Intermittent fasting: zo fijn!

Pasgeleden postte Jennifer L. Scott een video over intermittent fasting. Ze heeft er meerdere waarin ze veel hierover tot in detail uitlegt maar in deze beschrijft ze haar ervaringen met een jaar intermittent fasting. Ze ziet er zo stralend uit šŸ™‚

Wat is het? Simpelweg: vasten. We vasten allemaal, want we eten niet als we slapen. Maar met intermittent fasting rek je die periode een stukje op. Er zijn allerlei schema’s. 12:12 (12 uur vasten, 12 uur eten) is voor veel mensen al een hele verandering wegens ’s avonds snacken. Laat je eten na je avondeten achterwege, dan zit je hier al snel aan, ook al ontbijt je vroeg. Check!

16:8 of 18:6 zijn populaire schema’s. Haalbaar, niet extreem en praktisch. Ik richt me hierop. Dus 16 a 18 uur niet eten, 6 a 8 uur wel. Als ik ’s ochtends geen trek heb en we op tijd klaar zijn met avondeten, is het geen probleem om de 18:6 te halen maar soms word ik al veel trek wakker en dan pest ik mezelf niet tot 12 uur. Soms ook wel, want zelfbeheersing is een goede oefening, voor de geest.

Maar waarom?

  • Het is gezond. Het eerste google-resultaat vertelt:
  • 1 – Goed voor insulinegevoeligheid. …
  • 2 – Minder oxidatieve stress en ontstekingen. …
  • 3 – Mogelijk goed voor het hart. …
  • 4 – Zet aan tot celreparatie. …
  • 5 – Goed voor de hersenen. …
  • 6 – Zou de levensduur kunnen verlengen. …
  • 7 – Hulp bij afvallen.

Zo, hoef ik dat niet zelf meer te verzinnen. Hier een interessant artikel in het Engels, over de voordelen van IF. Mensen met diabetes insulineresistentie, voedselallergieen varen er wel bij. Het speelt vermoedelijk een rol in het voorkomen van alzheimer en tal van andere degeneratieve ziekten. Het kan op hol geslagen hormonen weer netjes in het gareel krijgen. Het voorkomt infecties en ontstekingen en is over het geheel genomen gewoon goed voor het immuunsysteem. Hier wat informatie met veel handige plaatjes.

Heel de dag (vr)eten en snacken en je metabolisme aan de gang houden, is een verzinsel van de voedingsindustrie, waar ook de geneesmiddelenindustrie wel bij vaart.
Net als onze geest en alles in de natuur, heeft onze spijsvertering periodes nodig van rust. Er is een reden dat we vet opslaan en dat is om ons door periodes heen te helpen waarin we (veel) minder te eten hebben. Het is dan ook niet meer dan natuurlijk om zo nu en dan periodes te hebben waarin we minder eten. Intermittent fasting doet dit na.

Het is wel wennen om niet te eten als je dat wel gewend bent. Als ik een keertje vroeg ontbijt, 9 uur ofzo, dan heb ik de dag erna tegen negen uur ook weer ‘trek’. Maar, dat is vrij makkelijk te overrulen door gewoon een groot glas water te drinken en iets anders te gaan doen dan op mijn kont zitten en aan eten denken. Het verdwijnt vanzelf weer. Vaak eten we gewoon uit gewoonte. Een rammelende maag is een maag die gewend is om eten te krijgen en niet per definitie het signaal dat je moet eten, nu!

Wat doe je als je rust hebt? Je gaat dingen repareren. In de winter was er van oudsher weinig te doen dus mensen repareerden gereedschappen, hekken, textiel…. Als je rust, rust je niet alleen. Je restaureert ook. Idem met je lijf. Altijd bezig zijn met eten verteren is een grote belasting voor het lichaam.

In de winter was ik iets aangekomen. Niet heel gek in de vrieskou, dan gaat onze energiebehoefte omhoog en wat reserve is goed in de periode waar virussen op de loer liggen. Maar nu, in de periode van de vastentijd (traditioneel een periode waarin men heel weinig at, want wintervoorraden bjna op en nog geen brandnetel die groeit) merk ik dat het weer als vanzelf gaat om te vasten en minder te eten. Het is denk ik goed, om met dat ritme van de natuur mee te gaan en je er niet tegen te verzetten.

Net als Jennifer dacht ik dat mijn gewicht na de geboorte van mijn vierde een sad fact of life was. Ik was 63 kilo op mijn zwaarst, een half jaar na de geboorte van de eerste. Hoewel ik nooit dik of zelf mollig was, voelde ik me absoluut niet lekker in mijn vel.
Een paar jaar geleden las ik het boek ‘French Women Don’t Get Fat’ en dat hielp me om simpelweg minder te eten. Minder ‘uit gewoonte’. Ik viel toen tot 58 kilo af, het gewicht dat ik had voor ik de eerste keer zwanger werd.

