Tips voor een kalme en effectieve ochtendroutine met kinderen.

Het was tien voor acht en toen was mijn ochtendroutine gedaan. De kinderen gekamd, aangekleed, gevoed en gepoetst, de bedden opgemaakt, kamers opgeruimd, de badkamer fris, de vloeren stofvrij en de keuken netjes. Ik ben niet elke ochtend even snel klaar maar er was geen was en niet bijzonder veel rommel dus dan ben ik effectief.

Ik probeer de ochtenden zo vloeiend mogelijk te laten verlopen op gewone werkdagen gaat dat altijd perfect. Ik probeer steeds te kijken naar wat ‘gedoe’ oplevert en dat te elimineren.
Zo hebben de kinderen bijvoorbeeld allemaal hun standaard ontbijt. Havermout met melk en cacao en een (heel klein) beetje zoet voor de een, spiegelei voor de ander, havermout met pitten en bessen voor de volgende…. en het aanrecht stond vaak vol met pakken melk, de pot met cacao, havermout en alles wat we nodig hadden. Geen drama en zo opgeruimd, maar het kon makkelijker.

Wat ik nu doe, is ontbijt in een grote ‘batch’ klaarmaken voor een dag of vier. Lastig met gebakken eieren maar havermout + melk + cacao, of havermout + kulturmelk + pitten + vruchten in een pot klaarzetten in de koelkast, werkt dat perfect.

Wat ik doe, dus:

  • Lunchpakket voorbereiden. De avond ervoor maken de kinderen (allemaal, ook de kleinste) hun lunch klaar. Brood of wafels smeren, groenten en fruit snijden, drinken klaarzetten.
  • Klaarleggen wat ze nodig hebben. Gaan ze naar buiten met de klas? Dan zetten we chocolademelk klaar (of straks weer badpakken e.d.). Chromebooks in de rugzakken, opgeladen.
  • Alles toegankelijk: het weer is veranderlijk in de lente, dus we zorgen dat er van alles wat aan de kapstok hangt want nu is het volop lente (hetzij nog -4 ’s nachts) maar er komt ook weer (natte) sneeuw aan.
  • Een simpel ontbijt voor iedereen en dat zo veel mogelijk in batches klaarmaken, dus.
  • Een simpele garderobe, passend bij het seizoen. Zodra ze een zonnetje zien, komen ze in een licht katoenen jurkje naar beneden, want ‘zomer’. De kleinsten dan. Dus zorg ik dat ze daar niet bij kunnen. Verder hebben ze effen leggings en simpele longsleeves, en vesten voor als het koud is. Zich op het verkeerde weer kleden, of eruit zien als villa Kakelbont, is dus redelijk uitgesloten en ze hebben mij dus niet nodig om de juiste kleren uit te zoeken.
  • De avond ervoor maken we een losse ‘slaapvlecht’. Beschermt het haar en maakt haren kammen ’s ochtends zo makkelijk.
  • Routines. Want dingen die ik elke dag doe, daarover wil ik niet hoeven nadenken elke morgen. Ik wil ze doen en er klaar mee zijn.
  • Een briefje met ‘to do’ voor de kinderen. Boven op hun kast hangt een briefje met wat ze moeten doen. Tanden poetsen, bed opmaken, was in de wasmand, gezicht wassen etc. Ik moet ze nog steeds ‘aanslingeren’ zo nu en dan maar ik hoef niet elke. morgen. hetzelfde te herhalen.
  • De dingen meteen doen. Als ik in de badkamer ben, meteen even alles kuisen. Een minuutje werk. Als de kinderen bezig zijn hun spullen te pakken, doe ik snel de bovenverdieping. Doekje over toilet en wasbak, wasmand mee naar beneden, wat rommeltjes opruimen en bedden opmaken als daar geen tijd voor was (in het weekend moeten ze het allemaal zelf doen). Mijn eigen bed meteen openslaan zodat het netjes is en kan luchten.

Geregeld kijken naar wat (te veel) tijd en – of moeite kost, zorgt ervoor dat je routines kan bijschaven en tijd kan besparen. Niet dat alles in een oogwenk gebeurt hoeft te zijn, de tijd nemen om met zijn allen aan tafel te zitten tijdens het ontbijt is belangrijk. Maar waarom zou je meer tijd besteden dan nodig, als het effect hetzelfde is?

Bekijk waar het misloopt, waar knelpunten zitten en verzin daar iets op. Misschien vind je niet in een keer de oplossing, maar al doende leert men. De ochtend hoeft geen chaos te zijn. Geen ‘spits’. En naar mijn idee komt dat door goede routines, eenvoud, duidelijkheid en voorbereiding. En als er dan een keer iets geks gebeurt, valt niet meteen alles in elkaar maar haal je (hopelijk lachend) je schouders op en gaat verder waar je gebleven was.