ‘vrienden’ het hardste klagen over dat iedereen ze laat vallen als er echt iets aan de hand is. Less is more, in dit geval.

Ik houd niet van het drama en gedoe van veel andere mensen. Vroegah had ik al het gevoel dat al mijn energie weg was als ik met mijn moeder op zaterdagochtend naar de winkel was geweest. Ik vermijd groepen mensen, hoewel een winkelmenigte anders ‘voelt’ dan het publiek bij een metalconcert (concert, lol).

Leven på landet

Ik houd van de stilte, de sterren, de natuur, de zee en de eenvoud van leven buiten de stad. In een stad zou ik echt doodongelukkig zijn, altijd de herrie, de mensen, de uitlaatgassen en nauwelijks natuur. Het is heerlijk om gewoon een vuurtje te kunnen maken in je eigen tuin, niet constant last te hebben van of rekening te houden met je buren.

Veel in de natuur

Niets maakt me zo blij als wandelen en buiten zijn. Mijn droom is om te leven in een yurt of klein huisje in het bos. En in de tussentijd vermaak ik me hier prima 😉

Weinig kopen en bezitten.

‘Weinig’ is betrekkelijk, ik weet het 😉 Maar er gaan vaak weken en soms maanden voorbij waarin ik echt alleen koop wat nodig is. Eten, shampoo, stofzuigerzakken…. zulke dingen. Opruimen, ontrommelen en die dingen brengen vaak mijn focus terug op wat ik echt belangrijk vind. En dat zijn de dingen die hierboven staan, niet de dingen die de televisie vertelt dat ik zou moeten doen, gebruiken, vinden, zeggen, ondernemen of stemmen.

Niet te veel online.

Omdat je na een tijdje niet meer weet wie je zelf bent, wat je zelf wil, wat je zelf mooi vind…. Internet blijft geweldig om contact te houden met mensen en ook om inspiratie of goede ideeën op te doen maar je moet weten wanneer je moet stoppen. Uit het raam kijken is meestal een betere manier om goede ideeën te krijgen dan pinterest.

Gezond eten.

Rotzooi eten compliceert je leven op vele manieren. Het is duurder, geeft meer afval, een ongezond en onaantrekkelijk lijf, meer kans op depressies en fysieke klachten, vervelende verslavingen, het is duur, het maakt je afhankelijk en verpest je smaak. Simpeler = beter. Echte smaken leren waarderen en niet meer eten dan nodig maakt je leven een heel stuk aangenamer.

Vandaag is de man thuis. Ik vond het leuk als ie een dagje hier zou zijn. Straks gaan we wandelen, koffie drinken op het balkon in de zon en de sneeuw…. mijn ochtendroutine was om half 9 klaar, want eenvoud… heerlijk. Het leven = goed, zeker als je de computer uitzet. Wat ik nu ook precies ga doen.

Doei!