Intermittent Fasting kende ik wel, omdat het erg bekend is in ‘paleo’kringen en ik het jaren daarvoor ook deed, vooral uit praktische overwegingen: in plaats van ontbijten en lunchen met drie kleine kinderen, at ik om 11 uur ’s ochtends een brunch. Ik las er een boek over (denk ik) en besloot het weer op te pakken.

Ik zorg ervoor dat ik genoeg eet, maar genoeg is genoeg. We hebben veel minder eten nodig dan we denken. Als we minder eten, werkt ons lichaam veel efficiĆ«nter. We werken allemaal makkelijker als we minder te doen hebben, uiteindelijk. Als we kunnen rusten. Op foto’s van vroeger is bijna iedereen slank. Jonge vrouwen hadden bijna zonder uitzondering een prachtig figuur en een mooie, energieke uitstraling. Vergelijk dat eens met de huidige generatie jongvolwassenen met hun muffintops, bleke bekkies en smartphonekinnen…. Overeten is de norm geworden. ‘Eng dun’ noemen we een persoon die we 40 jaar geleden gewoon normaal zouden vinden.

Op een gemiddelde dag eet ik ongeveer het volgende:

– Overnight oats met kulturmelk, bessen, walnoten, kaneel en pitten.
– Twee gebakken eieren, rauwe groenten of een restje salade of soep dat over is, crackers met roomboter, tahin, pindakaas, honing of brie. Of wat er is, eigenlijk.
– Tussendoor (niet altijd) rauwe groenten, een paar noten. Bijv. 5 amandelen of 3 paranoten of een appel met kaneel.
– Voor het eten: glas wijn, soms olijven of een paar stukjes rauwe ham of kaas.
– Opscheplepel rijst, opscheplepel vlees, vis, haloumi of seitan, veel salade (meestal bestaande uit veel kleingesneden groenten, dressing met veel olijfolie, kaas, feta, of ham of bacon, noten en bijv. rozijnen, appel oid). Het ligt eraan wat we eten. Op vrijdag eten we altijd pizza. Eten we hamburgers, dan eet ik ze zonder brood maar met veel groenten.

Vorig jaar viel ik af tot een kilo of 52, 53 en daar voelde ik me het allerbeste bij. Mijn lichaam werk efficiĆ«nt, ik heb veel energie, mijn huid voelt zacht zonder smeren….
In de winter kwam ik wat aan maar nu, een paar weken nadat ik besloot dat het genoeg was -nadat het weer warmer werd- zijn aan mijn ‘eerlijke broek’ te merken, de meeste van die kilo’s verdwenen. Mijn eerlijke broek is een nette zwarte broek zonder stretch, in maat 34, die het beste zit als ik me het beste in mijn lijf voel.

En de kilo’s verdwijnen het snelste met Intermittent Fasting. In de periode dat ik eet (tussen 11 en 18 uur gemiddeld), eet ik waar ik behoefte aan heb, maar snack niet, of hoogstens een wortel en drie noten ofzo of een appel met kaneel. En gewoon minder eten, helpt uiteraard ook. We hoeven niet zo veel te eten als we vaak plegen te doen.

Het gaat er niet om om jezelf dingen te ontzeggen waar je van geniet. Met Intermittent Fasting hoef je geen calorieƫn te tellen. Het idee is dat je je lijf rust gunt, terwijl het in die tijd de rotzooi opruimt. Autofagie: dat je lichaam oude rommel niet alleen opruimt, maar er iets nieuws en moois van maakt in de periode dat je vast. En hoe langer je vast, des te efficiƫnter dit proces. Ons lichaam is er op ingesteld om langere periodes zonder eten te kunnen.

Als je vast, kan je wel water, koffie en ongezoete thee drinken. Er zijn mensen die zich behelpen met allerlei light-rommel maar daarmee houd je je lijf voor de gek: het denkt dat het suiker te verwerken krijgt en dat gooit dingen alleen maar overhoop. Bovendien stimuleert het het hongergevoel en dat wil je allemaal niet.

Ik houd van de eenvoud van Intermittent Fasting. Ik eet in principe niet voor tienen en na zessen. Daar tussen eet ik wat ik wil maar zorg ervoor niet te overeten, ik stop met eten als ik geen trek niet meer heb en niet pas als ik vol zit. Ik eet best wel eens iets speciaals maar alleen als het echt de moeite waard is, zoals zelfgemaakte Bossche Bollen. Ik ‘compenseer’ dan ook niet door bijvoorbeeld minder avondeten te eten, tenzij ik minder trek heb. Ik luister naar mijn lijf en wat het nodig heeft en met IF merk ik dat dat eigenlijk als vanzelf gaat.

Het fijne is ook: je hoeft er niets voor te doen, alleen maar iets voor te laten en dat is je ongezonde avondsnack te laten staan en je ontbijt iets later te eten. Hoe ver je de tijd dat je vast wil oprekken, bepaal je zelf. Je hoeft er niets voor te kopen, geen kcal voor te tellen en niemand voor te betalen. De voordelen voor je gezondheid zijn groots.