Plannen voor april en voordelen van stoppen met cafeïne

Het is mooi weer op deze tweede paasdag, hoewel we ook vaak vooral denken dat het mooi weer is. Bij ons op het balkon is dan weer voor een t-shirt, een paar stappen verderop wil je je winterjas aan. Overdag staat de kachel uit, de zon warmt het huis genoeg op maar ’s avonds stoken we weer gezellig de houtkachel.

April is een maand voor mooie nieuwe plannen en het uitvoeren ervan. De dingen die ik wil doen:

  • De konijnen laten castreren en de dierenarts vragen het geslacht van de kleintjes te bepalen. We hebben ze nu verdeeld overtwee hokken en dat lijkt heel goed te gaan.
  • Een kippenhok maken (de man), kippen vinden, kippen knuffelen, elke dag verse eieren krijgen. Moet lukken, toch? Heb er zo veel zin in!
  • Moestuinbakken maken, zaden bestellen en dingen zaaien. Normaal zaaide ik veel voor. Overal bakjes, veel gedoe met water geven en overplanten en alles. Nu wil ik alles simpel houden en planten wat hier goed groeit, direct in de aarde buiten. Ooit wil ik ook weer een kas maar dan een goede, het liefst van glas. Een waar we in de koudere maanden in kunnen zitten bij zonnig weer. Ja, toekomstdromen. Ooit… Maar voor nu wil ik het simpel houden. Simpel is altijd beter en ik snap niet waarom ik dat principe nog niet had toegepast bij dingen laten groeien.
  • Al onze spullen uit het appartement van mijn ouders halen. Soms gebruik ik dat als een opslag voor dingen die ik tijdelijk niet wil zien. De Lego van de kinderen (veel!), zakken met havermout, rijst en meel en meer. Dit heb ik al gedaan, ik heb gisteren alles verwijderd, opgeruimd, schoongemaakt en nu hoop ik uiteraard dat ze binnenkort nog eens komen maar met alle inreismaatregelen, heb ik er een hard hoofd in. Je moet sinds een week, hoe dan ook, tien dagen in een gevangenkamp, wat ze eufemistisch ‘quarantainehotel’ noemen. Ongelofelijk.
    Maar, beneden is het proper en ik heb er nu geen gedoe meer van, alles staat hier binnen en dat is wel zo overzichtelijk.
  • De energierekening naar beneden. We hebben de energierekening van een eenpersoons flat, volgens de energieleverancier. Is niet zo moeilijk, Noren stoken het graag oogbalverdrogend heet, ook in de badkamer en toiletten. Ik was steeds meer af met de hand en was het meeste in koud water (20 graden, of gewoon koud) en dat scheelt veel. De droger gebruik ik niet. Deze dingen maken een groot verschil.
  • Meer zelf maken: gisteren heb ik boterkoek, linzenburgers, granola, paasbrood en hamburger- en lunchbroodjes zelf gemaakt. Dat was erg leuk om weer te doen.

En verder ben ik nu een dikke week gestopt met koffie. Een paar dingen die echt positief veranderd zijn, dingen die ik niet had verwacht:

  • Ik heb eigenlijk geen behoefte aan koffie. Ik drink wel af en toe cafeïnevrije koffie, gewoon voor het moment samen met de man. Puur psychologisch want het maakt natuurlijk niets uit of ik dan thee of cichoreikoffie drink maar goed. Koffie met cafeïne, daar staan mijn hoofd en lijf niet meer naar.
  • Ik heb meer gelijkmatige energie. Ik ben minder hyper, maar ook minder moe. Niet dat ik echt moe-moe was maar zo rond een uur of twee voelde het soms wel eens alsof ik al mijn kruit verschoten had . Daar heb ik nu absoluut geen last meer van gehad.
  • Ik ben minder geïrriteerd. Vooral in het weekend als we iets langzamer deden, kon ik me zo ergeren aan het feit dat iedereen alles achter zijn kont liet slingeren, dat het huis niet netjes was zoals door de weeks en dat ik of alles op kon ruimen, of iedereen achter zijn vodden moest zitten. Nu zie ik dat minder of het irriteert me minder, ik weet het niet maar de afgelopen vijf vrije dagen waren erg relaxed. De man merkte het ook.
  • Ik slaap meer. Normaal sliep ik zo’n zes uur per nacht (soms ook langer, soms korter) maar nu ben ik om 11 uur moe en slaap ik tot zeven uur. Slaap ik ’s ochtends langer, dan houd ik het ’s avonds iets langer uit. Ik dacht altijd dat koffie weinig invloed op me had omdat ik nooit problemen had met inslapen of doorslapen maar nu zonder koffie merk ik dat het dat wel degelijk had, meer dan ik had verwacht ook!
  • Ik heb meer zin om dingen te doen. En ik heb ook het idee dat ik een langere aandachtsspanne heb, maar dat is niet iets dat ik kan meten. Ik kan me volgens mij wel beter concentreren op een lange tekst bijvoorbeeld.

Dus dat was een goed besluit 🙂