Home Sweet Home.

Hebben jullie ook wel eens dat het huishouden gewoon een grote nimmer aflatende stroom van gedoe, rommel en viezigheid lijkt te zijn? Ik nooit, haha.

Argh. Ja, de afgelopen tijd… Het zal het staartje van de winter zijn ofzo maar de dingen lopen niet zo vlot zoals ze moeten. Qua alles.

Ik ben mijn ijskoudewinter-uniform beu, de legging met lange trui en dikke laarzen. Ik ben een paar kilo aangekomen en dat is uiteraard geheel mijn eigen verdienste, maar beter voel ik me er niet bij.

Het huishouden dat ik normaal met redelijk wat plezier doe, frustreert me. Want nimmer aflatende stroom van gedoe, rommel en viezigheid.

Het maakt me niet leuker.

Gisteren was ernstig. De man had een tafel gemaakt (een goedkoop onderstel gevonden en twee grote planken gekregen van een buurman) maar het hele huis lag vol zaagsel. En toen ik had gestofzuigd, weer. En weer. Dat in combinatie met een stralende zon en mijn verlangen om een boek te lezen buiten maar mijn onvermogen om de chaos de chaos te laten, zorgde ervoor dat ik niet echt genoot van de zondagmorgen.

Dat, plus dat ik de avond ervoor mijn kroon opeens in een extra kleverig dropje vond. Gelukkig heb ik de kroon kunnen redden. En de kledingroede in mijn kast brak af terwijl er nauwelijks iets aan hing.

Maar wat is er nu anders dan normaal? Nou, dat ik de dingen niet meer met plezier doe.

Ik heb het idee dat ik iets anders zou kunnen of moeten doen. Door de koude winter en drukke dagen was ik ’s avonds vaak zo moe dat ik in slaap viel en overdag vul ik mijn tijd niet altijd even efficiënt in als ik hiervoor deed.

Dus het enige dat helpt, is een schop onder mijn kont en mijn ‘mindset’ veranderen. Niemand anders die het doet en het zit allemaal tussen mijn oren. Gelukkig ben ik ook wel weer goed in mezelf onder mijn kont schoppen. Mijn actieplan is als volgt:

  • De winterkilo’s eraf. Ik voel me veel beter met een kilo of vier minder aan mijn lijf. Kwestie van heel eenvoudig, minder eten. Works like a charm.
  • Ik trek mijn leuke kleren aan. Ik ontkom nog even niet aan praktische schoenen (dit is de doorgaande weg achter ons huis…. prima om op te sleeën) maar verder hoef ik niet te blijven hangen in te grote truien enzo. Mijn handen netjes in de crème, mijn gezicht af en toe een masker, en netjes genoeg water drinken.
  • Ik ga ‘mijn’ (flylady’s) routines weer strikt toepassen. Als alles er keurig uitziet is het makkelijk om het niet te doen en te denken dat het wel goed is maar heb ik echt alleen mezelf mee. Een schoon huis kost nauwelijks tijd om bij te houden, een minder schoon huis kost meer tijd om schoon te maken.
  • Bijhouden en plannen. Maaltijden, schoonmaken, wasgoed, activiteiten van de kinderen, bibliotheekboeken, voorraden: alles functioneert beter als ik me niet laat verrassen door voldongen feiten.
  • De dingen weer met plezier doen, dus. Een fijn muziekje en kaarsen aan, me mooi aankleden en de dingen mooier maken.
  • Wat opbeurende dingen lezen. Gewoon, licht en luchtig. Positieve filmpjes kijken op youtube. Ik weet wat er mis is maar dat hoef ik niet elke dag een uur lang aan te horen.
  • Het eten voorbereiden en netjes opdienen. Kleine dingen, maar belangrijk.
  • Positief zijn. Niet overdreven optimistisch maar negatieve gedachten omzetten en me er niet aan hechten.

Dus. Het is bijna negen uur, ik heb genoeg tijd verdaan. Ik ga fijn aan de gang met mijn ochtendroutine, de ‘WHB’ en de badkamer. We maken er een mooie dag van.