Slowcooker, waarom die fijn is.

Eerverleden jaar sloopte ik mijn slowcooker. Ik had de binnenpan er niet in en gooide er bouillon in. Ik was in de stress en had mijn hoofd er niet bij. Tip: doe dat niet. Ik had een heel mooie en handige en was best een beetje kwaad op mezelf, de onachtzaamheid! Niet dat dat zin heeft natuurlijk, maar zweepslagen op mijn rug ging me te ver, dus dan maar zo.

Ik miste hem wel maar dacht: ik kan prima zonder. En dat kan ik ook. Maar dat wil ik niet. Ik houd van de slowcooker. Waarom?

  • Het is ZO makkelijk.

Ja, mensen houden van opsommingen in blogposts, dus ik doe dat.

Ik heb nu een crockpot met 5,7 liter inhoud. Die is qua opties minder uitgebreid dan die ik had, die had ook een rijst- en yoghurtstand, onder meer. Maar hij kan grotendeels hetzelfde. Een bijkomend voordeel is dat die ik nu heb, een keramische binnenpan heeft in plaats van eentje met teflon.

Een slowcooker heeft een buitenkant, die de binnenpan verwarmt met electriciteit. De binnenpan kan je eruit halen en daar bereid je het eten in. Sommige hebben een ‘aanbak’ functie, want fijn is voor bijv. stoofvlees maar dat kan je evenzogoed in een pan even aanbakken. Het hoeft niet, het maakt alleen goulash bijvoorbeeld wat voller van smaak.

Een slowcooker doet wat je gewone pan ook doet, maar dan langzaam. Het krijgt meer de tijd en de smaken krijgen de tijd om zich met elkaar te mengen. Zo lang je genoeg vocht toevoegt, brandt je gerecht ook niet aan. En dat is het fijne. Als je een slowcooker recept maakt dan is de hoeveelheid vocht ook aangepast op het gebruik van de slowcooker.

Gisteren had ik bijvoorbeeld kip met zoetzure saus voorbereid.
Ik had een grote berg groenten gesneden voor in de saus (ketchup, sojasaus, suiker, gember, sesamolie) dat ik vanmorgen bij elkaar om 10 uur op ‘8 uur low heat’ zette.
Na de lunch bakte ik kip aan die ik had bestrooid met zout, peper en maizena in een koekenpan en die voegde ik toe aan de saus in de slowcooker. Als ie klaar is, houdt ie je eten tot vier uur warm maar precies toen we gingen eten, was het klaar. Zonder pannen, zonder gedoe, zonder op het laatste moment nog van alles moeten doen, behalve een restje mihoen van de dag ervoor opwarmen voor erbij.

Er zijn enorm veel dingen die je kan maken in de slowcooker. Lasagne, bouillon, chili, stoofvlees, risotto, bonen, allerlei soorten soep (die net zo lekker is als de dag nadat je hem gemaakt hebt), sateh, curry’s, pastagerechten….

Die van mij heeft een ‘hi’ en ‘low’ stand. Je kan een gerecht koken bijv. 4 uur hoog, of 8 uur laag. Je kan ook instellen dat hij later begint met koken. Is de kooktijd verstreken, dan houdt hij je eten warm.
Die uitgestelde functie is handig: als je de dag erna een drukke dag hebt, kan je ’s avonds alles in de pan gooien, de timer instellen en de dag erna tegen de avond gelijk aan tafel zonder dat je een pan hebt aangeraakt.

Wat ik ook vaak zie is dat mensen een enorme berg groenten en vlees snijden en met kruiden of saus in zakjes of bakjes in de vriezer doen. Dan is het een kwestie van de inhoud in de slowcooker doen en aanzetten en ’s avonds staat je eten klaar.

Soms vind ik het fijn hoor, een paar uur van alles koken en bakken en klaar zetten. Maar ik heb ook steeds vaker geen zin in het gedoe met een boel bakjes en restjes dat daar onvermijdelijk bij komt kijken, dus de slowcooker staat steeds vaker aan. Ik maak het mezelf graag minder moeilijk.

Slowcookers heb je in veel soorten en maten. Waar je op moet letten is denk ik wat je er allemaal mee wil kunnen, of je een binnenpan wil met teflon (waar je in kan aanbakken) of een keramische (waar dat volgens mij niet in kan) en de inhoud. Ik heb er nu een van 5,7 liter en die is echt meer dan groot genoeg voor ons zessen maar met het oog op de toekomst kocht ik een ruimer formaat. Bovendien is het handig als ik in een keer veel wil maken voor in de vriezer van bijvoorbeeld soep. Verder koken ze allemaal langzaam je eten en is er puntje bij paaltje niet heel veel verschil.