Een vloeiender verloop van de dag.

Foto door Pixabay op Pexels.com

Als er dingen eenvoudiger of aangenamer kunnen, dan maak ik graag een verandering. En dat lukt steeds beter. Ik heb de laatste tijd een aantal dingen veranderd, of ik ben bezig met die te veranderen, om de dagen overzichtelijker te houden.

Ik was met veel dingen van het ‘doe het meteen want dan ben je er maar vanaf’ maar als dat niet absoluut hoeft, is opsparen makkelijker. Bijvoorbeeld met het doen van administratie of het doen van klussen buitenshuis. Ik plande wel maaltijden maar ook dat kon makkelijker. En meer.

Allereerst: vaste maaltijden op vaste dagen.

Ik ben dit nu aan het ‘ombuigen’. Ik heb besloten dat ik het gedoe hiermee zat ben en geen zin heb om constant creatief te gaan lopen doen met restjes en vreemdsoortige groenten. Later misschien wel weer maar voor nu heb ik een ‘maaltijd uniform’:

Maandag: pasta
Dinsdag: wraps
Woensdag en donderdag: rijst, vis, vlees, vega, salade, aardappel.
Vrijdag: zelfgemaakte pizza
Zaterdag: soep, salade, brood, beleg, restjes
Zondag: iets uit de slowcooker

Het scheelt me een boel ‘het wiel uitvinden’ en gedoe met restjes, omdat ik van deze dingen wel weet hoe veel ik nodig heb om hoogstens een minimale hoeveelheid over te houden. Ik weet wat ik moet kopen, welke groenten en hoe veel.

En verder: een paar vaste, gezonde lunches. Een berg spinazie of zuurkool, twee gebakken eieren of een omelet, iets van pesto erbij en klaar.

Twee maaltijden per dag

Voor mezelf dan. Voor de kinderen maak ik ontbijt waar mogelijk in een grote hoeveelheid tegelijk klaar. Bessen + havermout + kulturmelk + chiazaad voor de een, havermout + amandelmelk + cacao voor de ander, dus dat is ook vrij makkelijk. Ze eten elke ochtend hetzelfde.

Voor mezelf experimenteer ik nu met twee maaltijden per dag. Want eenvoudiger en ik geloof zeer in de kracht van vasten. Het ligt aan de tijd van de maand, maar de eerste drie weken van mijn cyclus heb ik hier geen enkel probleem mee tot heden.

Kleine vervelende dingen elimineren.

Een vaste plek voor dingen, zoals laders en portemonnees hebben.
Me niet meer afvragen wat ik aan moet trekken.
De kinderen 10 paar dezelfde sokken geven, in plaats van 10 paar verschillende.
Vaste dingen op vaste dagen doen.
Geen websites checken en scrollen als ik bezig ben met het huishouden.

Veel tijd gaat verloren met dingen die ogenschijnlijk weinig tijd kosten. Schoenen terug opruimen, opladers of lippenbalsem zoeken, sokkenparen bij elkaar vinden…. en het meeste is niet nodig. Een paar keer per week hetzelfde ‘opstarten’ terwijl dat makkelijk in een keer kan, zoals internetbankieren. Met even de rest van je meldingen checken als de telefoon ‘pling’ zegt.

Bekijken wat je keer op keer doet, wat onnodig tijd kost en wat frustratie oplevert en dat proberen te elimineren. De meldingen of apps op je telefoon, de lege glazen die de kinderen heel de tijd op het aanrecht achterlaten, naar binnen gelopen rommel: verwijder de apps, geef iedereen EEN eigen glas en voer een ‘geen schoenen binnen in huis’-beleid in.


Taken samenvoegen

Alle administratie op een vaste dag: in mijn agenda schrijven wat ik op mijn ‘admindag’ moet doen.
De bulk van het wekelijkse huishouden op maandag.
Een vaste dag voor taken buitenshuis, tegenwoordig vaak zaterdag.
Pas wassen als de wasmanden vol zitten.
Al het ‘persoonlijk’ onderhoud van mezelf en de kinderen op vaste dagen.


Een kledinguniform

Elke dag hetzelfde kan best maar vind ik op de lange duur wat saai maar er is meer dan een legging met een tuniek.
Ik draag nu of een leren rok met een top en eventueel een vest, een jurk in a-lijn tot boven de knie of een skinny (nep)leren legging met een top en een vest en 95% van mijn garderobe is zwart. Ik weet dat ik andere dingen snel zat ben, dat dit het beste bij me past en dat scheelt me enorm veel opties om te overwegen.

Besteed het uit

In bespaarblogland is uitbesteden een grote NEE natuurlijk maar waarom zou je alles zelf doen als het enorm veel tijd vrijmaakt om een ander het te laten doen.
Als het je enorm veel lucht geeft als iemand elke week twee uurtjes je keuken, badkamer en grondige stofzuig doet, waarom zou je jezelf dan gaan straffen door het ploeterend en gefrustreerd tussen al je andere verplichtingen door te doen? Het hoeft niet voor de rest van je leven.
En dat geldt natuurlijk ook voor tuinwerk, het doen van boodschappen, ramen zemen of het uitlaten van de hond. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Laat het gaan


Sommige dingen liggen maar te ‘etteren’. Dat had ik met de incourante voorraad van ’s mans oude modelbouwwinkel. Een week lang de dingen verkopen en iets verlies nemen en ik was van 90% van de ellende af. De man gaat zijn drie projectzeilbootjes verkopen in plaats van uren, dagen, weken te besteden aan het tot leven brengen van ouwe meuk. Sommige dingen nemen zonder dat we het weten, te veel plek in in ons hoofd, de eeuwige to-do lijst achter in ons hoofd.
Korte metten mee maken, is doorgaans de beste optie.

Neem de tijd voor jezelf.

Met een peuter in huis lukt dat wat minder, maar oudere kinderen snappen het prima dat ze je tot een bepaalde tijd (maak het concreet) met rust moeten laten, bijvoorbeeld. Zet je telefoon, deurbel en wifi uit als dat helpt. Overigens kunnen ook kleine kinderen leren zichzelf te vermaken. Genoeg tips hiervoor op de internets, jong beginnen is de sleutel. Stop op een bepaalde tijd gewoon met nog van alles doen, want morgen ligt het er weer. Ik vind dit lastig maar laat nu makkelijker de dingen voor wat ze zijn, in plaats van te denken: als ik dit nu nog even doe, hoef ik het morgen niet te doen. Morgen weer een dag!

Schrijf het op

Op je telefoon (als je er dan niet meteen tien minuten mee zit) of op papier: als je denkt aan iets dat je moet doen, je krijgt een brief waar je actie op moet nemen etc., schrijf het dan direct op. Het is dan uit je hoofd en als je al deze notities op een vaste plek houdt, heb je een ideale geheugensteun. Ik heb een A4 agenda met elke week over twee bladzijden. Voor mij is dit ideaal. Genoeg ruimte en goed overzicht. Alles wat ik moet doen, schrijf ik hier in op voor de juiste dag.

Maak een planning voor de dag

Als ik dingen moet doen zoals dingen buitenshuis (boodschappen, bieb, glas en metaal wegbrengen, iets retourneren of ophalen) maak ik een planning voor de dag, waarin ik bijv. opschrijf dat ik om 10:00 begin en streef om om half 1 terug te zijn, waarna ik een half uurtje boodschappen opruim en om 1 uur ga lunchen. Dat voorkomt dat ik om tien uur denk: ‘laat ik nog maar eens een bakkie doen, want heb nu geen zin’ en vervolgens om 2 uur nog niet bij de winkel geweest ben. Je houden aan de planning is vervolgens de bedoeling 🙂